Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

QN85A jak włączyć HDR

(Temat utworzony: 18-07-2022 12:12 PM)
4540 Wyświetlenia
dede76
First Poster
Opcje

Napiszcie, jak w QN85A włączyć HDR za pomocą pilota
IMG_1602.jpgIMG_1653[664].jpg

0 Like
15 Odpowiedzi
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@dede76, HDR włącza się automatycznie, kiedy odtwarzany jest odpowiedni materiał, na przykład film/serial z jakiejś platformy streamingowej.

@kamil40013, nic nie pomyliłem?

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

patyczak
Black Belt 
Opcje
Tak, jak napisał OleksiiA, z tym tylko zastrzeżeniem, że po włączeniu filmu czy serialu z którejkolwiek platformy (Netflix, Disney czy HBO), nagranego w 4K UHD, nie pojawi się logo HDR, bo podejrzewam, że chcesz widzieć, że to jest HDR. To samo tyczy się YT, AppleTV. Ale jeśli masz masz np. plik z materiałem HDR na pendrive i podłączysz do TV, to wtedy w górnym, lewym rogu, na krótką chwilę wyskoczy okienko informujące czy jest to HDR10 czy HDR10+.
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@dede76, Sprawdzałeś ustawienia HDR w Windowsie ?

Zrzut ekranu 2022-07-18 144509.png

Generalnie HDR w telewizorze powinien włączyć się automatycznie, gdy zostanie odtworzony materiał HDR lub jeśli dane źródło wysyła cały czas sygnał HDR, np. PS5. Nie sprawdzałem natomiast nigdy działania HDR na telewizorze podłączonym do komputera z Windows.

Stan HDR możesz też sprawdzić w szybkim menu

20220718_144741.jpg

patyczak
Black Belt 
Opcje
Pc-et czy laptop z Windows, muszą obsługiwać HDR, no i materiał źródłowy musi być nagrany w HDR10 lub HDR10+. Bez karty graficznej oferującej obsługę HDR, nic więcej nie można zrobić.
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@patyczak, a mówisz o panelu gracza, czy o szybkim panelu, o którym wspomniał @kamil40013? Bo jak ja kiedyś sprawdzałem, to mi wykrywało poprawnie HDR zarówno na YT, jak i na streamingach.

Witaj na Forum Samsung!
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

patyczak
Black Belt 
Opcje
W szybkim panelu tak, zobaczyć można, ale podejrzewam, że @dede76 chodziło raczej o to, że chciałby widzieć logo HDR na ekranie, a nie sprawdzanie w szybkim panelu 😉 W trybie gracza, szczerze mówiąc, nie wiem, bo nie gram, choć do konsoli się przymierzam 🤭🤭
0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@patyczak, to już wiem, o co Ci chodziło, dzięki. 🙃 PC Maste Race 4ever tak na margiesie. 🙊

Witaj na Forum Samsung!

Simii
Journeyman
Opcje

Witam, posiadam telewizor Samsung Q77BA 65 cali. Od kilku dni próbuje znalezc tryb HDR ale nigdzie go znalezc nie moge. Nie ma w moich ustawieniach czegos takiego jak
“HDMI UHD Color " bym mogl wejsc w ta opcje i wlaczyc ten tryb.

IMG_20221018_213136.jpg

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje
Już oddawna nie ma opcji takich rzeczy HDR czy HDMI UHD Color. Tak było w starszych modelach poniżej 2018 roku.