Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

QE55Q77AAT i soundbar hw-R550 problem z dźwiękiem

(Temat utworzony: 28-01-2022 06:10 PM)
982 Wyświetlenia
charlie82
Journeyman
Opcje
Od jakiegoś czasu mam problem z dźwiękiem. Do pewnego momentu na lepszych materiałach źródłowych jak Netflix czy Prime Video w momencie kiedy format wyjściowy ustawiony był na "auto" wszystko brzmiało ok, gdy format wyjściowy ustawiony był na PCM, brzmienie było gorszej jakości i dużo niższej głośności, w tej chwili niezależnie od źródła sygnału dźwięk zawsze brzmi jak wybrany byłby format PCM. Zbiegło sie to w czasie z aktualizacją TV ale nie jestem na 100% pewny, że to wina aktualizacji bo nie sprawdzałem dźwięku przed jej wykonaniem, przywracałem już fabryczne, zmieniłem kabel hdmi, niestety nic nie przynosi efektu, macie może jakieś pomysły jaka może być przyczyną takiego stanu rzeczy?
0 Like
23 Odpowiedzi
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@charlie82  Dzień Dobry

Próbował Pan resetować telewizor?

charlie82
Journeyman
Opcje
Tak, reset tv z poziomu menu i reset soundbara.
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@charlie82  W jaki sposób sprzęt jest podłączony?

charlie82
Journeyman
Opcje
Do portu HDMI 3 (eARC). W menu tryb eARC ustawiony na auto, włączony anynet+.
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@charlie82  A przy odłączonym soundbarze dźwięk w telewizorze jest prawidłowy?

charlie82
Journeyman
Opcje
Ogólnie nie ma tragedii nawet przy sundbarze, ale dla porównania wcześniej dźwięk z jakiegoś kiepskiej jakości kanału z tv znacząco różnił się od dźwięku z Netflixa i innych aplikacji oferujących lepszą jakość, teraz właściwie niezależnie od źródła czy ustawien dźwięk jest taki sam, wygląda to tak jakby każdy materiał był ustawiony na pcm, nie ma żadnego dolby, DTS itd.
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@charlie82 Czy sprawdzał Pan połączenie soundbara z innym sprzętem niż telewizor?

Czy ma Pani możliwość połączenia telefonu z soundbarem poprzez Bluetooth?

charlie82
Journeyman
Opcje
Przez Bluetooth nie, ale nie wspomniałem jeszcze, że po podłączeniu xbox'a w formacie wyjściowym pojawią się dodatkowo opcja "passtrough" i po jej włączeniu dźwięk jest znacznie lepszy więc nie wyglada to na uszkodzenie soudbara.
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@charlie82  Proszę w takim razie o sprawdzenie, jak zachowuje się soundbar po podłączeniu go do telefonu.