Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Tv Samsung automatycznie wybiera źródło po podpięciu HDMI

(Temat utworzony: 08-01-2025 12:22 PM)
112 Wyświetlenia
DarekG1
First Poster
Opcje

Dzień dobry.

Mam problem z moim smart tv. Pacjent to SAMSUNG QE75QN85C 75" QLED 4K 120Hz Tizen TV HDMI 2.1 Dolby Atmos.

Po podpięciu kabla HDMI do laptopa, który to kabel jest na stałe wpięty do telewizora (gniazdo HDMI-ARC - próbowałem innych gniazd efekt ten sam), ten drugi czyli telewizor wykrywa automatycznie, że podpięto PC i wyłącza mi obraz (telwwizję) i przechodzi do menu wyboru źródła. Muszę chwilę poczekać, a następnie potwierdzić i wybrać albo PC, albo wrócić do TV żeby dalej oglądać telewizję. Szukałem w ustawieniach czy da się w jakiś sposób to wyłączyć bo przyznam szczerze, że czasami to przeszkadza. Oglądam telewizję, żona nagle  podpina uruchomionego laptopa i nagle ciach, znika obraz wchodzi do menu pojawia się wykrywania urządzenia PC i znówu muszę przeklinać kilka razy żeby wrócić do oglądania telewizji. Da się jakoś wyłączyć żeby telewizor nie reagował po podpięciu laptopa i nie przełączał tego automatycznie. Włączenie czy wyłączenie HDMI CEC nic nie zmieania. Tv oczywiście zaktualizowany. 

Pozdrawiam

Darek
0 Like
4 Odpowiedzi
MagdaB
Expert
Opcje

Cześć @DarekG1 :smiling-face: Tak działa system TV. Jeżeli wykryje nowe urządzenie to jest o tym komunikat. Żona włącza laptop, czyli Tv go wykrywa. Jest to naturalne zachowanie urządzenia.

0 Like
DarekG1
First Poster
Opcje
Hej. Dzięki za odpowiedź. Ok jakby to był komunikat w stylu podpięto nowe urządzenie to ok, ale tv przełącza mi do menu wyboru źródła i jeżeli nic nie wcisnę to tak zostanie. Jest to bezsensowne działanie.
0 Like
MagdaB
Expert
Opcje

Rozumiem, ale tak to właśnie działa. Jeżeli jest to utrudnienie, to możesz po prostu odłączyć HDMI od laptopa lub TV. 

0 Like
Łukasz831
Journeyman
Opcje

Jeżeli masz amplituner podłącz do niego laptopa i inne urządzenia ,a problem zostanie rozwiązany 

0 Like