Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Samsung QE65QN95AATXXH. Pojawił się u mnie jailbar dse, a telewizor mam od kwietnia.

(Temat utworzony: 30-08-2021 06:22 PM)
2452 Wyświetlenia
hydzior
Explorer
Opcje

Pojawił się u mnie problem z DSE jailbars. Są widoczne na cieplejszych barwach i szczególnie na pulpicie podpiętego pod tv PC i czasem podczas tv, filmów. Problem pojawił się parę dni temu i nie znika. Oprogramowanie najnowsze. Tak tak sprawdzałem reset, odłączenie od gniazdka itp.

IMG-3014.jpgIMG-3013.jpgIMG-3012.jpgIMG-3010.jpg

_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Niestety nie ma skutecznego sposobu na całkowite wyeliminowanie efektu DSE ( mówi się inaczej na to brudny ekran, który występuje w mniejszym, lub większym stopniu u każdego producenta telewizorów). Co Pan może w tym przypadku zrobic? Jeśli TV jest nowy to wymieniać aż uda się trafić na właściwy egzemplarz który będzie miał tego efektu mniej, albo wcale. Drugim sposobem jest włączenie ręcznie odświeżanie pikseli jeśli nasz tv tą funkcje posiada. Trzeci bardziej drastyczny to poluzować śruby z tyłu telewizora, wtedy zmniejsza się obciążenie panelu i często zmniejsza się też efekt DSE( w tym przypadku możemy stracić gwarancję, chyba że już mamy po)
Vlado114
Journeyman
Opcje
Zauważył ktoś na swoim egzemplarzu problem z tak zwanym dirty screen effect (DSE)? U mnie są pionowe ciemniejsze pasy przez praktycznie całą szerokość tv. Widać je najbardziej przy jasnych scenach (sporty zimowe, piłka nożna) ale też i w grach. Tv był na gwarancji, ekran został wymieniony jednak nie dało to żadnych efektów. Samsung twierdzi że taka jest specyfika tych ekranów jednak nie chce mi się wierzyć by było to normalne w tv za bądź co bądź nie małe pieniądze. Niestety jest już za późno na zwrot. Chciałbym się zorientować czy faktycznie każdy tv ma z tym problem czy może to moja jednostka ma problem a serwis umywa ręce :). Prosiłbym innych użytkowników tego modelu o wstawienie fotki z testu dse (filmik z hokeistą na YT). Z góry dziękuję i pozdrawiam :smiling-face:
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Problem z efektem DSE( inaczej efekt brudnego ekranu) jest dość znany i występuje u każdego producenta telewizorów. Pozbyć się go nie jesteśmy w stanie chyba że będziemy wymieniać tv na gwarancji, aż trafimy na taki beż wad. Jedyny sposób to oglądanie tv na wprost, lub jeśli telewizor posiadał odświeżanie pikseli, wtedy efekt był mało widoczny. W niektórych modelach efekt zdecydowanie się poprawiał jeśli zostały poluzowane tylne śruby, wtedy matryca miała mniejsze obciążenie.
Vlado114
Journeyman
Opcje
Luzowanie tych śrub nie równa się z utratą gwarancji?
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
W tym przypadku tak, chyba że telewizor już mamy po gwarancji?
0 Like
Vlado114
Journeyman
Opcje
Tv ma dopiero 3 tygodnie więc będę musiał trochę poczekać na testy tego :). Szkoda że w żadnych recenzjach nie jest wspominane o tym problemie. Trochę żałuję że zamiast go zwrócić to oddałem na gwarancję, ale już trudno. Miał być duży upgrade względem starego lg a wyszło tak sobie :smiling-face:
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Co jedynie mogę Panu zaproponować to oglądanie telewizora jak najbardziej na wprost wtedy efekt DSE będzie miał Pan mniej widoczny.
0 Like
Vlado114
Journeyman
Opcje
Tak to wygląda u mnie 20231228_222515_1000018825_1703798718.jpg20231228_184705_1000018809_1703785626.jpg
0 Like
przemekb22
Journeyman
Opcje
To i ja się pochwalę swoim doskonałym obrazem w moim Samsung QE65Q77BAT. Problem występuje niemal od początku ale co raz bardziej mnie drażni. Głównie na białym tle jest to widoczne.

Tesc ma taki sam model tv, jak ja i u niego czysciej. W ciągu roku kupilem od Samsunga 2 produkty i niestety z problemami. O ile soundbar wymienilem z sukcesem na inny, to sprawy tv jeszcze nie ruszylem, ale chyba najwyzszy czas. Mam prawo oczekiwać produktu zgodnego z opisem, a o ile mi wiadomo przedmiotem mojego zakupu byl tv, który raczej powinien wyświetlać obraz poprawnie.

Edit. 08.06.2024 r.
Jestem po gwarancyjnej wymianie matrycy w moim modelu i choć może zdjęcie tego w pełni nie oddaje, to nowa matryca względem starej w jakości obrazu to przepaść na plus. Dodam, że od zgloszenia do wymiany minął nieco ponad tydzień i teraz mogę cieszyć się obrazem, który w pełni mnie zadowala. Załączam drugie zdjęcie do posta dla porównania. Akcja wymiany matrycy trwala 30 minut. Samsung i serwis stanął na wysokości zadania.20240309_230130.jpg20240607_185008_1000017842_1717779009.jpg
0 Like
Maarcin_b
Explorer
Opcje

Cześć! 

QLED Q80B 55' pionowe pasy DSE local dimming?

Zwracam się z prośbą o opinie odnośnie rozpatrywania reklamacji przez firmę Samsung.
Na tv widać gołym okiem pionowe pasy. Szczególnie są widoczne na jasnym tle i ruchomym obrazie. Pod koniec kwietnia był u mnie serwis i odmówił wymiany, bo jak twierdzi na białym tle nie widać tych plam. Tylko czy ktoś ogląda białe tło? Dla mnie to kpina i brak szacunku do klienta.

0 Like