Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Standard Wi-Fi security a telewizory Samsung.

(Temat utworzony: 13-09-2021 11:05 AM)
2112 Wyświetlenia
ptrzem
Navigator
Opcje

Witam!

Ostatnio wystąpił u mnie problem z połączeniem telewizora Samsung z routerem poprzez Wi-Fi. Jest to nowy router od Orange (Funbox 6). Kiedy miałem w nim ustawiony poziom zabezpieczeń WPA2 / WPA2-PSK/AES, wtedy telewizor (model UE32T5372AU) łączył się z siecią bez problemu. Natomiast kiedy zmieniłem na WPA2/WPA3 Mixed, wtedy sieć była dalej wykrywana, ale TV za nic nie chciał się z nią połączyć. Trochę to dziwne, bo przecież Samsungi obsługują WPA2. Żeby było śmieszniej - mój stary Galaxy S8 z 2017 roku chodzi z nowymi ustawieniami bez problemu.

Czy u kogoś wystąpił może podobny objaw?

pozdrawiam

21 Odpowiedzi
ptrzem
Navigator
Opcje

@vdsl2 Czyli tak, jak było u mnie poprzednio (WPA2/WPA3 Mixed). Dziwne to trochę, bo z kolei Galaxy S8 chodził z nowymi ustawieniami bez problemu. Może to być też kwestia specyficzna dla tego modelu telewizora.

Zadałem też pytanie na forum 'Nasz Orange' żeby zobaczyć, czy inni też mają podobny problem z tym modelem routera.

0 Like
ptrzem
Navigator
Opcje

Update w temacie. Zrobiłem test za pomocą mobilnego hotspota w telefonie Samsung Galaxy A52s 5G (czyli tej samej marki co telewizor). Posiada on dosyć rozbudowane możliwości konfiguracji.

Test wykonałem przy poniższych ustawieniach hotspota w telefonie:

Pasmo transmisji – 2.4 Ghz

Obsługa Wi-Fi 6 – wyłączona

Standard szyfrowania (zmieniając kolejno):

• WPA3 – telewizor NIE ŁĄCZY SIĘ z hotspotem
  • WPA3\WPA2 (Mixed) - telewizor NIE ŁĄCZY SIĘ z hotspotem
  • WPA2 - telewizor ŁĄCZY SIĘ z hotspotem

Przy każdym z powyższych ustawień sieć jest wykrywana przez telewizor i pojawia się na liście dostępnych.

Tak więc w tej chwili mogę stwierdzić na 100%, że problem tkwi w firmware telewizora (nie obsługuje on trybu mieszanego szyfrowania (WPA3\WPA2 Mixed).

0 Like