Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[PORADNIK] Konfiguracja uniwersalnego pilota

(Temat utworzony: 02-07-2021 03:12 PM)
63830 Wyświetlenia
MatiW
Pathfinder
Opcje

¡Hola! 

W dzisiejszych czasach bardzo modny jest minimalizm. Ja też jestem jego zwolennikiem, więc nie bardzo widzi mi się korzystanie z kilku pilotów. Naprzeciw wychodzi funkcja pilota uniwersalnego w TV Samsung 😎 

Jeśli nie wiecie, co to takiego, spieszę z wyjaśnieniem. Funkcja ta umożliwia obsługę różnych urządzeń podłączonych do telewizora. Przy użyciu jednego pilota Samsung możesz sterować wszystkimi urządzeniami, takimi jak dekoder, soundbar, kino domowe, konsola do gier czy odtwarzacz Blu-ray. 

Jak sprawić, aby Wasze urządzenie było obsługiwane pilotem od TV?  

Pokażę wam na przykładzie dekodera - zdjęcia w języku angielskim, Wy oczywiście możecie ustawić dowolny 😉

1. Naciśnij przycisk Home (ikona domu na pilocie) i nawiguj w lewo, aż do zakładki „Źródło”. Następnie strzałka w górę i maksymalnie w prawo - tam będzie zakładka „Konfiguracja uniwersalnego pilota.

MatiW_7-1625230947063.png

2.  Wybierz nowe urządzenie, w moim przypadku będzie to dekoder.

MatiW_8-1625231016753.pngMatiW_9-1625231025728.png

3. Pojawi się małe okno wyświetlające obraz dekodera. Spróbuj zmienić kanał, jeżeli wszystko pójdzie OK, to pełny sukces, zatwierdzasz, że kanał został zmieniony i od tej chwili korzystasz z jednego pilota. Jeżeli nie wszystko się uda, to potem pojawi się opcja wyboru operatora, producenta oraz modelu dekodera.

Pamiętajcie również, że część kompatybilnych urządzeń w ogóle nie potrzebuje dodatkowej konfiguracji pilota uniwersalnego za pomocą opisanej wyżej metody — funkcja będzie działać bezpośrednio po podłączeniu urządzenia.

Proste, prawda?

Co zrobić, gdy, mimo usilnych prób, pilot nie chce skonfigurować się z urządzeniem?

Sprawdź, czy włączona jest funkcja HDMI-CEC. Znajdziesz ją w zakładce Ogólne - Menedżer podłączonych urządzeń. Jeśli jest włączona, odłącz kabel HDMI, następnie oba urządzenia od prądu. Podłącz ponownie kabel HDMI, urządzenie do prądu, a na końcu telewizor. W przypadku dalszych utrudnień zresetuj urządzenie oraz TV (Ustawienia -> Ogólne -> Resetuj). Pamiętaj, że stracisz wszystkie dane.

Nie wszystkie urządzenia będą kompatybilne. Jeżeli wszystkie porady zawiodły, czekaj na aktualizację, być może ona załatwi sprawę 😉

Dajcie znać w komentarzach, czy używacie jednego pilota, czy wolicie mieć oddzielne sterowanie do każdego urządzenia!

232 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje
Domyślam się że masz firmware werja1805? Poza tym nie ma potrzeby zaklania nowego tematu.
Members_4kRdGKt
First Poster
Opcje

Aktualnie jest 1807.2 - zaktualizował się zaraz po pierwszym uruchomieniu.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Members_4kRdGKt  Pozostaje zgłosić problem do serwisu.

Members_4kRdGKt
First Poster
Opcje

Ok. Dzięki.

0 Like
Luki_76
Apprentice
Opcje

Witajcie,  Próbuje użyć pilota Samsung (TV : 55QN91) do dekodera UPC 4K (Arris  VIP5002W), ale Samsung nie widzi takiego modelu. Może ktoś próbował już sparować? 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje
Luki_76
Apprentice
Opcje

Niestety, nie działa. Wybrałem Arris jako operatora, ale nadal zmiana kanałów nie działa. Potem sugeruje wpisanie modelu dekodera, ale nie wiem co tutaj wpisać...

vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Luki_76  U mnie ten model(VIP5002W) nie jest dostępny więc u ciebie też nie ma.

wawam
First Poster
Opcje

dd.

mam problem z pełnym sparowaniem dekodera ferguson 254 z tv samsung z roku 2016.

pilot samsunga typu jajko nie włącza dekodera, a jedynie przerzuca kanały.

z dekoderem starsej generacji ferguson 200 sparowanie było pełne i bezproblemowe.

tv nie aktualizuje się już, w w menu tv /parowanie pilota uniwersalnego/ na liście fergusonów brak tego modelu.

czy można to jakoś rozwiązać?

z góry dzięki za odzew.

m

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@wawam  Czy możesz podać jaki masz model TV? Poza tym jest to już starszy TV i aktualizacji raczej już nie będzie.