Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

QLED #Q70R plamy na ekranie przy ciemnym tle.

(Temat utworzony: 14-03-2022 12:41 PM)
17262 Wyświetlenia
Rogal
Explorer
Opcje

Witam społeczność,

Słuchajcie, czytałem trochę podobne wątki dotyczące zjawiska jakie występuje w moim QLED (inni nazywają to białe plamy na ciemnym tle). Niektórzy uważają, że to zjawisko jest normalne. Ale ja potrzebuję, aby ktoś mi wytłumaczył dlaczego tak się dzieje z czasem a nie od momentu kupna. Efekt ten występuje w płatnych serwisach streaming... oraz podczas grania na konsoli XBOX X. Ponadto to zjawisko cały czas się pogłębia. W tej chwili wygląda mi to na wadę a nie na normalność związaną z technologia QLED.

TV jest jeszcze na gwarancji. 

Po zgłoszeniu do wsparcia samsunga, otrzymałem prośbę o włączenie na YT filmików: 

https://www.youtube.com/watch?v=WKB0JUkksJg

https://www.youtube.com/watch?v=AjWfY7SnMBI

Czy to jest oficjalna forma wykrywania wad? Czy po prostu zabieg zmylający klienta? 

Poniżej dołączam zdjęcia.

Za każda pomoc w wyjaśnieniu tematu z góry dziękuję.

Pozdrawiam,
Eliasz.20220306_200054.jpg20220306_200136.jpg20220311_195728.jpg20220311_200540.jpg20220311_200549.jpg

41 Odpowiedzi
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
@Rogal Witam. Te plamy jest to tzw. CLOUDING. Powstają podczas intensywnego podświetlenia obrazu i pojawiają się na ciemny tle. Im wiekszy ekran tym bardziej są widoczne. Jest to taka wada która została przyjęta przez producentów za normalne zjawisko.
Rogal
Explorer
Opcje
No dobrze, ale gdzie to jest zapisane w OWU, specyfikacji itp. Kupując TV kupowałem produkt nie mający takiej wady i kupując nie umawiałem się z nikim na tego typu wadę. A już na pewno nie w czasie trwania gwarancji.
Tak czy siak dziękuję za odpowiedź. Lecz dopytam o coś jeszcze.
Czy wobec tego, że producenci przyjęli to zjawisko za normę, to daje im to możliwość unikania odpowiedzialności w trakcie trwania okresu gwarancyjnego? I czy wykonanie testu na YT jest zgodne z procedurami serwisowania?

Pzdr.
0 Like
Alex9152
Troubleshooter
Opcje
Wg mnie serwis powie że wszystko jest ok matryca działa? No panie działa a clouding tak jak kolega wyżej napisał to normalne zjawisko które prawdopodobnie celowo jest w tv kazdej marki żeby matryca dluzej posluzyla zamiast sie uszkodzic...
Rogal
Explorer
Opcje

Czyli szanse na wyeliminowanie problemu ze strony serwisu są mniej niż marne? I generalnie, wychodzi na to, że konsument z góry stoi na straconej pozycji. Pomimo, że zjawisko, o którym tu się rozwodzimy w praktyce nie jest sprzedawane razem z opisem (kupując licz się z tym, że tak musi być) podczas kupna TV.  

Mimo wszystko dziękuję za opinię.

0 Like
Alex9152
Troubleshooter
Opcje
Pytaj bezpośrednio serwis ale matryca to chyba najdroższa rzecz w tv więc znając życie bez problemów się nie obejdzie że chętnie Ci załóżmy wymienią za free
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Tego nie da sie uniknąć i każdy producent o tym wie dlatego jest to traktowane jako normalne zjawisko. Na początku tego może nie być widać dopiero objawia się to po pewnym czasie. Lecz nie jest to żadne uszkodzenie matrycy. Przysyłam Ci kilka możliwości na osłabienie tego zjawiska

Jeżeli telewizor jest nowy lub też niedawno wymieniałeś w nim matrycę, ustaw jej jasność na najwyższy możliwy poziom. Dopilnuj, żeby urządzenie działało przez przynajmniej 14 dni po minimum kilka godzin dziennie właśnie na takich ustawieniach. Po upływie tego czasu przywróć jasność do zwykłego poziomu. Matryca po takim wygrzaniu powinna dostosować nieco bardziej tryb swojej pracy do konstrukcji telewizora, co jednocześnie znacząco zmniejszy występowanie cloudingu.

Jeśli po przeprowadzeniu powyższej procedury problem nadal występuje w uciążliwym natężeniu, rozwiązaniem może być dalsze zmniejszenie jasności matrycy. Znajdź takie ustawienia, które będą najbardziej komfortowe osobno dla oglądania telewizora w dzień, przy pełnym oświetleniu, jak i w ciemnym pokoju.

Pomocne może okazać się również przełączenie odbiornika w tryb kinowy. Poskutkuje to ociepleniem i stonowaniem wyświetlanych barw i nieco bardziej równomiernym rozprowadzeniem podświetlenia matrycy.

Uruchom funkcję dynamicznego sterowania diodami LED – o ile tylko Twój odbiornik takową posiada
.
Ostatnia pozycja jeśt dla telewizorów z podświetleniem LED. QLED posiada podświetlenie już całej matrycy są tam wykorzystywane tzw kropki kwantowe.
Artur1971
Voyager
Opcje
Generalnie to główny problem tej technologii, ja kupiłem oleda po podobnych problemach z Led, lcd .
Jak możesz to sprzedaj i kup Oleda np. PHILIPS OLED806 z Ambilight polecam inna bajka .
0 Like
Michal272
Student
Opcje

Witam. Mam problem z tv samsung qled. Polega on na tym ze na ekranie sa takie jakby smugi. Zalaczam zdjecie najwiekszej z nich. Czytalem o zjawiskach cloudingu i ze tego nie uznaja na gwarancji ale nie jestem pewien czy to co jest u mnie to ten clouding. Prosil bym o pomoc czy uznaja to na gw czy nawet nie probowac. Pozdrawiam.

20220909_202415.jpg

0 Like
cyberman
Troubleshooter
Opcje
Nie wiem jak działa qled, ale może jest problem z podświetleniem matrycy. Ja miałem podobny problem u znajomych na tv LG
0 Like