20-02-2020
01:47 PM
– ostatnio edytowany
04-03-2023
06:42 PM
przez
OleksiiA
Zakupiłem telewizor Samsung UE55RU7022Kxxh aby między innymi odtwarzać filmy z serwera NAS, po kablu LAN. Takie łącze telewizor posiada a producent w specyfikacji podaje że sprzęt obsługuje DLNA. Niestety w instrukcji dołączonej do TV, również w wersji elektronicznej na telewizorze, nie ma o tym słowa. W opcjach telewizora również nie można tego znaleźć, ani informacji w sieci. Prosiłbym o pomoc, czy faktycznie ten telewizor ma możliwość odtwarzania filmów z serwera lokalnego. Serwera jeszcze nie zakupiłem, więc sam przetestować nie jestem w stanie a TV mogę jeszcze zwrócić.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
26-02-2020 05:39 PM
Dzięki za odpowiedż, wpakowałbym się na niezłą minę. Na szczęście telewizor udało się zwrócić do salonu, zwrócono mi również kasę za ubezpieczenie a więc wszystko skończyło się na nerwach.
Takiego szajsu to jeszcze nie spotkałem, coś nieprawdopodobnego z tym divx'em. W życiu bym nie wpadł na to że producent może odwalić coś takiego. A w tym temacie na forum czytam że niektórzy konwertują swoje filmy specjalnie pod ten telewizor (!). To przycinanie ręki pod zegarek.
A z tym Twonky to spróbowałem, nie zdążyłem skonfigurować bo jak się okazało że i tak nie odczyta filmów to nie miało to sensu, ale Twonky widział, więc DNLA pewnie jest, przynajmniej bezprzewodowo.
20-02-2020 01:55 PM — edytowano 20-02-2020 02:02 PM
@Rango1, Witaj na forum. Możesz na próbę uruchomić serwer DLNA na swoim komputerze. Użyj do tego, np. Twonky DLNA Media Server. Jeśli wszystko skonfigurujesz poprawnie, to w wyborze źródeł na telewizorze pojawi się serwer.
20-02-2020 02:15 PM — edytowano 20-02-2020 02:18 PM
@Rango1 Może też sprawdzić z poziomu samego systemu Windows bez instalacji dodatkowego serwera DLNA.
Zmień swój komputer z systemem Windows 10 w serwer przesyłania strumieniowego DLNA | Serwer multimediów strumieniowych z grupą domową
Dla przypomnienia modele 2018/2019 nie obsługują Divx.
20-02-2020 07:06 PM
Niestety nie mam Windowsa 10, sprawdzę ten programik który kolega wcześniej zaproponował. Ale jedna rzecz mnie zastanawia, to co piszesz o DivX. Podłączyłem testowo pendrive z kilkoma filmami (.avi) i nie odczytał żadnego. Nie bardzo się znam na kodekach, ale wszystkie filmy które mam na komputerze są w formacie avi, pewnie Xvid. Czy to oznacza, że ten Samsung tego nie otworzy?
20-02-2020 07:08 PM
@Rango1, Kodeki XviD oraz DivX nie są obsługiwane.
20-02-2020 07:21 PM
A to coś nowego dla mnie... Jak to możliwe, jeśli nie obsługuje divx to w praktyce sprawia, że nie jest w stanie czytać filmów z dysków. Nawet moje wiekowe PS3 odtwarza większość. Czy to norma w przypadków TV czy tylko ten Samsung tak ma?
20-02-2020 07:25 PM
26-02-2020 05:39 PM
Dzięki za odpowiedż, wpakowałbym się na niezłą minę. Na szczęście telewizor udało się zwrócić do salonu, zwrócono mi również kasę za ubezpieczenie a więc wszystko skończyło się na nerwach.
Takiego szajsu to jeszcze nie spotkałem, coś nieprawdopodobnego z tym divx'em. W życiu bym nie wpadł na to że producent może odwalić coś takiego. A w tym temacie na forum czytam że niektórzy konwertują swoje filmy specjalnie pod ten telewizor (!). To przycinanie ręki pod zegarek.
A z tym Twonky to spróbowałem, nie zdążyłem skonfigurować bo jak się okazało że i tak nie odczyta filmów to nie miało to sensu, ale Twonky widział, więc DNLA pewnie jest, przynajmniej bezprzewodowo.
03-03-2023 02:05 PM
03-03-2023 02:09 PM