17-01-2021 04:09 PM
Proszę o pomoc. Mój zegarek nalicza kroki kiedy włączam, np. Trening obowodowy lub inny (tabata). Wiadomo, że dużo się tam skacze, więc zegarek nalicza mi dodatkowo po kilka tysięcy kroków. Jest to po prostu nie do zniesienia kiedy chcę sprawdzić ile kalorii spaliłam danego dnia.
Proszę o pomoc.
17-01-2021 04:21 PM
@Beata1993 Witam
Liczba kroków może zostać przypadkowo zwiększona przez niektóre ruchy, które ni są krokami np. zmiana pozycji na kanapie lub łóżku. Wykonując różne czynności domowe, w czasie których intensywnie ruszamy rękoma, możemy powodować dodatkowe naliczenie kroków, których nie wykonaliśmy.
17-01-2021 04:46 PM
Zegarek ma mi pomagać w dziennym naliczaniu kalorii. Jak mam brać go na poważnie jeżeli podczas treningu spalam 300kcal ćwicząc i dodatkowo 150kcal chodząc. Przecież nie spalam tylu kcal tylko te 300. Zegarek więc nalicza mi nie 100 czy 200 kroków podczas godzinnego trenongu ale kilka tysięcy.
Zegarek powinien automatycznie w trakcie włączonego treningu nie liczyć kroków.
Jest on Przeciez narzędziem do monitorowania aktywności. A tu codziennie pokazuje mi jej dużo więcej niż zrobilam.
17-01-2021 05:13 PM
@Beata1993, Niestety oprogramowanie zegarka została tak zaprojektowane, że kroki są zliczane cały czas niezależnie od tego czy mamy rozpoczęty trening, czy nie. Poruszaliśmy już tę kwestię kilka razy. Również jestem zdania, że przy pewnych aktywnościach, np. kolarstwo czy pływanie zliczanie kroków powinny być tymczasowo wstrzymywane.
https://eu.community.samsung.com/t5/zegarki/galaxy-watch-narty-basen/td-p/1383373
Samsung Health liczy kroki podczas trwających treningów.
17-01-2021 05:23 PM
Super, ale czy to będzie podstawą do rekamacji? Zegarek jest według mnie nie do używania. Nie mogę sobue pozwolić na dzienne naliczacie kilkuset kalorii więcej. Ba poszłam biegać i O ZGROZO to samo. Dramat. Tak złego rozwiązania jeszcze nie widziałam. Ćwiczę codzienie. Najczęściej tabaty podczas, których nalicza mi sie kilka tysięcy kroków więcej. Sprawdziłam to samo podczas jazdy na rowerze. Nie wyobrazam sobue sytuacji w której na karteczce zapisze sobie ile kroków zrobiłam przed treningiem i ile to. Kcal a później ile w trakcie treningu i do końca dnia. I co wieczór mam usiąść i liczyć ile tak naprawdę zrobiłam kroków i kalorii?
To musi być podstawą do reklamacji ponieważ opaski za 100zl są dokładniejsze.
17-01-2021 05:39 PM
@Beata1993 Raczej to nie będzie podstawą reklamacji.
17-01-2021 06:11 PM
W takim wypadku zachęcam do zgłoszenia odpowiedniej sugestii za pomocą aplikacji Samsung Members.
02-03-2021 03:59 PM
Czy udało się coś wyjaśnic/przestawić? Mam od tygodnia Galaxy Watch Active 2 i ten sam problem. Nie wiem, czy próbować zwrócić towar czy może jednak da się coś zmienić w ustawieniach zegarka. Dziękuję za odpowiedź
02-03-2021 04:50 PM
Niestety mi nie pomogli. Reklamacja nieuznana. Zostaje tylko się z nim pomęczyć.
08-04-2022 01:33 PM
Minął rok i wyszedł nowy zegarek, a problem pozostał. Podczas godziny gry w squasha (rejestrowany trening za pomocą zegarka) doszło mi ponad 5000 kroków. Zegarek wyliczył 2900 spalonych kalorii w ciągu dnia. Zważywszy, że sam z siebie zegarek nie liczy dokładnie kalorii i trzeba przyjąć pewnie z 10% błąd w wyniku to dodatkowo źle naliczone kroki dają dodatkowo jakieś 240 kalorii do wyniku. Czyli błąd w naliczaniu może podejść pod 20%
Przecież zaprzestanie zliczania kroków w czasie gdy jest włączony trening powinno być banalnie łatwe do zaprogramowania w zegarku.