Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

THE FRAME 2021 ZAPOMINA ŹRÓDŁO HDMI 4/PLAYSTATION 5

(Temat utworzony: 25-03-2023 07:27 PM)
1378 Wyświetlenia
Cayman1899
Pioneer
Opcje

Cześć,

zauważyłem, że po ostatnim updatecie 2111.1 z 7 grudnia 2022, telewizor zapomina co jest źródłem HDMI 4/od początku jest tam podpięta konsola PS5. wszystko działa prawidłowo po za tym, że raz na jakiś czas trzeba wykryć ponownie źródło sygnału. Pokazuje "NIEZNANE ŹRÓDŁO" po czym konsola normalnie się włącza i po chwili telewizor wykrywa, że faktycznie znowu jest konsola podpięta, o tyle jest to ciekawe, że w ustawieniach pokazuje, że z kablem HDMI jest okej, z kablem One Connect nie ma problemu a ciągle zapomina co jest podpięte pod HDMI 4. A pod HDMI 1 podłączony dekoder Canal+ UltraBox+, i czasem jak się go włączy to pokazuje się komunikat odnośnie zabezpieczeń HDCP, że telewizor nie posiada HDCP, po czym zaraz znika ta informacja i wszystko jest w porządku.

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Jak najbardziej wymiana kabla może pomoc. Ale reset z poziomu TV raczej chyba  nie pomoże ale jak robisz przez Reset flash to tak.

Reset flash:

Włącz TV
Naciśnij i przytrzymaj przez 5 sek. przycisk Power na TV
Następnie naciśnij i przytrzymaj przez 5 sek. przycisk Power na pilocie
Odczekaj 30 sek. - 1 min. Logo startowe TV pokaże się na chwile i zniknie
Odczekaj następnie 30 sek. - 1 min. TV uruchomi się automatycznie pokazując stronę startową
Ważne. Sposób ten zalecany jest dla TV podłączonych do Internetu, gdyż po resecie część ustawień przywracana jest poprzez sieć. Może on przywrócić ustawienia fabryczne całego telewizora, więc ważne jest spisanie dotychczasowych ustawień. Jeśli TV nie ma połączenia z siecią- nie wolno go wykonywać.

Ważne: Podczas wykonywania resetu, nie odłączaj kabla zasilającego. Gdy TV nie odpowiada przez 3 min, należy włączyć TV za pomocą pilota I spróbować wykonać reset ponownie.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

16 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Cayman1899  Jeśli chodzi o komunikat  zabezpieczeń HDCP to problem jest po stronie dekodera a nie TV.

Jeśli chodzi o pozostałe problemy czy resetowałeś TV i wymieniałeś kabel HDMI na inny?

Cayman1899
Pioneer
Opcje
Nie wymieniałem kabla na inny i TV też nie renderowałem. Myślisz że reset do ustawień początkowych może coś tu pomóc? Czy czekać na nowy update? Bo już ogólnie odkąd mam ten telewizor czyli zaraz będą dwa lata reset robiłem mu z trzy razy chyba..
0 Like
Rozwiązanie
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Jak najbardziej wymiana kabla może pomoc. Ale reset z poziomu TV raczej chyba  nie pomoże ale jak robisz przez Reset flash to tak.

Reset flash:

Włącz TV
Naciśnij i przytrzymaj przez 5 sek. przycisk Power na TV
Następnie naciśnij i przytrzymaj przez 5 sek. przycisk Power na pilocie
Odczekaj 30 sek. - 1 min. Logo startowe TV pokaże się na chwile i zniknie
Odczekaj następnie 30 sek. - 1 min. TV uruchomi się automatycznie pokazując stronę startową
Ważne. Sposób ten zalecany jest dla TV podłączonych do Internetu, gdyż po resecie część ustawień przywracana jest poprzez sieć. Może on przywrócić ustawienia fabryczne całego telewizora, więc ważne jest spisanie dotychczasowych ustawień. Jeśli TV nie ma połączenia z siecią- nie wolno go wykonywać.

Ważne: Podczas wykonywania resetu, nie odłączaj kabla zasilającego. Gdy TV nie odpowiada przez 3 min, należy włączyć TV za pomocą pilota I spróbować wykonać reset ponownie.

Cayman1899
Pioneer
Opcje

Skończyło się totalnym resetem telewizora. Po drodze musiałem jeszcze pilota zresetować, bo po tym Flash resecie nie chciał mi wykryć dekodera i nie mogłem używać pilota smart do sterowania dekoderem, wpadłem na pomysł żeby zresetować całkowicie TV, wchodząc w resetowanie TV do ustawień fabrycznych nie chciał mi się wpisać kod PIN potem nie chciał się wpisać nowy PIN  przy ustawianiu nowego kodu PIN. To wpadłem na pomysł żeby zresetować pilota i teraz wszystko jest jak powinno być :smiling-face: czyli można powiedzieć że Flash Reset sam by pewnie pomógł z resetem pilota ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło :smiling-face: dzięki za pomoc, i przynajmniej dowiedziałem się gdzie jest przycisk POWER na telewizorze :winking-face:

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Cayman1899  Jeśli chodzi o PIN to nowo zakupionym TV niektórzy mieli problem jest sporo tematów na forum. Daj znać za jakiś czas czy dalej będzie gubienia portu HDMI?

0 Like
Cayman1899
Pioneer
Opcje

Dobrze, jak tylko się to znowu stanie to napiszę pod tym postem :smiling-face:

0 Like
Cayman1899
Pioneer
Opcje

Minęły w sumie dwa dni i ani razu telewizor nie zapomniał źródła HDMI , wcześniej to nawet dwa razy dziennie zapominał :smiling-face: 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Cayman1899  A czy dalej masz powiadomienie o zabezpieczeniu HDCP?

0 Like
Cayman1899
Pioneer
Opcje
Na ułamek sekundy przy włączaniu dekodera
0 Like