Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Samsung UE 55RU7022KXXh odtwarzanie treści z serwera lokalnego

(Temat utworzony: 20-02-2020 01:47 PM)
5177 Wyświetlenia
Rango1
Apprentice
Opcje

Zakupiłem telewizor Samsung UE55RU7022Kxxh aby między innymi odtwarzać filmy z serwera NAS, po kablu LAN. Takie łącze telewizor posiada a producent w specyfikacji podaje że sprzęt obsługuje DLNA. Niestety w instrukcji dołączonej do TV, również w wersji elektronicznej na telewizorze, nie ma o tym słowa. W opcjach telewizora również nie można tego znaleźć, ani informacji w sieci. Prosiłbym o pomoc, czy faktycznie ten telewizor ma możliwość odtwarzania filmów z serwera lokalnego. Serwera jeszcze nie zakupiłem, więc sam przetestować nie jestem w stanie a TV mogę jeszcze zwrócić.

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
Rango1
Apprentice
Opcje

Dzięki za odpowiedż, wpakowałbym się na niezłą minę. Na szczęście telewizor udało się zwrócić do salonu, zwrócono mi również kasę za ubezpieczenie a więc wszystko skończyło się na nerwach.

Takiego szajsu to jeszcze nie spotkałem, coś nieprawdopodobnego z tym divx'em. W życiu bym nie wpadł na to że producent może odwalić coś takiego. A w tym temacie na forum czytam że niektórzy konwertują swoje filmy specjalnie pod ten telewizor (!). To przycinanie ręki pod zegarek.

A z tym Twonky to spróbowałem, nie zdążyłem skonfigurować bo jak się okazało że i tak nie odczyta filmów to nie miało to sensu, ale Twonky widział, więc DNLA pewnie jest, przynajmniej bezprzewodowo.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

0 Like
18 Odpowiedzi
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Rango1, Witaj na forum. Możesz na próbę uruchomić serwer DLNA na swoim komputerze. Użyj do tego, np. Twonky DLNA Media Server. Jeśli wszystko skonfigurujesz poprawnie, to w wyborze źródeł na telewizorze pojawi się serwer.

vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Rango1  Może też sprawdzić z poziomu samego systemu Windows bez instalacji dodatkowego serwera DLNA. 

Zmień swój komputer z systemem Windows 10 w serwer przesyłania strumieniowego DLNA | Serwer multimediów strumieniowych z grupą domową

Dla przypomnienia modele 2018/2019 nie obsługują Divx.

Rango1
Apprentice
Opcje

Niestety nie mam Windowsa 10, sprawdzę ten programik który kolega wcześniej zaproponował. Ale jedna rzecz mnie zastanawia, to co piszesz o DivX. Podłączyłem testowo pendrive z kilkoma filmami (.avi) i nie odczytał żadnego. Nie bardzo się znam na kodekach, ale wszystkie filmy które mam na komputerze są w formacie avi, pewnie Xvid. Czy to oznacza, że ten Samsung tego nie otworzy?

0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Rango1, K

0 Like
Rango1
Apprentice
Opcje

A to coś nowego dla mnie... Jak to możliwe, jeśli nie obsługuje divx to w praktyce sprawia, że nie jest w stanie czytać filmów z dysków. Nawet moje wiekowe PS3 odtwarza większość. Czy to norma w przypadków TV czy tylko ten Samsung tak ma?

0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Rango1, Zachęcam do poczytania tego tematu.

Kodek Xvid w TV Samsung

Rozwiązanie
Rango1
Apprentice
Opcje

Dzięki za odpowiedż, wpakowałbym się na niezłą minę. Na szczęście telewizor udało się zwrócić do salonu, zwrócono mi również kasę za ubezpieczenie a więc wszystko skończyło się na nerwach.

Takiego szajsu to jeszcze nie spotkałem, coś nieprawdopodobnego z tym divx'em. W życiu bym nie wpadł na to że producent może odwalić coś takiego. A w tym temacie na forum czytam że niektórzy konwertują swoje filmy specjalnie pod ten telewizor (!). To przycinanie ręki pod zegarek.

A z tym Twonky to spróbowałem, nie zdążyłem skonfigurować bo jak się okazało że i tak nie odczyta filmów to nie miało to sensu, ale Twonky widział, więc DNLA pewnie jest, przynajmniej bezprzewodowo.

0 Like
tmykrk
Voyager
Opcje
Problem: kupiłem TV Samsunga z serii Q90.
Samsung usunął z dostępnych dla Tizen aplikacji tą, która pozwalała przyglądać, sortować, organizować zdjęcia na NAS od Synology czyli Synology Photos.
Niestety nie dali niczego w zamian dzięki czemu można byłoby przeglądać zdjęcia zgromadzone na serwerze multimediów w lokalnej sieci, do której podłączony jest również TV.
Czy ktoś ma PEWNY sposób aby na takim tv wygodnie przeglądać zdjęcia zgromadzone na pamięci masowej (dysku sieciowym). Nie interesuje mnie podłączanie HDD czy pendrive do tv. Interesuje mnie NORMALNA funkcjonalność telewizorów z Android TV bo na takich działa.
Podobno wybudowana w tv przeglądarka jest na tyle słaba i uboga, że nie da rady (to info z infolinii Samsunga).
0 Like
TomekEddie
Explorer
Opcje
A Nero MediaHome ?