02-07-2021
03:12 PM
– ostatnio edytowany
05-07-2021
03:56 PM
przez
OleksiiA
¡Hola!
W dzisiejszych czasach bardzo modny jest minimalizm. Ja też jestem jego zwolennikiem, więc nie bardzo widzi mi się korzystanie z kilku pilotów. Naprzeciw wychodzi funkcja pilota uniwersalnego w TV Samsung 😎
Jeśli nie wiecie, co to takiego, spieszę z wyjaśnieniem. Funkcja ta umożliwia obsługę różnych urządzeń podłączonych do telewizora. Przy użyciu jednego pilota Samsung możesz sterować wszystkimi urządzeniami, takimi jak dekoder, soundbar, kino domowe, konsola do gier czy odtwarzacz Blu-ray.
Jak sprawić, aby Wasze urządzenie było obsługiwane pilotem od TV?
Pokażę wam na przykładzie dekodera - zdjęcia w języku angielskim, Wy oczywiście możecie ustawić dowolny 😉
1. Naciśnij przycisk Home (ikona domu na pilocie) i nawiguj w lewo, aż do zakładki „Źródło”. Następnie strzałka w górę i maksymalnie w prawo - tam będzie zakładka „Konfiguracja uniwersalnego pilota”.
2. Wybierz nowe urządzenie, w moim przypadku będzie to dekoder.
3. Pojawi się małe okno wyświetlające obraz dekodera. Spróbuj zmienić kanał, jeżeli wszystko pójdzie OK, to pełny sukces, zatwierdzasz, że kanał został zmieniony i od tej chwili korzystasz z jednego pilota. Jeżeli nie wszystko się uda, to potem pojawi się opcja wyboru operatora, producenta oraz modelu dekodera.
Pamiętajcie również, że część kompatybilnych urządzeń w ogóle nie potrzebuje dodatkowej konfiguracji pilota uniwersalnego za pomocą opisanej wyżej metody — funkcja będzie działać bezpośrednio po podłączeniu urządzenia.
Proste, prawda?
Co zrobić, gdy, mimo usilnych prób, pilot nie chce skonfigurować się z urządzeniem?
Sprawdź, czy włączona jest funkcja HDMI-CEC. Znajdziesz ją w zakładce Ogólne - Menedżer podłączonych urządzeń. Jeśli jest włączona, odłącz kabel HDMI, następnie oba urządzenia od prądu. Podłącz ponownie kabel HDMI, urządzenie do prądu, a na końcu telewizor. W przypadku dalszych utrudnień zresetuj urządzenie oraz TV (Ustawienia -> Ogólne -> Resetuj). Pamiętaj, że stracisz wszystkie dane.
Nie wszystkie urządzenia będą kompatybilne. Jeżeli wszystkie porady zawiodły, czekaj na aktualizację, być może ona załatwi sprawę 😉
Dajcie znać w komentarzach, czy używacie jednego pilota, czy wolicie mieć oddzielne sterowanie do każdego urządzenia!
03-04-2022 11:52 AM
dzięki za odzew. model tv ue40h6400. faktycznie, tv z 2014r.
do tej pory w pełni współpracował z fergusonem ariva 200combo.
mysslałem, że przy zmianie na nowszy dekoder jakaś ciągłość współpracy będzie.
Ale nie- zmuszają do kupowania co chwilę a to dekodera, a to tv. a to system naziemnego zmienią, a to aktualizacji tv producent nie daje, a to nowy dekoder nie jest kompatybilny ze starym. czy jest jakiś patent na sparowanie nowszego dekodera ze starszym tv?
03-04-2022 12:33 PM
@wawam Sprawdziłem na modelu z 2019 i też taki model nie jest dostępny jedynie model 154 jest taki sam co 254.
07-04-2022 10:35 PM
Witam posiadam telewizor Samsung 7series 50cali. Do dnia dzisiejszego świetnie działała mi funkcja uniwersalnego pilota. Dekoder Motorola vip1910/9. Dziś nie działa , testowałem dekoder , resetowalem tv nic nie pomogło. Kiedyś kilka razy zdarzyło się że z jakiś przyczyny uniwersalny pilot przestawał działać. Ale po resecie dekodera i konfiguracji wszystko wracało do normy. Dziś nic już nie pomaga
08-04-2022 05:19 PM — edytowano 08-04-2022 05:21 PM
Cześć,
@Maverick1113, Dekoder konfigurowałeś zgodnie z poradnikiem? Dokładny model znajdował się na liście? Pamiętaj, że działanie tej funkcji wymaga właściwej współpracy obu urządzeń. Nie tylko samego telewizora.
Jeżeli reset dekodera czasami pomagał, to może warto zgłosić błędy w oprogramowaniu dekodera do operatora?
04-05-2022
11:18 AM
– ostatnio edytowany
04-05-2022
12:50 PM
przez
OleksiiA
Hej. UE55TU7172UXXH Uniwersalny pilot NC+. Od kilku tygodni walcze z uniwersalnym pilotem. Posiadam NC+ i od roku nie było żadnego problemu z podłączeniem. Pewnego dnia straciłem parowanie. Spróbowałem znów ustawić, ale niestety dalej nie działa. Nie reaguje. Posiadam dekoder 4k ultrabox. Wybieram nawet ręcznie wersje NCP-4047SF i również nie pomaga. Kable HDMI zmienione. CEC włączony na TV jak i dekoderze. Reset do ustawień fabrycznych obu urządzeń również nie przynosi oczekiwanych rezultatów. Podłączenie do soundbara też nie działa. Odpinanie urządzeń i ponowne wpinanie też. Baterie wymienione, najnowsze aktualizacje zainstalowane.
Co dalej?
04-05-2022 11:30 AM
Cześć
Polecam wykonanie resetu pamięci podręcznej telewizora. Należy pamiętać, że straci Pan wszystkie dane. TV musi być połączony z internetem, przed rozpoczęciem operacji proszę odłączyć wszelkie urządzenia zewnętrzne.
1. Włącz TV
2. Naciśnij i przytrzymaj przez 5 sek przycisk Power na TV
3. Następnie naciśnij i przytrzymaj przez 5 sek przycisk Power na pilocie
4. Odczekaj 30 sek - 1 min. Logo startowe TV pokaże się na chwile i zniknie
5. Odczekaj następne 30 sek. - 1 min.
TV uruchomi się automatycznie pokazując stronę startową
04-05-2022 03:27 PM
@Kamileoo92 Nie widzę aby taki dekoder NCP-4047SF był dostępny od NC+? Chyba że chodzi Ci o NCP4740SF ale jeszcze trzeba wybrać producenta ADB.
04-05-2022 06:16 PM
Niestety to nie pomogło.
Tak wybrałem producenta ADB ale bezskutecznie
04-05-2022 06:47 PM
Z tą serią z 2020 roku były problem od aktualizacji 1420. Tez była jakaś aktualizacja dekoderów NC+ADB.
05-05-2022 01:50 PM
Możliwe, że był problem, ale ja go doświadczyłem od najnowszej aktualizacji. Soundbar jest normalnie wykrywany, ale sterowanie pilotem również nie działa. Przy wybraniu kina domowego i wybraniu producenta soundbara Samsung wychodzi test zasilania przy którym soundbar nie reaguje.