14-03-2022 12:41 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Witam społeczność,
Słuchajcie, czytałem trochę podobne wątki dotyczące zjawiska jakie występuje w moim QLED (inni nazywają to białe plamy na ciemnym tle). Niektórzy uważają, że to zjawisko jest normalne. Ale ja potrzebuję, aby ktoś mi wytłumaczył dlaczego tak się dzieje z czasem a nie od momentu kupna. Efekt ten występuje w płatnych serwisach streaming... oraz podczas grania na konsoli XBOX X. Ponadto to zjawisko cały czas się pogłębia. W tej chwili wygląda mi to na wadę a nie na normalność związaną z technologia QLED.
TV jest jeszcze na gwarancji.
Po zgłoszeniu do wsparcia samsunga, otrzymałem prośbę o włączenie na YT filmików:
https://www.youtube.com/watch?v=WKB0JUkksJg
https://www.youtube.com/watch?v=AjWfY7SnMBI
Czy to jest oficjalna forma wykrywania wad? Czy po prostu zabieg zmylający klienta?
Poniżej dołączam zdjęcia.
Za każda pomoc w wyjaśnieniu tematu z góry dziękuję.
Pozdrawiam,
Eliasz.
- « Poprzedni
- Następny »
14-03-2022 01:15 PM — edytowano 14-03-2022 01:16 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
14-03-2022 01:42 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Tak czy siak dziękuję za odpowiedź. Lecz dopytam o coś jeszcze.
Czy wobec tego, że producenci przyjęli to zjawisko za normę, to daje im to możliwość unikania odpowiedzialności w trakcie trwania okresu gwarancyjnego? I czy wykonanie testu na YT jest zgodne z procedurami serwisowania?
Pzdr.
14-03-2022 02:02 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
14-03-2022 02:52 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Czyli szanse na wyeliminowanie problemu ze strony serwisu są mniej niż marne? I generalnie, wychodzi na to, że konsument z góry stoi na straconej pozycji. Pomimo, że zjawisko, o którym tu się rozwodzimy w praktyce nie jest sprzedawane razem z opisem (kupując licz się z tym, że tak musi być) podczas kupna TV.
Mimo wszystko dziękuję za opinię.
14-03-2022 03:06 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
14-03-2022 03:51 PM — edytowano 14-03-2022 10:52 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Jeżeli telewizor jest nowy lub też niedawno wymieniałeś w nim matrycę, ustaw jej jasność na najwyższy możliwy poziom. Dopilnuj, żeby urządzenie działało przez przynajmniej 14 dni po minimum kilka godzin dziennie właśnie na takich ustawieniach. Po upływie tego czasu przywróć jasność do zwykłego poziomu. Matryca po takim wygrzaniu powinna dostosować nieco bardziej tryb swojej pracy do konstrukcji telewizora, co jednocześnie znacząco zmniejszy występowanie cloudingu.
Jeśli po przeprowadzeniu powyższej procedury problem nadal występuje w uciążliwym natężeniu, rozwiązaniem może być dalsze zmniejszenie jasności matrycy. Znajdź takie ustawienia, które będą najbardziej komfortowe osobno dla oglądania telewizora w dzień, przy pełnym oświetleniu, jak i w ciemnym pokoju.
Pomocne może okazać się również przełączenie odbiornika w tryb kinowy. Poskutkuje to ociepleniem i stonowaniem wyświetlanych barw i nieco bardziej równomiernym rozprowadzeniem podświetlenia matrycy.
Uruchom funkcję dynamicznego sterowania diodami LED – o ile tylko Twój odbiornik takową posiada
.
Ostatnia pozycja jeśt dla telewizorów z podświetleniem LED. QLED posiada podświetlenie już całej matrycy są tam wykorzystywane tzw kropki kwantowe.
15-03-2022 10:49 AM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Jak możesz to sprzedaj i kup Oleda np. PHILIPS OLED806 z Ambilight polecam inna bajka .
09-09-2022 08:31 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witam. Mam problem z tv samsung qled. Polega on na tym ze na ekranie sa takie jakby smugi. Zalaczam zdjecie najwiekszej z nich. Czytalem o zjawiskach cloudingu i ze tego nie uznaja na gwarancji ale nie jestem pewien czy to co jest u mnie to ten clouding. Prosil bym o pomoc czy uznaja to na gw czy nawet nie probowac. Pozdrawiam.
09-09-2022 08:33 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj

- « Poprzedni
- Następny »