18-02-2019 02:35 AM — edytowano 18-02-2019 02:54 AM
Witam jestem w miarę zadowolonym posiadaczem tego tv, biorąc pod uwagę cenę to nawet byłbym bardzo gdyby nie 3 małe problemy , no nie do końca małe. Pierwszy tytułowy dotyczy podłączeniu PC. Komputer bez karty graficznej jest wykrywany przez Tv ( dokładniej bez sterowników i karty ). Po podłączeniu Tv kablem Hdmi który, jest sprawny ponieważ działa z laptopem bądź konsola ps4, do karty graficznej z zainstalowanymi najnowszymi sterownikami telewizor już nie potrafi wykryć urządzenia. Sytuacja powtórzyła się 2-krotnie na 2 różnych kartach , GTX 1050 oraz RX570.
Następna sprawa to totalnie nie mam pojęcia jak podłączyć laptopa czy komputer do SmartView , aplikacja wyszukuje mój telewizor jednak przy próbie połączenia się wyskakuje błąd " Something goes Wrong" czy coś w tym stylu.
I ostatnia rzecz która irytuje mnie w tym szkiełku to jasność w trybie HDR. Jest cholernie ciemno. Szukałem, zmieniałem, oglądałem i jeszcze raz to samo po opcjach obrazu ale jakoś mi się nie udało skutecznie uzyskać zadowalającego efektu.
Zdaję sobie także sprawę że jest to budżetowy Tv i może taką po prostu ma matryce a ja się fajerwerków ***** spodziewam, jednak zaciemnienie obrazu u mnie jest niepokojące, zwłaszcza spoglądając na reklamowe zdjęcia z pięknie rozjaśnionym obrazem.
Być może każdy z tych "problemów" wynika z mojej niewiedzy, jeżeli tak to chyba jest to odpowiednie miejsce do zadania pytania " Co zrobić, i czy da się w ogóle coś zrobić?"
Pozdrawiam i Dziękuje za prawdopodobne próby rozwiązania problemów.
18-02-2019 08:08 AM
@StefanKaszpir Czy zadbałeś żeby twój TV miał najnowszy firmware wer 1262.0? Jaki masz system Windows ? Nie jest Ci podtrzebna aplikacja SmartViem jak masz system Windows 8/8.1 czy 10
18-02-2019 08:34 AM
Cześć, tak, posiadam najnowszy soft. Sprawdzałem dostępnośc aktualizacji. Wszystko po tej stronie ok. Przewód jak pisałem wcześniej sprawdzany. Jedyny powód jaki sobie wyobrażam to inna " częstotliwość, moc, napięcie" czy jak to można nazwać profesjonalnie, wysyłane przez komputer po instalacji sterowników, a TV jest na tak czuły, badź zle skonfigurowany (może zepsuty) że taki sygnał mu nie odpowiada. Oczywiście 2 koputery działają poprawnie pod monitorami czy innym TV.
SUgerowałem się SmartView po opisie mojego modelu, starałem się podłaczyc jak w wyżej wymienionym filmie jednak tam kompletnie nie znajduje żadnego ekranu nawet sąsiada ;].
18-02-2019 09:00 AM
@StefanKaszpir Jak masz ustawione na karcie częstotliwość odświeżania ? Kabel kablowi nie jest równy.Dalej nie wiem jaki masz system ?
18-02-2019 12:53 PM
Windows 10, i rzeczywiście może to dświeżanie bo komputery maja tendencje do usawiania np 59hz sprawdzę i napiszę. A przy podłączaniu bezprzewodowo komputer pokazuje mi komunikat ze moj komputer albo telewizor nie obsługuje "MiraCast" wiec nie wyświetla bezprzewodowo.
18-02-2019 12:58 PM
jakie odświeżąnie ma ten telewizor? Bo w specyfikacjach cieżko mi znaleść taka informacje.
18-02-2019 01:09 PM — edytowano 18-02-2019 01:32 PM
@StefanKaszpir Po wpisaniu w lupe słowo "MiraCast" ukazało się coś takiego jak na zdjęciu. Wygląda mi na problem z twoim system coś jest nie tak.
Tu masz specyfikacje https://www.mall.pl/telewizory/samsung-ue50mu6172?tab=parameters
18-02-2019 02:20 PM
@StefanKaszpir Jeszcze zobacz w instukcji na stronie 124