22-11-2019 02:30 PM
Witajcie forumowicze!
Dzisiaj przychodzę do Was z dobrymi informacjami dla użytkowników Galaxy Watcha, ponieważ Wasze urządzenia mają dostać aktualizację, która wprowadzi część funkcjonalności z najnowszego Watcha Active 2.
Jako użytkowniczka Galaxy Watcha Active jestem zadowolona, że Samsung o mnie pamięta i wprowadzi do zegarka najnowsze funkcje.
Osobiście najbardziej cieszy fakt, że Galaxy Watch Active ma otrzymać dotykowy interfejs. Oznacza to, że w starszej wersji zegarka będzie również dotykowy bezel. Kto przesiadł się z zegarka z fizycznym bezelem na pewno doceni ten drobny, lecz przydatny dodatek. Użytkownicy Galaxy Watch Active – z pewnością pokochacie tę funkcję, która zadebiutowała z „dwójką”.
Aktualizacji doczeka się również asystent Bixby. Ma mieć wsparcie dla większej ilości języków. Wątpię, żeby był w tym język polski (potwierdzone języki to: brytyjski, francuski, niemiecki, włoski i hiszpański), ale dla operujących np. językiem angielskim jest to dobra informacja. Od teraz wykorzystacie Bixby do uruchamiania ćwiczeń, czyli Samsung Health, jak również Smart Things.
Myślę, że kolejna dodatkowa funkcja bardziej ucieszy większą ilość kobiet, ponieważ jest to dodanie jeszcze większej ilości możliwości konfiguracji tarcz zegarków. W sumie ma być dostępnych aż 24 nowych tarcz w oparciu o 17 dostępnych. Ma zostać również dodana możliwość dostosowania tarczy do ubioru.
Działa to w banalny sposób: wykonujemy zdjęcie wzoru naszego ubrania, a system dostosowuje do niego kolorystkę i wygląd tarczy.
Po nowej aktualizacji np. w trakcie wykonywania treningu i wykonywania połączeń telefonicznych na tarczy pojawi się mała ikonka z informacją.
Dodatkowo aplikacja Samsung Health ma zostać wzbogacona o możliwość dodania celów treningowych.
Ja jestem podekscytowana wprowadzeniem aktualizacji, ponieważ miałam przyjemność korzystania z Galaxy Watcha Active 2 i trochę tęsknię za niby drobnymi funkcjami, ale w mojej ocenie zwiększającymi przyjemność i komfort korzystania z zegarka.
A poniżej macie wypisaną listę zmian:
· Dodano ramkę dotykową:
- Zapewnia środowisko identyczne, jak w przypadku obrotowej ramki, ale w wersji cyfrowej, co ułatwia nawigację i obsługę zegarka.
· Tarcze zegarka: Dodano nowe ustawienia tarcz zegarka.
(Korzystaj z treningów, monitorowania oddechu i innych funkcji)
· Dodano nową tarczę „Mój styl”, która umożliwia dopasowanie jej wyglądu na podstawie zrobionego zdjęcia stroju treningowego.
· Dodano kolejną funkcję wskaźnika na tarczy, pokazującą aplikacje działające w tle, takie jak monitorowanie treningu lub czasomierz. Dotknięcie wskaźnika spowoduje otworzenie odpowiadającej mu aplikacji.
· Dodano nowe emotikony, rozszerzając paletę odcieni skóry
· Poprawiono interakcję z użytkownikiem w następujących funkcjach:
- Ekran Always On Display jest teraz bardziej czytelny podczas ładowania i w trybie oszczędzania energii.
- Można błyskawicznie dostosować kolejność ikon w szybkim panelu.
· Udoskonalono usługi Samsung Health
- Poprawiono monitorowanie czasu okrążenia podczas biegania i jazdy na rowerze.
- Dodano możliwość synchronizacji danych ze sprzętem do ćwiczeń Technogym przez NFC.
Jakie jest Wasze zdanie? Są tu jacyś fajni fizycznego bezela i Galaxy Watchy? Dobra informacja jest taka, że Galaxy Watch również ma otrzymać aktualizację.
Czekajcie z niecierpliwością, ponieważ aktualizacja ma zostać udostępniana partiami, ale nie ma dokładniej daty, więc śledźcie Galaxy Wearable w Waszych telefonach.
Jeśli moja odpowiedź była pomocna, zaakceptuj ją jako rozwiązanie albo kliknij like!
Sprawdź nowy dział Wideo i podziel się opinią.
25-11-2019 08:39 AM
Już pojawia się aktualizacja R820XXU1BSK4 jej waga 16.83Mb https://doc.samsungmobile.com/SM-R820/DBT/doc.html
25-11-2019 11:05 AM
@vdsl2 to jest aktualizacja dla Galaxy active 2. A post dotyczy galaxy watch i galaxy watch active
03-12-2019 04:06 PM
Ani widu ani słychu ! lol
03-12-2019 05:15 PM
Śmiech na sali po prostu, sąsiedzi z zachodu już korzystają z nowego UI a my, środek Europy, ciemnogród wciąż czekamy 😅
03-12-2019 10:13 PM
@menander12, aktualizacje udostępniane przez firmę Samsung są dostarczane dla kolejnych regionów oraz modeli etapami. To oznacza, że nie wszyscy otrzymują aktualizacje w tym samym czasie. Ta reguła dotyczy nie tylko zegarków, ale również telefonów czy tabletów.
04-12-2019 06:48 AM
Dokładnie to wynika z mojego komantarza. Pytanie, czy nie można opóźnić premiery dla jednego regionu o tyle, by dostał w tym samym czasie co drugi. Ludzie czują że traktuje się ich niejednakowo, on dostał a ja nie tak to działa
04-12-2019 09:33 AM
@menander12, podejrzewam, że ze względu na ilość regionów oraz wariantów telefonów udostępnienie aktualizacji dla wszystkich w tym samym czasie jest technicznie bardzo skomplikowanym procesem. Poza tym udostępniając aktualizację etapami minimalizowane jest ryzyko wystąpienia istotnego błędu u dużej grupy odbiorców. Warto również zauważyć, że w przypadku urządzeń pochodzących od operatorów sieci to właśnie operatorzy są odpowiedzialni za udostępnienie aktualizacji. Mimo wszystko zachęcam do zgłoszenia sugestii w aplikacji Samsung Members.
04-12-2019 11:20 AM
Jednak z drugiej strony słabo to wygląda. Sprawa normalna, że dystrybuują to oprogramowanie po różnych krajach ale ponad dwa tygodnie różnicy wśród sąsiadów prawdopodobnie wskazuje na jakieś problemy.
04-12-2019 11:38 AM
@Carloss71, Dzięki temu otrzymamy stabilne oprogramowanie bez błędów. Lepiej zaczekać i otrzymać dopracowany soft niż potem narzekać na błędy.