Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

QE65Q67RAT - konfiguracja z Amazon Echo/ Alexa

(Temat utworzony: 26-11-2019 12:58 PM)
2391 Wyświetlenia
mocart
Journeyman
Opcje

Witam. Czy ktos z osób dostepnych na forum korzysta z amazon echo do obslugi telewizora jak w tytule lub innego modelu z qseries.

Moje pytanie dotyczy mozliwosci wlaczania tego telewizora za pomoca skilla smartthings od samsunga.

W moim przypadku skill dziala, moge obslugiwac ten telewizor za pomoca kilku komend glosowych typu volume up/down jednak najbardziej zalezy mi na komendzie Alexa turn-on TV.

I tu mam zonga :(. Tak jak prosta komenda wylaczenia dziala, tak niestety, Alexa nie jest w stanie wlaczyc TV. Caly czas twierdzi, ze tv jest niedostepny. Czy ma ktos takze taki problem albo wie jak go rozwiazac?

0 Like
9 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@mocart  Jaką masz wersje firmware ?

0 Like
mocart
Journeyman
Opcje

@vdsl2

T-MSMDEUC-1335.5, B6970101/070204, BT-S20191127_195216.jpg

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@mocart  Czy nie lepiej zapytać się na infolinii Samsung tel. 22 607 93 33.

0 Like
mocart
Journeyman
Opcje

Moze i tak. Zadzwonie jutro ale mamy 2 kilka skladnikow : tv , smartthing app na tv, echo i smartthing skill na echo. Troszke boje sie ze mnie beda odsylac do siebie nawzajem. Mialem nadzieje ze na forum ktos juz to ogarnal przedemna :smiling-face: bo urzadzenia same w sobie juz sa troche popularne na rynku.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@mocart  Taka opcja jak ALEXA wprowadzono dopiero w tym roku do telewizorów   Samsunga i nie wszystko może, jeszcze działać poza tym infolinia jest do twojej dyspozycji przez 24H 7 dni w tygodniu.

Przechwytywanie.PNG

0 Like
mocart
Journeyman
Opcje

prozna jak widze nasza dyskusja tutaj. Jakos. Nie lubie supportow na infolini bo niewiele to zwykle wnosi i jest to po prostu niewygodne. Na forum czasem mozna przejrzec ekrany i ustawienia po czym temat ogarnac ano ale coz jak infolinia to jedyna opcja sprobuje tam.

Tak swoja droga to tlumaczenie  czegos tym ze jest nowe i srednio poznane nie jest ok. Albo chca supportowac alexe albo maja to gdzies :), polsrodki sa czasem bardzo flustrujace.... bo niby jest a nie ma.

Power management i budzenie urzadzen zdalnie w przypadku uslug voice to moim zdaniem basic i albo to dziala albo niech faktycznie tego w ogole nie supportuja. Jakos bixbee do mnie nie przemawia, w telefonie tez to wylaczylem.  Co do wsparcia alexy to Jestem w stanie zrozumiec brak lokalnego jezyka bo taka uroda amazona ale nie to ze nie wlacza telewizowa wylaczajac go jednoczesnie calkiem sprawnie :), pzdr!

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@mocart  Na infolinii  wiedzą, jakie komendy są, obsługiwane poza tym konsultant może połączy się z twoim TV i będzie, widzieli, co się wyświetla na ekranie. Też może, podjechać do najbliższego serwisu Samsung technicy jak będą, mieli, w punkcie też mogą to sprawdzić. Czy pamiętasz pierwsze telewizory Samsung sterowane głosem, czy gestem ?

0 Like
krumar
Journeyman
Opcje

Podłączam się do tematu. 

Mam oled-a 55" (2022) i nie mogę przez alexę- echo4 (komendę głosową) wybrać dowolnego numeru programu np. "Alexa turn on channel five on TV". 

Pojawia się wtedy napis na ekranie  w j. polskim: "nie mogę włączyć kanału 5". 

Czy ktoś z Was używa alexy (skill smart-things) i steruje głosowo telewizorem z Alexy echo?

Czy macie Państwo na to jakąś radę?

Dodam, że pozostałe komendy głosowe TV wykonuje prawidłowo np: turn on/off TV; channel up/down, "volum up"  tylko problem mam z wybraniem konkretnego kanału.

Co do infolinii Samsunga to odpisali mi, żeby pomocy i szukać na forum, gdyż oni na ten temat nie chcą się wypowiadać, gdyż te funkcje głosowe są w fazie rozwoju.. haha.

Jak jest u Was? Czy to wina skilla czy czegoś innego?

0 Like
mocart
Journeyman
Opcje

Ja się w pewnym momencie poddałem ponieważ doprowadzała mnie do szału brak możliwości włączania TV.
Kupiłem transmiter IR (SLIR31) i za pomocą skilla Tuya który go obsługuje mam spiętą Alexe z Samsungiem.
Jest jeden ból w tym rozwiązaniu - dotyczy podpięcia TV SAT do tego rozwiązania ponieważ nie działa to dobrze z Polsat Cyfrowy. No ale jak masz innego operatora TV to będzie zapewne Ci poprawnie działać.