02-07-2021
03:12 PM
– ostatnio edytowany
05-07-2021
03:56 PM
przez
OleksiiA
¡Hola!
W dzisiejszych czasach bardzo modny jest minimalizm. Ja też jestem jego zwolennikiem, więc nie bardzo widzi mi się korzystanie z kilku pilotów. Naprzeciw wychodzi funkcja pilota uniwersalnego w TV Samsung 😎
Jeśli nie wiecie, co to takiego, spieszę z wyjaśnieniem. Funkcja ta umożliwia obsługę różnych urządzeń podłączonych do telewizora. Przy użyciu jednego pilota Samsung możesz sterować wszystkimi urządzeniami, takimi jak dekoder, soundbar, kino domowe, konsola do gier czy odtwarzacz Blu-ray.
Jak sprawić, aby Wasze urządzenie było obsługiwane pilotem od TV?
Pokażę wam na przykładzie dekodera - zdjęcia w języku angielskim, Wy oczywiście możecie ustawić dowolny 😉
1. Naciśnij przycisk Home (ikona domu na pilocie) i nawiguj w lewo, aż do zakładki „Źródło”. Następnie strzałka w górę i maksymalnie w prawo - tam będzie zakładka „Konfiguracja uniwersalnego pilota”.
2. Wybierz nowe urządzenie, w moim przypadku będzie to dekoder.
3. Pojawi się małe okno wyświetlające obraz dekodera. Spróbuj zmienić kanał, jeżeli wszystko pójdzie OK, to pełny sukces, zatwierdzasz, że kanał został zmieniony i od tej chwili korzystasz z jednego pilota. Jeżeli nie wszystko się uda, to potem pojawi się opcja wyboru operatora, producenta oraz modelu dekodera.
Pamiętajcie również, że część kompatybilnych urządzeń w ogóle nie potrzebuje dodatkowej konfiguracji pilota uniwersalnego za pomocą opisanej wyżej metody — funkcja będzie działać bezpośrednio po podłączeniu urządzenia.
Proste, prawda?
Co zrobić, gdy, mimo usilnych prób, pilot nie chce skonfigurować się z urządzeniem?
Sprawdź, czy włączona jest funkcja HDMI-CEC. Znajdziesz ją w zakładce Ogólne - Menedżer podłączonych urządzeń. Jeśli jest włączona, odłącz kabel HDMI, następnie oba urządzenia od prądu. Podłącz ponownie kabel HDMI, urządzenie do prądu, a na końcu telewizor. W przypadku dalszych utrudnień zresetuj urządzenie oraz TV (Ustawienia -> Ogólne -> Resetuj). Pamiętaj, że stracisz wszystkie dane.
Nie wszystkie urządzenia będą kompatybilne. Jeżeli wszystkie porady zawiodły, czekaj na aktualizację, być może ona załatwi sprawę 😉
Dajcie znać w komentarzach, czy używacie jednego pilota, czy wolicie mieć oddzielne sterowanie do każdego urządzenia!
04-12-2021 01:32 PM
04-12-2021 03:07 PM
Aktualnie jest 1807.2 - zaktualizował się zaraz po pierwszym uruchomieniu.
04-12-2021 10:45 PM
@Members_4kRdGKt Pozostaje zgłosić problem do serwisu.
05-12-2021 01:00 PM
Ok. Dzięki.
03-01-2022 09:07 PM
Witajcie, Próbuje użyć pilota Samsung (TV : 55QN91) do dekodera UPC 4K (Arris VIP5002W), ale Samsung nie widzi takiego modelu. Może ktoś próbował już sparować?
03-01-2022 09:34 PM — edytowano 03-01-2022 09:39 PM
@Luki_76 Spróbuj ręcznie dodać jak w tym linku pokazałem.
03-01-2022 09:52 PM
Niestety, nie działa. Wybrałem Arris jako operatora, ale nadal zmiana kanałów nie działa. Potem sugeruje wpisanie modelu dekodera, ale nie wiem co tutaj wpisać...
03-01-2022 09:59 PM
@Luki_76 U mnie ten model(VIP5002W) nie jest dostępny więc u ciebie też nie ma.
02-04-2022 03:17 PM
dd.
mam problem z pełnym sparowaniem dekodera ferguson 254 z tv samsung z roku 2016.
pilot samsunga typu jajko nie włącza dekodera, a jedynie przerzuca kanały.
z dekoderem starsej generacji ferguson 200 sparowanie było pełne i bezproblemowe.
tv nie aktualizuje się już, w w menu tv /parowanie pilota uniwersalnego/ na liście fergusonów brak tego modelu.
czy można to jakoś rozwiązać?
z góry dzięki za odzew.
m
02-04-2022 11:14 PM
@wawam Czy możesz podać jaki masz model TV? Poza tym jest to już starszy TV i aktualizacji raczej już nie będzie.