Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Samsung Gear Fit 2 Pro nie mierzy mi realnie kalorii jak ustawić?

(Temat utworzony: 22-06-2018 01:16 PM)
4262 Wyświetlenia
Syl84
Apprentice
Opcje

Witam.

Mam pytanie. Prowadzę zajęcia fitness różnego typu o różnej intensywności i mam problem bo wg. mnie mój Gear Fit 2 Pro źle liczy spalone kalorie. Ustawiając program fitness pokazuje mi że spaliłam tyle samo na TBC co na trampolinach co jest absolutnie bzdurą! Tak samo prowadząc Zumbę ustawiam tryb taniec i też mi pokazuje mniej spalonych kalorii niż na TBC!!! Pomóżcie prosze jak rozwiązać problem, żeby zegarek pokazywał ile na prawdę palę a nie jakieś "regułki".  Np. na Trampolinach powinnam palić ok 800 kal a pokazuje mi ok 500 tyle samo na TBC gdzie powinnampalić ok 300.

Jakie programy ustawić np. na trampoliny ?

0 Like
Wal_De_Mar
Journeyman
Opcje

Witam

Na zdjęciu niżej macie 

- po lewej wykres z Samsung Health

- po prawej to samo, ale z UA Record

Tak dzieje się co trening. Wyraznie widać, że opaska poprostu w czasie treningu nie mierzy tętna, gubi pomiar.

UA Record - po prostu łączy na wykresie punkty z przerwami wstawiając tam średnią pomiędzy wartościami.

To jest bez sensu jak mam w takim razie mierzyć ile spalam kalorii w czasie treningu?

Czytam na forum, że to jest standardowy problem. Docisnałem pasek o jedna dziurkę i nic nadal to samo.

Napiszcie proszę co mi da weryfikacja w serwisie jeżeli problem jest ogólny?

Pozdrawiam

Waldek

pomiar-trening.jpg

0 Like
RadekK
Hotshot
Opcje

@Wal_De_Mar 

Możliwe, że opisany przez Ciebie przypadek nie jest jednostkowy, ale patrząc na to tak jużo takich opasek zostało sprzedanych nie ma podstaw, aby twierdzić, że komplikacje występują w każdym egzemplarzu.

W związku z powyższym zachęcam do wizyty w serwisie. Możliwe, że po wymianie płyty głównej lub po gruntownym przegraniu oprogramowania usterka zostanie naprawiona. Serwisantom warto przedstawić zrzuty ekranu, tak jak w tym poście. 

0 Like
DarekK
Apprentice
Opcje

"Wszelkie informacje uzyskane za pomocą urządzenia Gear Fit2 lub oprogramowania Gear Fit2 oraz jakiejkolwiek aplikacji fabrycznie zainstalowanej na urządzeniu mogą nie być odpowiednie, dokładne lub godne zaufania."

Chcesz powiedzieć że to taka zabawka z odpustu za ponad 700zł?

0 Like
DarekK
Apprentice
Opcje

"Wszelkie informacje uzyskane za pomocą urządzenia Gear Fit2 lub oprogramowania Gear Fit2 oraz jakiejkolwiek aplikacji fabrycznie zainstalowanej na urządzeniu mogą nie być odpowiednie, dokładne lub godne zaufania."

Tak powiedział ten pan w czapeczce.

Na targu można kupić coś tańszego o podobnych parametrach...

0 Like
Wal_De_Mar
Journeyman
Opcje
Dokładnie. Aplikacja w telefonie jak i aplikacja w zegarku nie mają moim zdaniem żadnego powiązania z tętnem, które zresztą nie jest poprawnie mierzone, bo się zawiesza. Co do aplikacji jednej i drugiej - "odpalasz" trening i obojętnie czy siedzisz na krześle i stukasz w klawiaturę, czy robisz trening ze sztangami (mam na myśli coś jak body pump), czy robisz aeroby, czy interwały - ZAWSZE naliczy tyle samo spalonych kalorii. ***** to jest i tyle.
Syl84
Apprentice
Opcje
Zgadzam się. Pomiar tętna non stop się zawiesza. Jestem mega zawiedziona "zabawką" za 700zł....
0 Like
RadekK
Hotshot
Opcje

@Syl84@Wal_De_Mar@DarekK,

W sytuacji, gdy Wasze opaski wykazują wady, warto wykonać reset w celu usunięcia ewentualnych błedów oprogramowania. Poradnik znajduje się pod poniższym linkiem, jest napisany na podstawie Gear S3, jednak takie same kroki można wykonać przy Gear Fit 2:
Gruntowny reset zegarka i Galaxy Wearable - instrukcja

Druga opcja to przekazanie raportu błędów do analizy, bezpośrednio po wystąpieniu komplikacji, np. po zawieszeniu się tętna przechodzimy do:
1. Aplikacja Galaxy Wearables

2. Trzy kropki w prawym górnym rogu

3. Kontakt z nami

4. Raporty o błędach

W przypadku, gdy Dział Rozwoju Oprogramowania po przeanalizowaniu logów systemowych nie wykryje błędów w oprogramowaniu pozostaje skierowanie się do serwisu w celu weryfikacji sprawności podzespołów.

0 Like
DarekK
Apprentice
Opcje

Wiem człowieku że ci za to płacą żebyś wychwalał i twierdził że można to poprawić. Jeżeli wykonam reset opaski i rozłączę z bazą (smartphonem) w której podane są podstawowe informacje typu waga i wiek, to jak może prawidłowo wyliczyć spalone kalorie? To jest zwykła zabawka iidiotycznie zaprogramowana na określoną ilość spalonych kalorii w poszczególnych typach treningu. Tętno nie ma z tym żadnych powiązań.

Szewcu72
MegaStar
Opcje

@DarekK a dlaczego wyżywasz  się na osobie, która nie ma nic wspólnego z procesem produkcyjnym, czy też tworzeniem oprogramowania dla opaski, a jednak w miarę swoich możliwości stara się pomóc?

Skoro jesteś taki bystry i elokwentny, zgłoś występujące problemy, zastrzeżenia co do funkcjonalności oraz swoje pomysły na ich rozwiązanie. Bo pewnie takie masz, skoro tak łatwo przychodzi ci osądzanie innych.

Po to został umożliwiony kontakt przez Samsung Members, abyśmy my userzy mogli pomagać i wspierać naprawę i aktualizację oprogramowania i urządzeń.

Miłego dnia życzę. I nie pisz już proszę jacy tu są wszyscy źli i za co biorą pieniądze, tylko zacznij działać. Bo tylko w ten sposób stworzysz lepszą opinię o swojej osobie.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
Wal_De_Mar
Journeyman
Opcje

Radek, dzieki za rady. Mimo że już kilka razy to robiłem, gdyz wczesniej podobnie sugerowałeś, teraz też ponownie zrobiłem dokładnie jak w Twojej instrukcji.

Niestety wynik jak na załączonym ekranie.

Raz juz dzwoniłem do serwisu, prowadzi go jakaś firma trzecia. Zostawiłem swoje dane, mieli mi wysłac maila z dalszymi instrukcjami i niestety nie wysłali. Może jak znajdę czas to jutro zadzwonię, bo warto by to było albo naprawić albo odstapić od umowy bo towar nie nadaje się do celu do jakiego został zakupiony.Screenshot_20190522-202606_Samsung Health.jpg

0 Like