Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

TV QE55QN91A soundbar HW-N950 i ATMOS

(Temat utworzony: 06-07-2021 04:42 PM)
498 Wyświetlenia
Plachon
Pioneer
Opcje

Połączyłem QN91A z soundbarem N950 poprzez HDMI ARC. Soundbar nie posiada e-ARC. Udaje mi sie poprawnie odtwarzać filmy z Netflix z ATMOS (soundbar wykrywa i dekoduje taką ścieżkę). Niestety XBOX X podłączony do TV do HDMI2.1 już nie wykrywa głośników ATMOS. Według wszelkich zapewnień powinno to działać przy soundbarze z e-ARC, pytanie czy nie bedzie działać z samym ARC? TV powinien puszczać ścieżkę bez ingerowania do soundbara. Co ciekawe podłaczony XBOX bezpośrednio do soundbara pod dowolne gniazdo HDMI wykrywa ATMOS. Ustawienia jakie mam to:

HDMI e-ARC - OFF (przy AUTO Netflix z TV juz nie łapie ATMOSA)

Dolby Output Audio - Przelot

Dolby Atmos compatibility - ON

Mogę puścic XBOX przez soundbara, strace pewnie 120Hz bo soundbar nie posiada HDMI2.1. Support niestety rozłożył ręce, powiedzieli że powinno działać nawet po ARC. Po prostu ATMOS jest stratny pakowany w TRUEHD7.1, no ale idzie. Liczę na jakieś pomysły.

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
Plachon
Pioneer
Opcje

Sam sobie odpowiadam :smiling-face: Tak więc potrzebny był update do najnowszego firmware w TV oraz co najważniejsze, późniejszy reset TV do ustawien fabrycznych i ponowna konfiguracja.  Xbox został wykryty przez TV automatycznie. Teraz TV puszcza juz ATMOS z XBOX bez problemu.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

7 Odpowiedzi
Rozwiązanie
Plachon
Pioneer
Opcje

Sam sobie odpowiadam :smiling-face: Tak więc potrzebny był update do najnowszego firmware w TV oraz co najważniejsze, późniejszy reset TV do ustawien fabrycznych i ponowna konfiguracja.  Xbox został wykryty przez TV automatycznie. Teraz TV puszcza juz ATMOS z XBOX bez problemu.

Plachon
Pioneer
Opcje
Jedyny problem, ktory pozostal to opóźnienie dzwieku. Jest delikatne opoznienie wzgledem obrqzu. Niestety skala regulacji dostepna w TV wedlug mnie nie dziala. Nie czuje roznicy przy skarjnych zakresach 0 lub 200
0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Plachon, na jakim źródle jest opóźnienie, Netflix, Xbox, telewizyjne, nośnik pamięci lub na każdym możliwym? Mówimy o opóźnieniu w momencie przekazywania dźwięku przez Soundbar czy przez głośniki TV?

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

Plachon
Pioneer
Opcje
Tylko na urzadzeniach HDMI. Czyli z Xbox oraz tunera, ale tylko przy dzwieku jak rozpozna ze jest ATMOS. Z tunera mecze z TVP4K oraz z XBOX. Z tunera jak audio nie jest ATMOS to nie ma opoznienia.
0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Plachon, mówiłeś, że aktualizowałeś TV, a czy robiłeś aktualizację Soundbara? Model jest z 2018 roku, ale ostatnia aktualizacja była w połowie 2019. Jeśli nie robiłeś żadnej od zakupu, to spróbuj: https://www.samsung.com/pl/support/model/HW-N950/EN/ 

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

Plachon
Pioneer
Opcje
Mam właczone automatyczne aktualizacje w soundbarze. Obecny soft to 1007.5 122R. Nic nowszego juz Samsung nie wydał. A szkoda bo to byl topowy model na swoje czasy.
0 Like
MichałM
Expert
Opcje

@Plachon 

Spróbuj wykonać reset soundbara poprzez przytrzymanie przycisków + oraz - na włączonej listwie. Na ekranie pojawi się napis INIT, soundbar się zresetuje do ustawień fabrycznych.