31-01-2020 09:36 AM — edytowano 31-01-2020 10:27 AM
Kilka dni temu telewizor UE48H6400 przestał przekazywać sygnał audio do amplitunera Marantz 1402. Połączone były od lat tym samym kablem HDMI obsługującym sygnał ARC. Nic nie dawały próby ponownego łączenia, kupno nowego kabla HDMI, włączanie odpowiednich funkcji w TV i amplitunerze. Oczywiście przestała działać także funcja włączania, wyłączania i regulacja głośności amplitunera pilotem TV.
Po rozmowie z obsługą techniczną infolini Samsung zresetowałem TV do ustawień fabrycznych oraz odłączyłem i na nowo połaczyłem wszystkie kable. Efektu nadal było brak. Poradzono, że trzeba będzie oddać TV do serisu.
W międzyczasie natknąłem się na szczątkowe porady na forum, że można odłączyć od ampli wszystkie kable (oczywiście po wyłączeniu urządzeń) i spróbować podłączyć tylko HDMI ARC z TV. I to był strzał w dziesiątkę!
Ostatecznie problemem okazał się jeden z kabli HDMI. Był podłączony do ampli do innego portu niż ARC (konkretnie do GAME). To on zakłócał funkcję ARC w porcie z ARC. Sprawdziłem kilkukrotnie - efekt zawsze taki sam - podłączenie tego kabla do dowolnego portu HDMI zakłóca ARC. Inne kable działają poprawnie.
Niewykluczone, że kabel został mechanicznie uszkodzony przez mojego niemowlaka i powstało jakieś mikro zwarcie, ale tu musieliby się wypowiedzieć fachowcy.
Pisze to dla innych, bo problem może dotyczyć różnych TV i różnych amplitunerów. Może się komuś przyda zanim odda urządzenia do serwisu, zacznie kupowac nowe kable lub nowe urządzenia albo wyrzuci coś przez okno.
31-01-2020 09:44 AM
@roninszogun, A jaką masz wersję firmware ?
31-01-2020 10:03 AM
2900.0 - najnowsza według konsultanta z infolini. TV ustawiony na automatyczną aktualizację.
02-02-2020 05:24 PM
@roninszogun dzięki za info!
10-08-2022 08:48 AM
Strzał w dziesiątke!! U mnie był to kabel HDMi TV->Denon. Wielkie dzięki za diagnoze i zaoszczędzenie zabawy w serwisy