Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

"Plamy" przy migających światłach wyświetlanych na ekranie QN91A

(Temat utworzony: 26-06-2023 11:18 PM)
519 Wyświetlenia
Abisai78
Helping Hand
Opcje

Hejka, w zasadzie od początku jak mam QN91A Neo QLED z 2021 roku (po przesiadce z rocznego Q70R) obserwuję w scenach filmów gdzie pojawia się światło stroboskopowe albo np. migają "koguty" policji/karetki i widać to światło na gładkich, jednolitych powierzchniach (czytaj: ściana), to wyświetlanie tego błysku nie jest jednolite. Wewnątrz obszaru podświetlonego kolorem np. niebieskim w przypadku wspomnianych kogutów są takie brzydkie plamy, chciałoby się powiedzieć jakby 'ghosting'. Jest to dość wkurzające w sprzęcie tej klasy i teraz zaczynam się zastanawiać czy to normalne... Dodam, że o ile pamiętam to na tym starszym (i słabszym) TVku Samsunga tego zjawiska nie odnotowałem.

Spotkaliście się z czymś takim?

21 Odpowiedzi
patyczak
Black Belt 
Opcje
A "Local Dimming" jak masz ustawiony?
Abisai78
Helping Hand
Opcje

Local Dimming i Contrast Enhancer mam oba na 'nisko'.

0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
A próbowałeś zmienić na inną wartość?
Abisai78
Helping Hand
Opcje
Muszę potestować jak tylko znajdę film z tymi światłami :winking-face:
Ale wydaje mi się, że to nie ma większego znaczenia...
0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
Ok🙂
0 Like
Rekin1968
Explorer
Opcje
Ustawienie local dimming na nisko to kastrowanie tego tv,spróbuj high i zmniejszenie jasności
0 Like
Abisai78
Helping Hand
Opcje

Wiesz czemu ustawiłem na "low"? Bo to jedyne ustawienie tej opcji, który powoduje, że wyświetlanie jasnych napisów kiedy tło/obraz filmu jest ciemny nie rozjaśnia całego dolnego obszaru panelu - a to mnie jeszcze bardziej wkurzało... 😕

0 Like
xcore
First Poster
Opcje
Cześć.
Mam pytanie do posiadaczy wskazanego modelu. Czy na Waszych telewizorach macie problem z Bloomingiem. Telewizor mam od niedawna i ostatnio przyglądam się a na ciemnych miejscach gdzie pojawiają się jasne punkty mam poświatę nie taka na powiedzmy centymetr a tych centymetrów jest kilka.. zacząłem też przyglądać się jaśniejszym planszom i w niektórych momentach widać też taka poświatę. Kontaktowałem się z działem wsparcia i dostałem info że to nie jest problem.. no dziwne, więc dzwonie do serwisu który naprawia gwarancyjnie i powiedzieli mi że tak to ma.. zgłupiałem.. telewizor takiej klasy i za takie pieniądze.. Mam w domu jeszcze jeden TV Samsunga z 2017 roku i tam nie ma takiego problemu. Zacząłem sprawdzać recenzje tego modelu na YT i nigdzie takiego efektu nie zauważyłem. Ustawienia obrazu różne i za każdym razem to samo. Matryca odświeżana przez wsparcie Samsung ale nic nie zmienia. Najchętniej to bym oddał ale już 4 miesiące wisi na ścianie.

image

0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
A Local Dimming jak masz ustawiony?