06-07-2021 04:42 PM
Połączyłem QN91A z soundbarem N950 poprzez HDMI ARC. Soundbar nie posiada e-ARC. Udaje mi sie poprawnie odtwarzać filmy z Netflix z ATMOS (soundbar wykrywa i dekoduje taką ścieżkę). Niestety XBOX X podłączony do TV do HDMI2.1 już nie wykrywa głośników ATMOS. Według wszelkich zapewnień powinno to działać przy soundbarze z e-ARC, pytanie czy nie bedzie działać z samym ARC? TV powinien puszczać ścieżkę bez ingerowania do soundbara. Co ciekawe podłaczony XBOX bezpośrednio do soundbara pod dowolne gniazdo HDMI wykrywa ATMOS. Ustawienia jakie mam to:
HDMI e-ARC - OFF (przy AUTO Netflix z TV juz nie łapie ATMOSA)
Dolby Output Audio - Przelot
Dolby Atmos compatibility - ON
Mogę puścic XBOX przez soundbara, strace pewnie 120Hz bo soundbar nie posiada HDMI2.1. Support niestety rozłożył ręce, powiedzieli że powinno działać nawet po ARC. Po prostu ATMOS jest stratny pakowany w TRUEHD7.1, no ale idzie. Liczę na jakieś pomysły.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
06-07-2021 06:05 PM
Sam sobie odpowiadam Tak więc potrzebny był update do najnowszego firmware w TV oraz co najważniejsze, późniejszy reset TV do ustawien fabrycznych i ponowna konfiguracja. Xbox został wykryty przez TV automatycznie. Teraz TV puszcza juz ATMOS z XBOX bez problemu.
06-07-2021 06:05 PM
Sam sobie odpowiadam Tak więc potrzebny był update do najnowszego firmware w TV oraz co najważniejsze, późniejszy reset TV do ustawien fabrycznych i ponowna konfiguracja. Xbox został wykryty przez TV automatycznie. Teraz TV puszcza juz ATMOS z XBOX bez problemu.
07-07-2021 04:26 PM
08-07-2021 03:00 PM
@Plachon, na jakim źródle jest opóźnienie, Netflix, Xbox, telewizyjne, nośnik pamięci lub na każdym możliwym? Mówimy o opóźnieniu w momencie przekazywania dźwięku przez Soundbar czy przez głośniki TV?
08-07-2021 09:27 PM
08-07-2021 10:04 PM
@Plachon, mówiłeś, że aktualizowałeś TV, a czy robiłeś aktualizację Soundbara? Model jest z 2018 roku, ale ostatnia aktualizacja była w połowie 2019. Jeśli nie robiłeś żadnej od zakupu, to spróbuj: https://www.samsung.com/pl/support/model/HW-N950/EN/
08-07-2021 11:41 PM
09-07-2021 02:20 PM
Spróbuj wykonać reset soundbara poprzez przytrzymanie przycisków + oraz - na włączonej listwie. Na ekranie pojawi się napis INIT, soundbar się zresetuje do ustawień fabrycznych.