12-12-2021 03:11 PM
Witam
Pojawia się problem na tv qe55q80a i soundbar q60t po włączeniu tv + soundbar gra wspólnie i po 10sek. Tv przestaje grać działa tylko Soundbar chodź funkcja q symphony jest nadal włączona. Wiem niestety że nie jestem osamotniony z taką przypadłością na różnych tv Samsunga.
27-11-2023 12:37 PM
Witam, posiadam podobny problem. W sobotę przyszedł do mnie telewizor Samsung QD-OLED S92C, który połączyłem z soundbarem Q930B i występuje podobny problem z funkcją Q-symphony co u poprzedników. Czyli wyświetlana jest opcja "TV + Soundbar Q930B (HDMI-eARC)" i przez sekundę czy dwie słychać wyraźnie dźwięk z obu urządzeń a po chwili dźwięk z TV jest ledwo słyszalny (trzeba przystawiać ich do telewizora, żeby cokolwiek usłyszeć) natomiast z soundbara leci normalnie. Posiadam najnowsze aktualizacje zarówno w TV jak i soundbarze. Próbowałem podłączać pod porty eARC, 3 różne kable HDMI, ale to też nie pomogło. Co można jeszcze w tej kwestii zrobić?
27-11-2023 06:06 PM
Cześć,
Sprawdź, czy dźwięk jest tak samo słyszalny na różnych źródłach np. aplikacje typu Netflix itp. Funkcja Q-Symphony to nic innego jak dodatkowy kanał audio dodany do zestawu głośników, który odtwarza częściej średnie tony, więc z butów raczej nie wyskoczysz.
28-11-2023 01:05 AM
Sprawdzałem dźwięk na różnych źródłach czyli na TV naziemnej, dekoderze Canal+, aplikacjach YouTube, Rakuten TV, Viaplay i niestety nie ma różnicy, czyli z telewizora bardzo cicho a z soundbara normalnie dźwięk się wydobywa.
Siedząc na kanapie tak naprawdę nie ma żadnej słyszalnej różnicy, gdy wybieram w telewizorze wyjście dźwięku jako Soundbar a TV+Soundbar. Nie nastawiałem się na taki efekt, który wyrwie mnie z butów po włączeniu funkcji Q-Symphony 😁, ale że różnice będzie można usłyszeć.
28-11-2023 11:40 AM
@Piona1 Spróbuj w takim razie wyzerować ustawienia dźwięku przez opcje Ustawienia>Wszystkie ustawienia>Dźwięk>Ustawienia eksperckie> Zerowanie dźwięku.
Rozumiem, że w momencie, gdy nie używasz funkcji Q-Symphony głośniki telewizora grają głośno?
28-11-2023 12:41 PM
Gdy przełączę na same głośniki telewizyjne to dźwięk normalnie ładnie odtwarza.
Niestety zerowanie ustawień dźwiękowych nic nie dało.
To co jeszcze zaobserwowałem to gdy włączę funkcję Q-Symphony to przez 2 sekundy jest ładny dźwięk z TV oraz Soundbara, a następnie dźwięk w telewizorze się wycisza do tego stopnia, że trzeba być przy samym telewizorze i się wsłuchiwać ale jednocześnie jest on jakby zniekształcony, nie jest czyste brzmienie. Nie wiem jak to fachowo nazwać takie harczenie występuje. Mogę to porównać do takiego zniekształcenia, gdy próbujemy podpiąć słuchawki do telefonu ale nie włożona jest do końca końcówka i słychać dźwięk, który jest właśnie zniekształcony.
28-11-2023 02:23 PM
Podaj jaką masz wersję oprogramowania. Sprawdź proszę według tej ścieżki:
Ustawienia->Wszystkie ustawienia->Pomoc techniczna->O TV.
28-11-2023 04:03 PM
Wieczorem podam wersję oprogramowania jak wrócę z pracy.
Czy podczas włączonej funkcji Q-Symphony poziom głośności z TV i Soundbara jest jednakowy na obu urządzeniach?
Czy funkcja Q-Symphony powinna działać przy każdym źródle sygnału obojętnie czy gramy na konsoli, oglądamy TV naziemną czy filmy z aplikacji streaming'owych wbudowanych w system Tizen?
29-11-2023 12:10 AM — edytowano 29-11-2023 12:15 AM
Tutaj wersja oprogramowania telewizora
oraz wersja oprogramowania Soundbara
29-11-2023 11:17 AM
Gdy włączona jest funkcja Q-Symphony lub ogólnie dźwięk przestrzenny, to poszczególne kanały audio mogą grać z różnym poziomem głośności.
Zasadniczo sama funkcja nie ma ograniczeń jeśli chodzi o używane źródła.
29-11-2023 02:56 PM
Wyda to się dziwne ale dzisiaj włączyłem sobie filmy na YouTube w komputerze i poziom głośności był zdecydowanie wyższy. Gdy sobie włączyłem film w Dolby Atmos czy 5.1 to rzeczywiście dawało się odczuć, że ten dźwięk wydobywa się z telewizora i jest naprawdę fajny efekt jak dla mnie. Nie wiem czym to mogło być spowodowane.
Dam jeszcze znać czy ten efekt utrzymał się przez dłuższy czas.
Zauważyłem, że z telewizora nie wydobywają się dialogi, a jedynie dźwięk z drugiego planu