Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[PORADNIK] Konfiguracja uniwersalnego pilota

(Temat utworzony: 02-07-2021 03:12 PM)
63437 Wyświetlenia
MatiW
Pathfinder
Opcje

¡Hola! 

W dzisiejszych czasach bardzo modny jest minimalizm. Ja też jestem jego zwolennikiem, więc nie bardzo widzi mi się korzystanie z kilku pilotów. Naprzeciw wychodzi funkcja pilota uniwersalnego w TV Samsung 😎 

Jeśli nie wiecie, co to takiego, spieszę z wyjaśnieniem. Funkcja ta umożliwia obsługę różnych urządzeń podłączonych do telewizora. Przy użyciu jednego pilota Samsung możesz sterować wszystkimi urządzeniami, takimi jak dekoder, soundbar, kino domowe, konsola do gier czy odtwarzacz Blu-ray. 

Jak sprawić, aby Wasze urządzenie było obsługiwane pilotem od TV?  

Pokażę wam na przykładzie dekodera - zdjęcia w języku angielskim, Wy oczywiście możecie ustawić dowolny 😉

1. Naciśnij przycisk Home (ikona domu na pilocie) i nawiguj w lewo, aż do zakładki „Źródło”. Następnie strzałka w górę i maksymalnie w prawo - tam będzie zakładka „Konfiguracja uniwersalnego pilota.

MatiW_7-1625230947063.png

2.  Wybierz nowe urządzenie, w moim przypadku będzie to dekoder.

MatiW_8-1625231016753.pngMatiW_9-1625231025728.png

3. Pojawi się małe okno wyświetlające obraz dekodera. Spróbuj zmienić kanał, jeżeli wszystko pójdzie OK, to pełny sukces, zatwierdzasz, że kanał został zmieniony i od tej chwili korzystasz z jednego pilota. Jeżeli nie wszystko się uda, to potem pojawi się opcja wyboru operatora, producenta oraz modelu dekodera.

Pamiętajcie również, że część kompatybilnych urządzeń w ogóle nie potrzebuje dodatkowej konfiguracji pilota uniwersalnego za pomocą opisanej wyżej metody — funkcja będzie działać bezpośrednio po podłączeniu urządzenia.

Proste, prawda?

Co zrobić, gdy, mimo usilnych prób, pilot nie chce skonfigurować się z urządzeniem?

Sprawdź, czy włączona jest funkcja HDMI-CEC. Znajdziesz ją w zakładce Ogólne - Menedżer podłączonych urządzeń. Jeśli jest włączona, odłącz kabel HDMI, następnie oba urządzenia od prądu. Podłącz ponownie kabel HDMI, urządzenie do prądu, a na końcu telewizor. W przypadku dalszych utrudnień zresetuj urządzenie oraz TV (Ustawienia -> Ogólne -> Resetuj). Pamiętaj, że stracisz wszystkie dane.

Nie wszystkie urządzenia będą kompatybilne. Jeżeli wszystkie porady zawiodły, czekaj na aktualizację, być może ona załatwi sprawę 😉

Dajcie znać w komentarzach, czy używacie jednego pilota, czy wolicie mieć oddzielne sterowanie do każdego urządzenia!

232 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Kamileoo92  Czy taki problem zgłaszałeś do Samsunga?

https://www.samsung.com/pl/support/contact/

ImWojtek
First Poster
Opcje

Cześć,

Może ktoś tak jak ja natknie się na ten temat przy próbie konfiguracji dekodera Evobox od vectry, ja swojej odpowiedzi tutaj nie znalazłem dlatego piszę co mi pomogło, a było to bardzo proste :smiling-face:

Podczas wyboru dostawcy zamiast Vectra wybrać należy Netie, tyle. Po kilku próbach zmiany kanału mój Samsung znalazł odpowiednie ustawienia i teraz wszystko śmiga :smiling-face:

