Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

UE65RU8002 + Xiaomi MiBox S = brak dźwięku 5.1 tylko stereo

(Temat utworzony: 06-04-2020 03:17 PM)
8195 Wyświetlenia
stiwid
Pioneer
Opcje

Witam,

TV: UE65RU8002UXXH (fw: 1356.2)

BOX: Xiaomi MiBox S (fw: Android 9)

KINO: HT-Z320

Aktualne podłączenie: 

TV > BOX (HDMI od boxa)

TV > KINO (SPDIF)

Problem:
BOX - brak dźwięku przestrzennego 5.1 przesyłanego do kina domowego. Jest tylko stereo.

Brak problemu:

NC+ - dzwięk przestrzenny 5.1 jest przesyłany do kina domowego.

DYSK - podpięty do TV i jak robie test to dzwięk przestrzenny 5.1 jest przesyłany do kina domowego.

Ciekawostka:
Test "przewodu hdmi" z diagnostyki w tv nie przechodzi pomyślnie na żadnym z pięciu kabli hdmi!

Dziekuje z góry za pomoc.

Pozdrawiam

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
stiwid
Pioneer
Opcje

Hej @MagdaB wszystko fajnie tylko, że to kosztuje a niestety nie mam darmowych na waszą infolinie. Już raz zadzwoniłem i mnie rozłączyło a pieniądze poszły.
Nie możecie w takim przypadku sami zadzwonić do klienta jeśli podałem nr w zgłoszeniu mailowym?

EDIT:

Oprogramowanie TV ma problem z wykrywaniem dźwięku przestrzennego z innego urządzenia jakim tutaj jest Xiaomi MiBox S.
Udało mi się zrobić tak by TV wykrywał, że BOX wysyła dźwięk przestrzenny. 
Jesli macie problem taki jak ja powyżej to musicie wyłączyc/włączyć TV, BOXa oraz sprzęt audio.
Następnie w BOXie trzeba ustawić "Digital Audio Format" na ręcznie i wybrać np. Dolby Digital.
Po tym test z dzwiękiem DD i macie do wyboru w TV format "Dolby Digital" jeśli się nie pojawi to w BOXie musicie wyłączyć "Dolby Digital" i włączyć ponownie (takie zrestartowanie wysyłanego sygnału).

Jak dla mnie jest to problem oprogramowania TV tak jakby nie wykrywał zmian sygnału jaki idzie z BOXa, kto wie może z innymi urządzeniami jest podobnie.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

0 Like
16 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@stiwid Masz, stary firmware 1352 jest nowszy 1356.2 do twojego. Jak uzyskać DD masz w instrukcji obsługi od strony 112 

Instrukcja oraz firmware masz na samym dole https://www.samsung.com/pl/support/model/UE65RU8002UXXH/

Przechwytywanie.PNG

0 Like
stiwid
Pioneer
Opcje
@vdsl2

Zaktualizowałem dzięki, akurat sprawdzałem 4 Kwietnia i nie było nowszej.

Co do tej instrukcji to czytałem, ale jak ona ma mi tutaj pomóc jeśli w niej chodzi o DD+.
Wątpię aby podłączenie do złącza HDMI ARC coś miało zmienić w tej kwestii.

Wygląda to tak jakby dźwięk przestrzenny z boxa nie szedł z tv do kina tym optykiem.
Ogólnie optyk działa bo jak odtwarzam film z dysku podpiętego do tv to jest dźwięk 5.1.
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@stiwid  Mam podobny TV UE43RU7472 i kino HT-X30 i dźwięk jest puszczany po HDMI czy optyczny 5.1 z telewizji DVB-T nie mam innego urządzenia, żeby sprawdzić. 

0 Like
stiwid
Pioneer
Opcje

Niestety po aktualizacji dalej to samo.

W ogóle MiBox nie jest wykrywany jako urządzenie kompatybilne z pilotem uniwersalnym.

Poza tym na różnych kablach jak i tym oryginalnym do boxa nie przechodzi testu "przewodu hdmi".

A na innych kablach wykrywa boxa jako Orange TV.

Juz mi ręce opadają bo nie wiem jak to ustrojstwo ustawić aby działało jak należy.

Nie rozumiem tylko dlaczego dźwięk 5.1 dziala z dekodera nc+ a z boxa nie tak jakby tv blokował sygnał przestrzenny, który idzie z boxa!

0 Like
MagdaB
Expert
Opcje

Cześć @stiwid :smiling-face: Skorzystaj z pomocy zdalnej Agenta na infolinii 801-172-678. Zostanie wszystko sparwdzone pod kątem TV.

0 Like
Rozwiązanie
stiwid
Pioneer
Opcje

Hej @MagdaB wszystko fajnie tylko, że to kosztuje a niestety nie mam darmowych na waszą infolinie. Już raz zadzwoniłem i mnie rozłączyło a pieniądze poszły.
Nie możecie w takim przypadku sami zadzwonić do klienta jeśli podałem nr w zgłoszeniu mailowym?

EDIT:

Oprogramowanie TV ma problem z wykrywaniem dźwięku przestrzennego z innego urządzenia jakim tutaj jest Xiaomi MiBox S.
Udało mi się zrobić tak by TV wykrywał, że BOX wysyła dźwięk przestrzenny. 
Jesli macie problem taki jak ja powyżej to musicie wyłączyc/włączyć TV, BOXa oraz sprzęt audio.
Następnie w BOXie trzeba ustawić "Digital Audio Format" na ręcznie i wybrać np. Dolby Digital.
Po tym test z dzwiękiem DD i macie do wyboru w TV format "Dolby Digital" jeśli się nie pojawi to w BOXie musicie wyłączyć "Dolby Digital" i włączyć ponownie (takie zrestartowanie wysyłanego sygnału).

Jak dla mnie jest to problem oprogramowania TV tak jakby nie wykrywał zmian sygnału jaki idzie z BOXa, kto wie może z innymi urządzeniami jest podobnie.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

A ten jest za Free 22 607 93 33

stiwid
Pioneer
Opcje
@vdsl2 dzięki, ale już rozwiązałem problem sam :smiling-face: Jedynie co mi zostaje to zgłosić problem oprogramowania TV.
0 Like
DarekGi
Student
Opcje

Mam to samo po tej aktualizacji, a poza tym telewizor zaczął przymulać, menu nie działa płynnie tak jak wcześniej.

QE55Q70RAT

0 Like