Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[PORADNIK] Konfiguracja uniwersalnego pilota

(Temat utworzony: 02-07-2021 03:12 PM)
63307 Wyświetlenia
MatiW
Pathfinder
Opcje

¡Hola! 

W dzisiejszych czasach bardzo modny jest minimalizm. Ja też jestem jego zwolennikiem, więc nie bardzo widzi mi się korzystanie z kilku pilotów. Naprzeciw wychodzi funkcja pilota uniwersalnego w TV Samsung 😎 

Jeśli nie wiecie, co to takiego, spieszę z wyjaśnieniem. Funkcja ta umożliwia obsługę różnych urządzeń podłączonych do telewizora. Przy użyciu jednego pilota Samsung możesz sterować wszystkimi urządzeniami, takimi jak dekoder, soundbar, kino domowe, konsola do gier czy odtwarzacz Blu-ray. 

Jak sprawić, aby Wasze urządzenie było obsługiwane pilotem od TV?  

Pokażę wam na przykładzie dekodera - zdjęcia w języku angielskim, Wy oczywiście możecie ustawić dowolny 😉

1. Naciśnij przycisk Home (ikona domu na pilocie) i nawiguj w lewo, aż do zakładki „Źródło”. Następnie strzałka w górę i maksymalnie w prawo - tam będzie zakładka „Konfiguracja uniwersalnego pilota.

MatiW_7-1625230947063.png

2.  Wybierz nowe urządzenie, w moim przypadku będzie to dekoder.

MatiW_8-1625231016753.pngMatiW_9-1625231025728.png

3. Pojawi się małe okno wyświetlające obraz dekodera. Spróbuj zmienić kanał, jeżeli wszystko pójdzie OK, to pełny sukces, zatwierdzasz, że kanał został zmieniony i od tej chwili korzystasz z jednego pilota. Jeżeli nie wszystko się uda, to potem pojawi się opcja wyboru operatora, producenta oraz modelu dekodera.

Pamiętajcie również, że część kompatybilnych urządzeń w ogóle nie potrzebuje dodatkowej konfiguracji pilota uniwersalnego za pomocą opisanej wyżej metody — funkcja będzie działać bezpośrednio po podłączeniu urządzenia.

Proste, prawda?

Co zrobić, gdy, mimo usilnych prób, pilot nie chce skonfigurować się z urządzeniem?

Sprawdź, czy włączona jest funkcja HDMI-CEC. Znajdziesz ją w zakładce Ogólne - Menedżer podłączonych urządzeń. Jeśli jest włączona, odłącz kabel HDMI, następnie oba urządzenia od prądu. Podłącz ponownie kabel HDMI, urządzenie do prądu, a na końcu telewizor. W przypadku dalszych utrudnień zresetuj urządzenie oraz TV (Ustawienia -> Ogólne -> Resetuj). Pamiętaj, że stracisz wszystkie dane.

Nie wszystkie urządzenia będą kompatybilne. Jeżeli wszystkie porady zawiodły, czekaj na aktualizację, być może ona załatwi sprawę 😉

Dajcie znać w komentarzach, czy używacie jednego pilota, czy wolicie mieć oddzielne sterowanie do każdego urządzenia!

232 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@MatiW  Jest jeszcze jedna opcja jak wybrać producenta i model urządzenia.

20201120_231809_221.jpg

Katarzyna0209
First Poster
Opcje

Witam ja mam trochę inny problem bo zresetować nie mogę bo tv chce kod pin a nie ustawiam żadnego. I pilot do niedawna działał nawet jak dekoder był w szafce a teraz musi być szafka otwarta . Może mi Osn pomoc? 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Katarzyna0209  Nie ma możliwości  przejścia konfiguracji TV bez wpisania PINU.  Napisz jaki masz dokładny model TV? 

Katarzyna0209
First Poster
Opcje

TELEWIZOR SAMSUNG QLED QE65Q64TAU

SKU: 100342353

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Katarzyna0209  

Masz poniżej instrukcje jak przywróci TV do ustawień fabrycznych i zapoznaj się z Ważne

Reset flash:

Włącz TV
Naciśnij i przytrzymaj przez 5 sek. przycisk Power na TV
Następnie naciśnij i przytrzymaj przez 5 sek. przycisk Power na pilocie
Odczekaj 30 sek. - 1 min. Logo startowe TV pokaże się na chwile i zniknie
Odczekaj następnie 30 sek. - 1 min. TV uruchomi się automatycznie pokazując stronę startową
Ważne. Sposób ten zalecany jest dla TV podłączonych do Internetu, gdyż po resecie część ustawień przywracana jest poprzez sieć. Może on przywrócić ustawienia fabryczne całego telewizora, więc ważne jest spisanie dotychczasowych ustawień. Jeśli TV nie ma połączenia z siecią- nie wolno go wykonywać.

Ważne: Podczas wykonywania resetu, nie odłączaj kabla zasilającego. Gdy TV nie odpowiada przez 3 min, należy włączyć TV za pomocą pilota I spróbować wykonać reset ponownie.

Katarzyna0209
First Poster
Opcje

Witam mam podłączone do sieci bezprzewodowo światłowód w domu to mogę to zrobić? Z góry dziekuje 

0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Katarzyna0209, Spróbuj wpisać domyślny kod PIN 0000 lub 1111.

OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Katarzyna0209, przy resecie flash nie ma znaczenia, czy TV będzie połączony z internetem po WiFi, czy po kablu LAN, ważne, żeby takie połączenie zostało nawiązane. Możesz nawet z HotSpotem mobilnym się połączyć.

Spróbuj też wpisać domyślny kod PIN zgodnie ze wskazówką @kamil40013.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

Members_4kRdGKt
First Poster
Opcje

Dzień dobry,

W modelu UE55AU7172U mam problem ze sterowaniem urządzeniami dołączonymi do telewizora. Pilot uniwersalny z zestawu (BN59-01358C) konfiguruje się bez problemu, znajdując kino podłączone do wyjścia optycznego oraz dekoder sat podłączony do portu HDMI.

Sam pilot działa bez zarzutu sterując telewizorem, jednak gdy ma zmieniać głośność w kinie (wyjście OPT) lub kanały w dekoderze (HDMI) reaguje z dużym opóźnieniem, wcale nie działa lub powoduje zapętlenie danej funkcji mimo, że nie mam już wciśniętego żadnego klawisza.

Ten sam telewizor sterowany przez telefon samsunga podłączony po WIFI bez problemu zarządza podłączonymi urządzeniami. Identyczna konfiguracja sprzętu (kino i dekoder) podłączona do modelu UE55NU7452 działa z jego pilotem bezbłędnie.

Telewizor ma najnowszy firmware i był już przywracany do ustawień fabrycznych. Czy można tu coś jeszcze zrobić czy tylko serwis?

0 Like