13-12-2018 10:06 PM
Witam.
Mam problem z połączeniem Tv UE65MU8002 z wzmacniaczem Onkyo tx8270 po hdmi ARC. Mianowicie po podłączeniu Onkyo za pierwszym razem wszystko się skonfigurowało i działało normalnie. Wzmacniacz wyłączył się razem z telewizorem. Po ponownym włączeniu tv wzmacniacz również się uruchomił ale nie było już dźwięku. Po wyborze głośników telewizora dźwięk z tv był po ponownym wybraniu dźwięku z hdmi dźwięku brak. Po wyłączeniu tv wzmacniacz już się nie wyłączył, po ponownym włączeniu nie było już opcji dźwięku z hdmi do wyboru. Po wyłączeniu tv z prądu na kilka minut i ponownym włączeniu znowu wszystko działa i sytuacja się powtarza. Wygranie nowego oprogramowania nic nie zmieniło. Kabel hdmi 1.4 ale nie był drogi:) Połączenie Onkyo arc z smart hub hdmi 4 arc do tego dekoder hdmi do smart hub hdmi 1. Czy ktoś pomoże?
06-04-2019 12:07 PM
Tak usterkę można usunąć poprzez wgranie poprawionego softu do TV, który naprawi stabilność oraz problemy z działaniem ARC. Jak narazie takowego softu brak więc nie ma co naprawiać...
05-05-2019 04:38 PM
Panowie mam to samo, po wyłączeniu TV z prądu komunikacja po HDMI ARC wraca. Nie wiem czy to nie jest problem modułu one connect.
05-05-2019 04:50 PM
@KieperoCzy zgłaszałeś ten problem na infolinii Samsung ?
05-05-2019 10:39 PM
Nie zgłaszałem, nie sądzę aby samsung mi pomógł.! Na obecną chwilę przechodzę na optyczny kabel. Nie wiecie czy w tym tv jest bezpośrednie podłączenie hdmi ARC bez modułu one connect, pytam bo mój tv jest zawieszony na ścianie i sam nie mogę sprawdzić, a w instrukcji Samsunga takich informacji nie ma
06-05-2019 08:33 AM
@Kiepero Jak mam być szczery to jak coś mi nie działa to zgłaszam do producenta urządzenia. Co do ARC to nie możliwości innego podłączenia jak bez modułu jest jedno złącze oznaczeniem HDMI (ARC)
06-05-2019 11:16 AM
Wątek niedziłających HDMI ARC pojawia sie na forum samsunga od przyjanmniej roku w różnych modelach TV, wiele osób to zgłosiło do producenta i jakoś przez ponad rok problem nie został rozwiązany....
06-05-2019 11:51 AM
@Kiepero W TV są zapisywane specjalne logi różnych zdarzeń wiele problemów można usunąć bez aktualizacji firmware. Jak pracowałem w jednym serwisie Samsunga wiele rozwiązań z różnimi problemami były po przez spencjalny upgrade.
03-06-2019 09:21 PM — edytowano 03-06-2019 09:26 PM
To samo mam Samsung-dekoder vectra-soundbar Yamaha. Co parę dni wszystkie sprzęty się nie lubią a raczej szajsung nie lubi innych, dążą do tego aby kupować wszystko co samsung.
Te zaniki u mnie po ARC zaczęły się dopiero po aktualizacji 1270.3.
Ps. poszuka chyba soundbara używkę jak najtaniej i jeżeli wtedy będzie brak komunikacji to ciekawe co wtedy szajung odpowie.
20-06-2019 03:23 PM
Mi pomógł kabel hdmi 2,0 i włączenie funkcji hdmi uhd color w menadżer urządzeń zewnętrznych
31-08-2019 11:48 PM
Dodam też coś od siebie.....i proszę o pomoc.
Kuzyn zamówił taki oto sprzęt:
1. TV - 75’’ QLED TV 2018 Q7F - QE75Q7FNATXXH
2. KINO DOMOWE - ONKYO HT-S7805 (AMPLITUNER - HT-R695)
Po podłączeniu wyszły dziwne sprawy 😕
Po podłączneiu TV do amplitunera (przez przewód hdmi ARC w TV i Ampli) nie ma nawet śladu po dźwięku z głośniów.
Dźwięk pojawia się dopiero po podłączniu przewodu optycznego. Uzywając przycisków głośności z pilota od TV na ekranie tv pojawiał sie napis"odbiornik HDMI i głośność się zwiększała/zmniejszała. Tak było do pierwszego wyłączenia TV z pilota.Wtedy to razem z TV wyłączył się amplituner. Po włączeniu TV z pilota ampli już się nie włączyło. Po "osobnym włączeniu" ampli nie mam już możliwości wyboru w "szybkich ustawieniach tv" opcji "odbiornik HDMI jako wyjście dźwięku" - sniknęło . Zamiast tego cały dźwięk zaczyna działać po przełączeniu na "Wyjście audio/optyczne (ONKYO). Przy wyłączeniu TV z pilota wyłacza się jedynie TV a ampli pozostaje włączone.
Odłączałem już zasilanie....aktualizowałem TV i amplituner....rozłączałem hdmi i podłączałem wszystko od zera ale nadal jest bez zmian. Włączam osobno tv i ampli i bez zadnych zmian dźwięk śmiga. Co moge jednak zrobic żeby włączać i wyłączać ampli z plitota TV ??