Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Watch 4 LTE nie wysyła SMS

(Temat utworzony: 07-10-2021 08:42 PM)
3481 Wyświetlenia
majkel14
Explorer
Opcje
Mam watch 4 lte.
Esim jest ponieważ mogę dzwonić i odbierać połączenia bez telefonu. Nie mogę jednak wysyłac wiadomości: otwieram na zegarku apke wiadomości (samsungową) wpisuje wiadomość, naciskam ikonę wysyłania, po pewnym czasie jest wykrzyknik przy wiadomości SMS a wiadomość nie zostaje wysłana.
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Oska8989, nie zakładaj nowych postów na ten sam temat, odpisałem Ci w tym wątku.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

0 Like
duminik
First Poster
Opcje

Dzień dobry.

Zakupiłem zegarek WATCH SERI 5.

Problem polega na tym że jak zegarek nie jest połączony z telefonem ani nie jest w jednej sieci wifi z telefonem to nie mogę ani odbierać ani wysyłać sms. Oczywiście karta sim w zegarku jest aktywna i połączeni głosowe działają. Co zrobić by ot naprawić?

0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@duminik, cześć, eSIM którego operatora masz?

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

0 Like
Zbigniew-W5
Journeyman
Opcje

Ponawiam temat. Mam od stycznia 2023 nowy smartwatch Galaxy Watch 5 Pro LTE. Byłem wcześniej w Play, a od 1 czerwca 2023 jestem w Orange Flex. Przez około 10 dni SMSy działały poprawnie. Potem zaczęły się dokładnie te same problemy opisywane w tym wątku. Czyli: zegarek gdy działa samodzielnie tylko przez LTE (bluetooth wyłączony i w smartfonie S22 i w zegarku) to działają rozmowy, ale nie działają na nim SMSy w obie strony poza krótkimi chwilami gdy technicy Orange coś zrestartują, ale zaraz potem gdy zegarek połączy się ze smartfonem po bluetooth co oczywiście z automatu wyłącza wewnętrzny modem LTE zegarka - gdyż nie chce wymuszać permanentnego, cały czas połączenia zegarka z siecią Orange (drenowanie baterii) i ponownie wyłączę bluetooth lub oddalę się zegarkiem od smartfona - to znowu przestają działać SMSy na zegarku i tak już ciągnę temat od początków czerwca 2023 z serwisem Orange Flex. Już dwa razy Orange zarekomendował aby serwis Samsung sprawdził zegarek. Ale widzę, że inni tutaj mają to samo. Obsługa techniczna (czat) Samsung po przytoczeniu całego wątku sprawy od czerwca stwierdza, że jeśli rozmowy działają, a smsy nie to nie jest to wina urządzenia. Przywracałem zegarek do ustawień fabrycznych, wymieniałem esim w zegarku już kilka razy, mam wyłączone VoLTE oraz WiFi calling (wg zaleceń Orange), oczywiście wiele razy restartowałem oba urządzenia, odłączałem się od sieci Orange i ponownie się włączałem. Nic. Dalej problem wraca, a Orange wysyła info, że rozwiązało problem, po czym próbuję i dalej to samo - i tak cały czas.  Wczoraj 2023.08.16 około godz. 20 smsy nagle zaczęły działać (po mojej interwencji godzinę wcześniej) i spłynęło parę zaległych smsów i wydawało się, że naprawili, co również by sugerowało, że urządzenie nie jest przyczyną problemów chociaż 100% pewności nie ma. Ale niestety - dziś problem oczywiście wrócił - rozmowy działają, SMSy nie. Oczywiście zgłosiłem problem do Orange ponownie. Proszę o info gdzie tkwi przyczyna - w urządzeniu czy w usłudze? Proszę o wsparcie jak rozwiązać problem.

PatrykF
Expert
Opcje

@Zbigniew-W5 Spróbuj jeszcze ustawić zegarek i telefon tak, aby na obu aktywna była ta sama aplikacja do wiadomości - albo aplikacja od Google (niebieska chmurka na białym tle), albo ta od Samsung (3 kropki na białej chmurce). Jeżeli masz taką możliwość, sprawdź też jeszcze jak będzie działało po sparowaniu zegarka z innym telefonem. Jeżeli te kroki nic nie zdziałają to myślę, że kontakt z serwisem będzie najlepszym rozwiązaniem.

0 Like
Zbigniew-W5
Journeyman
Opcje

Na obu urządzeniach od zawsze korzystam z aplikacji Samsungowskiej do SMS/MMS czyli tej co piszesz: 3 kropki na białej chmurce. Wersje apek są najnowsze na obu urządzeniach. Dziś przełączyłem się na Googlowskie apki do SMSów czyli niebieska chmurka na białym tle. Zrestartowałem oba urządzenia i problem dalej ten sam - bez zmian. Zrobiłem factory reset zegarka, w sumie już 3 raz. Potem język interfejsu wybrałem "Polski", ale dalej jest pytanie o wybór kraju lub regionu. Do wyboru mam tylko albo Irlandia albo Zjednoczone Królestwo. Nie ma do wyboru naszego kraju - Polska. I to mnie zastanawia. Dwa poprzednie resety temu wybierałem Zjednoczone Królestwo, a teraz z ciekawości wybrałem Irlandia. Jestem w trakcie parowania zegarka z fizycznie innym smartfonem Galaxy S9+. Dam znać jak poszło. Poniżej załączam zdjęcie z wyboru kraju/regionu po wykonanym factory reset.

20230818_171913.jpg

0 Like
Zbigniew-W5
Journeyman
Opcje

Po sparowaniu z innym smartfonem, po wygenerowaniu taryfy i aktywacji jej na zegarku i potem przy próbie samodzielnego działania zegarka tylko przez LTE nie działają ani rozmowy ani SMSy. Przy próbie połączenia głosowego z jakimkolwiek numerem do różnych operatorów zegarek wyrzuca komunikat o braku sieci komórkowej i przy smsach podobny komunikat. Zrobiłem kolejny factory reset i próbuję ponownie wybrać kraj/region tak jak kiedyś na początku - czyli Zjednoczone Królestwo.

0 Like
krumar
Journeyman
Opcje

Witam. Mam pytanie, co robić?

Posiadam multisim w T-mobile. Nie mogę odbierać od nikogo sms-ów, podczas gdy GW6 jest na LTE.

Z T-mobile odpisali, że jest wszystko u nich dobrze, ale co z tego, dalej żaden sms do mnie nie dociera od różnych nadawców.

Po podłączeniu GW6 do zmartfona oczywiście przez BT, jest wszystko OK. Źle jest jak jestem z dala od smartfona.

Korzystam z apki do wiadomości w GW6 tej samej co mój telefon s21+ (tej niebieskiej z kropkami trzema)

Czy Was, mam oddać zegarek do serwisu, a może w T-mobile nie działają u wszystkich  sms-y na e-sim w usłudze "multisim".

Macie jakieś rady?

0 Like
nesiasps
Voyager
Opcje
Ustawienia/podłączone urządzenia - masz to w telefonie tak ustawione?Screenshot_20230821_055841_Call & text on other devices.jpg
0 Like
slawoLord
Voyager
Opcje
Umnie jest podobnie mogę zadzwonić napisać smsa ale żaden domnie nie przychodzi jak jestem na samym zegarku
0 Like