02-07-2021
03:12 PM
– ostatnio edytowany
05-07-2021
03:56 PM
przez
OleksiiA
¡Hola!
W dzisiejszych czasach bardzo modny jest minimalizm. Ja też jestem jego zwolennikiem, więc nie bardzo widzi mi się korzystanie z kilku pilotów. Naprzeciw wychodzi funkcja pilota uniwersalnego w TV Samsung 😎
Jeśli nie wiecie, co to takiego, spieszę z wyjaśnieniem. Funkcja ta umożliwia obsługę różnych urządzeń podłączonych do telewizora. Przy użyciu jednego pilota Samsung możesz sterować wszystkimi urządzeniami, takimi jak dekoder, soundbar, kino domowe, konsola do gier czy odtwarzacz Blu-ray.
Jak sprawić, aby Wasze urządzenie było obsługiwane pilotem od TV?
Pokażę wam na przykładzie dekodera - zdjęcia w języku angielskim, Wy oczywiście możecie ustawić dowolny 😉
1. Naciśnij przycisk Home (ikona domu na pilocie) i nawiguj w lewo, aż do zakładki „Źródło”. Następnie strzałka w górę i maksymalnie w prawo - tam będzie zakładka „Konfiguracja uniwersalnego pilota”.
2. Wybierz nowe urządzenie, w moim przypadku będzie to dekoder.
3. Pojawi się małe okno wyświetlające obraz dekodera. Spróbuj zmienić kanał, jeżeli wszystko pójdzie OK, to pełny sukces, zatwierdzasz, że kanał został zmieniony i od tej chwili korzystasz z jednego pilota. Jeżeli nie wszystko się uda, to potem pojawi się opcja wyboru operatora, producenta oraz modelu dekodera.
Pamiętajcie również, że część kompatybilnych urządzeń w ogóle nie potrzebuje dodatkowej konfiguracji pilota uniwersalnego za pomocą opisanej wyżej metody — funkcja będzie działać bezpośrednio po podłączeniu urządzenia.
Proste, prawda?
Co zrobić, gdy, mimo usilnych prób, pilot nie chce skonfigurować się z urządzeniem?
Sprawdź, czy włączona jest funkcja HDMI-CEC. Znajdziesz ją w zakładce Ogólne - Menedżer podłączonych urządzeń. Jeśli jest włączona, odłącz kabel HDMI, następnie oba urządzenia od prądu. Podłącz ponownie kabel HDMI, urządzenie do prądu, a na końcu telewizor. W przypadku dalszych utrudnień zresetuj urządzenie oraz TV (Ustawienia -> Ogólne -> Resetuj). Pamiętaj, że stracisz wszystkie dane.
Nie wszystkie urządzenia będą kompatybilne. Jeżeli wszystkie porady zawiodły, czekaj na aktualizację, być może ona załatwi sprawę 😉
Dajcie znać w komentarzach, czy używacie jednego pilota, czy wolicie mieć oddzielne sterowanie do każdego urządzenia!
05-05-2022 03:41 PM
@Kamileoo92 Czy taki problem zgłaszałeś do Samsunga?
13-05-2022 08:13 PM
Cześć,
Może ktoś tak jak ja natknie się na ten temat przy próbie konfiguracji dekodera Evobox od vectry, ja swojej odpowiedzi tutaj nie znalazłem dlatego piszę co mi pomogło, a było to bardzo proste
Podczas wyboru dostawcy zamiast Vectra wybrać należy Netie, tyle. Po kilku próbach zmiany kanału mój Samsung znalazł odpowiednie ustawienia i teraz wszystko śmiga
Mam nadzieje, że komuś oszczędzi to odrobinę frustracji
Wojtek
PS - słowa klucze dla googla żeby może pokazywało się w wyszukiwaniach
Dekoder Vectra Evobox D46BP pilot uniwersalny
Jak o jakichś zapomniałem to dopiszcie w komentarzach niżej
09-07-2022 01:53 PM
09-07-2022 02:03 PM
@Gzegoz Na forum masz sporo tematów z działanie tych dekoderów Polsatu i 99/9% nie działał na żadnym modelu nawet jak działał przez jakiś czas..
Pilot od Q5570R działa po IR czyli włączanie i wyłączanie a pozostałe opcje po BT.
10-07-2022 08:37 AM
Cześć, mam problem z konfiguracją uniwersalnego pilota, mianowicie dekoder cyfrowego Polsatu jest podpięty do telewizora (Samsung) przez soundbar HW-T550, do wejścia HDMI ARC a nie mogę tego ustawić.
Z góry dzięki za pomoc.
10-07-2022 08:41 AM
Nie napisałeś jaki masz model TV? Poza tym z dekoderami od Polsatu są problemy i nie można nimi sterować.
10-07-2022 08:46 AM
10-07-2022 08:50 AM
To nie jest wina kabla a tylko z modelami TU z 2020 roku są dziwne problemy prawie z żadnym dekoderem nie współpracuje.
10-07-2022 08:54 AM
10-07-2022 08:59 AM
Podaj jeszcze dokładny model dekodera?