Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[PORADNIK] Konfiguracja uniwersalnego pilota

(Temat utworzony: 02-07-2021 03:12 PM)
63973 Wyświetlenia
MatiW
Pathfinder
Opcje

¡Hola! 

W dzisiejszych czasach bardzo modny jest minimalizm. Ja też jestem jego zwolennikiem, więc nie bardzo widzi mi się korzystanie z kilku pilotów. Naprzeciw wychodzi funkcja pilota uniwersalnego w TV Samsung 😎 

Jeśli nie wiecie, co to takiego, spieszę z wyjaśnieniem. Funkcja ta umożliwia obsługę różnych urządzeń podłączonych do telewizora. Przy użyciu jednego pilota Samsung możesz sterować wszystkimi urządzeniami, takimi jak dekoder, soundbar, kino domowe, konsola do gier czy odtwarzacz Blu-ray. 

Jak sprawić, aby Wasze urządzenie było obsługiwane pilotem od TV?  

Pokażę wam na przykładzie dekodera - zdjęcia w języku angielskim, Wy oczywiście możecie ustawić dowolny 😉

1. Naciśnij przycisk Home (ikona domu na pilocie) i nawiguj w lewo, aż do zakładki „Źródło”. Następnie strzałka w górę i maksymalnie w prawo - tam będzie zakładka „Konfiguracja uniwersalnego pilota.

MatiW_7-1625230947063.png

2.  Wybierz nowe urządzenie, w moim przypadku będzie to dekoder.

MatiW_8-1625231016753.pngMatiW_9-1625231025728.png

3. Pojawi się małe okno wyświetlające obraz dekodera. Spróbuj zmienić kanał, jeżeli wszystko pójdzie OK, to pełny sukces, zatwierdzasz, że kanał został zmieniony i od tej chwili korzystasz z jednego pilota. Jeżeli nie wszystko się uda, to potem pojawi się opcja wyboru operatora, producenta oraz modelu dekodera.

Pamiętajcie również, że część kompatybilnych urządzeń w ogóle nie potrzebuje dodatkowej konfiguracji pilota uniwersalnego za pomocą opisanej wyżej metody — funkcja będzie działać bezpośrednio po podłączeniu urządzenia.

Proste, prawda?

Co zrobić, gdy, mimo usilnych prób, pilot nie chce skonfigurować się z urządzeniem?

Sprawdź, czy włączona jest funkcja HDMI-CEC. Znajdziesz ją w zakładce Ogólne - Menedżer podłączonych urządzeń. Jeśli jest włączona, odłącz kabel HDMI, następnie oba urządzenia od prądu. Podłącz ponownie kabel HDMI, urządzenie do prądu, a na końcu telewizor. W przypadku dalszych utrudnień zresetuj urządzenie oraz TV (Ustawienia -> Ogólne -> Resetuj). Pamiętaj, że stracisz wszystkie dane.

Nie wszystkie urządzenia będą kompatybilne. Jeżeli wszystkie porady zawiodły, czekaj na aktualizację, być może ona załatwi sprawę 😉

Dajcie znać w komentarzach, czy używacie jednego pilota, czy wolicie mieć oddzielne sterowanie do każdego urządzenia!

232 Odpowiedzi
wawam
First Poster
Opcje

dzięki za odzew. model tv ue40h6400. faktycznie, tv z 2014r.

do tej pory w pełni współpracował z fergusonem ariva 200combo.

mysslałem, że przy zmianie na nowszy dekoder jakaś ciągłość współpracy będzie.

Ale nie- zmuszają do kupowania co chwilę a to dekodera, a to tv. a to system naziemnego zmienią, a to aktualizacji tv producent nie daje, a to nowy dekoder nie jest kompatybilny ze starym.  czy jest jakiś patent na sparowanie nowszego dekodera ze starszym tv?

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@wawam Sprawdziłem na modelu z 2019 i też taki model nie jest dostępny jedynie model 154 jest taki sam co 254.

Maverick1113
First Poster
Opcje

Witam posiadam telewizor Samsung 7series 50cali. Do dnia dzisiejszego świetnie działała mi funkcja uniwersalnego pilota. Dekoder Motorola vip1910/9. Dziś nie działa , testowałem dekoder , resetowalem tv nic nie pomogło. Kiedyś kilka razy zdarzyło się że z jakiś przyczyny uniwersalny pilot przestawał działać. Ale po resecie dekodera i konfiguracji wszystko wracało do normy. Dziś nic już nie pomaga 

0 Like
MatiJ
Expert
Opcje

Cześć, 

@Maverick1113, Dekoder konfigurowałeś zgodnie z poradnikiem? Dokładny model znajdował się na liście? Pamiętaj, że działanie tej funkcji wymaga właściwej współpracy obu urządzeń. Nie tylko samego telewizora.

Jeżeli reset dekodera czasami pomagał, to może warto zgłosić błędy w oprogramowaniu dekodera do operatora?

Kamileoo92
First Poster
Opcje

Hej. UE55TU7172UXXH Uniwersalny pilot NC+. Od kilku tygodni walcze z uniwersalnym pilotem. Posiadam NC+ i od roku nie było żadnego problemu z podłączeniem. Pewnego dnia straciłem parowanie. Spróbowałem znów ustawić, ale niestety dalej nie działa. Nie reaguje. Posiadam dekoder 4k ultrabox. Wybieram nawet ręcznie wersje NCP-4047SF i również nie pomaga. Kable HDMI zmienione. CEC włączony na TV jak i dekoderze. Reset do ustawień fabrycznych obu urządzeń również nie przynosi oczekiwanych rezultatów. Podłączenie do soundbara też nie działa. Odpinanie urządzeń i ponowne wpinanie też. Baterie wymienione, najnowsze aktualizacje zainstalowane.
Co dalej?

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Cześć

Polecam wykonanie resetu pamięci podręcznej telewizora. Należy pamiętać, że straci Pan wszystkie dane. TV musi być połączony z internetem, przed rozpoczęciem operacji proszę odłączyć wszelkie urządzenia zewnętrzne.

1. Włącz TV

2. Naciśnij i przytrzymaj przez 5 sek przycisk Power na TV

3. Następnie naciśnij i przytrzymaj przez 5 sek przycisk Power na pilocie

4. Odczekaj 30 sek - 1 min. Logo startowe TV pokaże się na chwile i zniknie

5. Odczekaj następne 30 sek. - 1 min.

TV uruchomi się automatycznie pokazując stronę startową

vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Kamileoo92  Nie widzę aby taki dekoder NCP-4047SF  był dostępny od NC+? Chyba że chodzi Ci o NCP4740SF ale jeszcze trzeba wybrać producenta ADB.

Kamileoo92
First Poster
Opcje

Niestety to nie pomogło. 
Tak wybrałem producenta ADB ale bezskutecznie

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Z tą serią z 2020 roku były problem od aktualizacji 1420. Tez była jakaś aktualizacja dekoderów  NC+ADB.

Kamileoo92
First Poster
Opcje

Możliwe, że był problem, ale ja go doświadczyłem od najnowszej aktualizacji. Soundbar jest normalnie wykrywany, ale sterowanie pilotem również nie działa. Przy wybraniu kina domowego i wybraniu producenta soundbara Samsung wychodzi test zasilania przy którym soundbar nie reaguje.

0 Like