Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

THE FRAME 2021 ZAPOMINA ŹRÓDŁO HDMI 4/PLAYSTATION 5

(Temat utworzony: 25-03-2023 07:27 PM)
1371 Wyświetlenia
Cayman1899
Pioneer
Opcje

Cześć,

zauważyłem, że po ostatnim updatecie 2111.1 z 7 grudnia 2022, telewizor zapomina co jest źródłem HDMI 4/od początku jest tam podpięta konsola PS5. wszystko działa prawidłowo po za tym, że raz na jakiś czas trzeba wykryć ponownie źródło sygnału. Pokazuje "NIEZNANE ŹRÓDŁO" po czym konsola normalnie się włącza i po chwili telewizor wykrywa, że faktycznie znowu jest konsola podpięta, o tyle jest to ciekawe, że w ustawieniach pokazuje, że z kablem HDMI jest okej, z kablem One Connect nie ma problemu a ciągle zapomina co jest podpięte pod HDMI 4. A pod HDMI 1 podłączony dekoder Canal+ UltraBox+, i czasem jak się go włączy to pokazuje się komunikat odnośnie zabezpieczeń HDCP, że telewizor nie posiada HDCP, po czym zaraz znika ta informacja i wszystko jest w porządku.

0 Like
Przejdź do rozwiązania
16 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

To pozostaje poczekać na aktualizację dekodera ten problem był już kilka lat temu z pierwszymi dekoderami NC+.

Cayman1899
Pioneer
Opcje

Znalazłem jakąś grupę na Facebooku, i nie jestem jedyny nawet z obecnymi dekoderami 4K Ultrabox+, zazwyczaj pomaga wymiana kabla HDMI, i ewentualny reset dekodera do ustawień początkowych.

0 Like
Cayman1899
Pioneer
Opcje

Wracam z odpowiedzią, właśnie przetestowałem  dekoder z kablem HDMI, który był w zestawie z PS5 i....

...komunikatu o HDCP brak, nawet na ułamek sekundy.

Ale dziwna sprawa jest taka, że jak robiłem sprawdzanie przewodu HDMI telewizor nie wykrył problemów, ale po tym zapomniał źródło HDMI 4 (gdzie jest podpięta konsola i była wyłączona w tym czasie) i HDMI 1 gdzie jest podłączony dekoder Canal+. Po włączeniu konsoli po tym, żeby telewizor rozpoznał źródło sygnału, TELEWIZOR zaczął szukać źródła dla obydwu HDMI (1 - dekoder, 4- PS5), konsolę rozpoznał od razu a DEKODERA nie.

Po podpięciu kabla od PS5 do DEKODERA, TELEWIZOR od razu wykrył, że ŹRÓDŁEM - HDMI 1 jest DEKODER CANAL+ i nawet od razu mogłem używa pilota od TELEWIZORA do sterowania DEKODEREM. Po zmianie kabli tak jak "powinno być" kabel marki HAMA, v2.1, certyfikat 8K, który specjalnie kupiłem do dekodera, wykryć wykrył dekoder ale sterować pilotem już nie mogłem, musiałem zrobić to ręcznie, a oryginalny kabel od PS5 od razu wykrył konsolę z powrotem. Jutro idę kupić nowy kabel HDMI, upatrzyłem sobie ten:

Przewód HDMI Belkin UltraHD High Speed 8K (2 m) - Apple (PL)

Jutro też dam znać co i jak :smiling-face:

Poprawka, dam znać w piątek, bo w iSpocie nie mieli tego kabla 

Cayman1899
Pioneer
Opcje

Kabel podmieniony...jakość znacznie lepsza jakość jeżeli chodzi o obraz, ale komunikat od HDCP raz jest raz go nie ma. Robiąc test przewodu HDMI 1 czyli tego nowego wszystko jest ok, ale po zakończeniu nadal zapomina co jest źródłem sygnału HDMI 4, robiąc test przewodu HDMI 4(tego od PS5) nie pokazuje, żadnych błędów i nie zapomina żadnego ze źródeł..

0 Like
Cayman1899
Pioneer
Opcje

"Komunikat występuje gdy telewizor nie zapewnia ochrony danych przed kopiowaniem lub został uruchomiony później niż dekoder." - taką informację znalazłem na stronie Canal+, to by się mogło zgadzać, i wygląda okej w takim razie. Ponieważ, komunikat pokazuje się jak telewizor jest włączony a dekoder włączam poprzez "menu" dekodera, które jest nad HDMI w SmartHUB. Ale nie zmienia to faktu, że nadal występuje problem z zapominaniem źródła HDMI 4 czy to jest problem np. z softem PS5..i może złożyć dyspozycję o połączenie zdalne i żeby sprawdzić czy wszystko jest ok z portami itd.?

0 Like
MatiJ
Expert
Opcje

Cześć,

Zgadzam się z @vdsl2  w kwestii HDCP.  Za wyjątkiem zmiany kabla i portu HDMI nic nie zrobimy, gdyż taki urok zabezpieczeń po stronie dostawców TV. Musi wyjść odpowiednia poprawka do dekodera.

Oczywiście jeśli chodzi o diagnostykę zdalną zawsze możesz taki kontakt sobie zamówić przez telewizor, wtedy może uda się wykryć przyczyny dotyczące niewłaściwego rozpoznawania źródła HDMI.

0 Like
Cayman1899
Pioneer
Opcje

A więc tak:

Dzisiaj połączyła się ze mną bardzo miła Pani ze wsparcia, zrobiła reset telewizora (tak jakbym go wyjął z pudełka) na razie nie mogę powiedzieć czy jest lepiej bo nie miałem czasu na testowanie telewizora, ale powiedziała też podczas sprawdzania przewodu HDMI może być tak, że telewizora zapomni co jest źródłem sygnału danego portu, ponieważ porty są resetowane podczas takiego testu. Jeżeli chodzi o problem z HDCP w Canal+, to to podobno jest normalny komunikat kiedy telewizor jest włączony przed dekoderem. Co dziwne robiąc od nowa całą konfigurację telewizora, z wykryciem źródłem podłączonych sprzętów, zamiast dekodera Canal+ telewizor wykrył "ROKU" byłem w totalnym szoku, że coś takiego się stało, ale jak skonfigurowałem port ręcznie wszystko jest ok. Konsola pod HDMI 4 też wygląda dobrze. Pani też powiedziała, jeśli by telewizor sam z siebie tracił pamięć portów to by go poddała wnikliwej analizie, ale skoro nie to ten reset powinien pomóc. 

0 Like