Mam nadzieje, że komuś oszczędzi to odrobinę frustracji

Wojtek

PS - słowa klucze dla googla żeby może pokazywało się w wyszukiwaniach :winking-face:

Dekoder Vectra Evobox D46BP pilot uniwersalny

Jak o jakichś zapomniałem to dopiszcie w komentarzach niżej :winking-face:

Gzegoz
First Poster
Opcje
Witam.
Od niedawna posiadam tv 43AU7172UXXH + dekoder polsat box lite (ADB D56).
Od początku nie potrafię dobrze skonfigurować uniwersalnego pilota aby sterować pilotem od telewizora dekoterem. HDMI CEC na obu uzadzeniach włączone, tv jak i dekoder były przywracane do ustawień fabrycznych, zmieniałem także przewód hdmi, zmieniałem Port w TV, dodawałem awet urządzenie ręcznie po modelu, zmieniałem pilot od tv, zmieniałem dekoder, zawsze to samo, problem ewidentnie występuje w TV a nie dekoderze ( drugi dekoder na tym TV też nie działa, za to w drugim TV Q5570R z 2021r oba dekodery działają z uniwersalnym pilotem bardzo dobrze).
Objawy/co się dzieje: 
1. Włączam tv + dekoder tylko pilotem od tv. Włącza się tv jak i dekoder. Dwa pierwsze kliknięcia/polecenia do dekodera działają tzn np zmienię kanał oraz podglośnie potem polecenia z pilota już nie działają. 
2. Po pewnym czasie np 5 min ponownie jedno polecenie zadziała, powtórzę tylko jedno. 
3. Dziwne jest ze przy ponownym dodawaniu uniwersalnego pilota na ekranie "Test kontrolny dekodera kablowego lub satelitarnego" mogę klikać np kanał Góra do woli, nie ma że nie działa, na tym ekranie zawsze działa. 5,10,15 kliknięć "kanał Góra" lub "kanał dół" działa ZAWSZE. 
4. Czasem jest ze kliknę np kanał góra to czekam i czekam. Po pewnym czasie dopiero się zmieni. 

Dziś wskoczyła nowa aktualizacja z czerwca, myślałem i czekałem na tą aktualizację myśląc że się poprawi. Jednak się myliłem.

Ps tak poza tematem pilot do tego tv działa tylko na podczerwień? Nie ma bluetooth jak w Q5570R ?
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Gzegoz  Na forum masz sporo tematów z działanie tych dekoderów Polsatu i 99/9% nie działał na żadnym modelu nawet jak działał przez jakiś czas..

Pilot od Q5570R  działa po IR czyli włączanie i wyłączanie a pozostałe opcje po BT.

Romanooo96
First Poster
Opcje

Cześć, mam problem z konfiguracją uniwersalnego pilota, mianowicie dekoder cyfrowego Polsatu jest podpięty do telewizora (Samsung) przez soundbar HW-T550, do wejścia HDMI ARC a nie mogę tego ustawić. 

Z góry dzięki za pomoc. :winking-face:

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Nie napisałeś jaki masz model TV? Poza tym z dekoderami od Polsatu są problemy i nie można nimi sterować.

[PORADNIK] Konfiguracja uniwersalnego pilota

https://eu.community.samsung.com/t5/telewizory/poradnik-konfiguracja-uniwersalnego-pilota/m-p/363307...

0 Like
Romanooo96
First Poster
Opcje
Mój model TV to UE55TU7172UXXH. A czy może być to spowodowane slabej jakości kablem hdmi?
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

To nie jest wina kabla a tylko z modelami TU z 2020 roku są dziwne problemy prawie z żadnym dekoderem nie współpracuje.

0 Like
Romanooo96
First Poster
Opcje
Rozumiem, czyli zostaję po staremu bo ten typ tak ma 😅 dziękuję bardzo za informację :winking-face:
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Podaj jeszcze dokładny model dekodera?

0 Like