Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Obraz w tv QE65Q67RAT

(Temat utworzony: 11-10-2019 02:56 PM)
8084 Wyświetlenia
hephron
Apprentice
Opcje

Cześć, jak w tym modelu poradzić sobie/ustawić z irytującą i odczuwalną dla oka korektą rozmycia obrazu. Na predefinowanych trybach wyświetlania strasznie irytująca jest ta częsta zmiana jasności, natężenia świecenia tv, przez co jest wrażenie migania całego obrazu... Miał ktoś taki problem? Szczególnie widoczne podczas oglądania piłki nożnej... Chyba, że to wada matrycy albo specyfika tv (niestety). Ktoś, coś? :smiling-face:

0 Like
66 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@WILOS78  Wczoraj sprawdziłem twój model  i nie posiada locall dimming, lecz starsze modele Q6 z 2018 miały locall dimming. W nowych jest od Q70 i wyżej.

WILOS78
Explorer
Opcje

Wiem

0 Like
kurian85
Pioneer
Opcje

to sa zawsze tak naprawdę nasze subiektywne odczucia kto i w jaki sposób  lubi widziec obraz w ten czy inny sposób podkrecony czy ustawiony. Nie  mam żadnego problemu aby sie podzielcie, u siebie posiadam w ten sposób,  wszystkie opcje Eco wyłączone,  opcje inteligentne tylko mam do głosu,  do obrazu podświetlenie itp też wyłączone,  oczywiście w menadżerze urządzeń zewnętrznych - rozszerzenie sygnalu wszystkie hdmi włączone  aby byla szersza paleta kolorów, anynet włączone,  poziom czerni hdmi na niską,

obraz mam na naturalny, podświetlenie 44, jasność -1, kontrast 50, ostrość 16( w grach 20), kolor 26 ,odcień 0, obraz  cyfrowy wyłączone,  ustawienia montion plus użytkownika ( tam mam 10 i 5 )  , contrast enchanter - niski ( nie raz w grach na wysoki zależy od rodzaju gry),  tonacja kolorów standardowy,  w trybie gra wzmacnianie gier włączone, dynamiczny korektor 2, ustawienie motion plus 10 i 5 jak wcześniej pisałem, fresync wyłączone, co do hdr to trzeba zrobić pod siebie najlepiej w dynamicznym, ale to ***** pod wlasne predyspozycje. Pozdrawiam

0 Like
kurian85
Pioneer
Opcje
ktoś ma inne ustawienia tego tv .
0 Like
jaro30
Explorer
Opcje

Tu masz link do ustawień tego telewizora po kalibracji.

https://www.rtings.com/tv/reviews/samsung/q60-q60r-qled/settings

0 Like
kurian85
Pioneer
Opcje

tak juz czytałem  artykuł, ale  interesuje mnie czy ktoś juz te ustawienia testował, poza tym tam jest z 30 screenow ustawień bieli  gamma itp. ale co do którego trybu ? jak mniej więcej komu wyszło,  czy faktycznie cos udało się wycisnąć. Pozdrawiam 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@kurian85  Jeśli chodzi, o ustawienia obrazu to temat rzeka możemy Ci podać 100 propozycji, ale i tak mogą Ci nie odpowiadać.

0 Like
kurian85
Pioneer
Opcje

tak juz wcześniej pisałem odczucia dla każdego są indywidualne i subiektywne. Zauważyłem iz kilka rzeczy powielilo  się z moimi preferencjami, ale ciekawi mnie jak ta zmaina przy gamie i bieli działa? A zawsze warto podzielic się jak ktos wczesniej ładnie zaznaczył, bo moze tym sposobem nawzaejm sobie pomożemy, przy okazji zaoszczędzić co nie  co 😁 a w ogóle co zmienia  nowa wersja oprogramowania, wgralem ale  nei doczytałem jakich poprawek przyniosło 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@kurian85 Kiedyś bawiłem się balansem bieli w starym TV i nie byłem z tego zadowolony 

Spoiler
Ustawienia Po Kalibracji
Tryb obrazuFilm
Podświetlenie16
Kontrast96
Jasność47
Ostrość13
Kolor50
OdcieńG50 / R50

USTAWIENIA ZAAWANSOWANE
Kontrast dynamicznyPoza
Czarny tonPoza
Flesh Tone0
Tryb tylko RGBPoza
Przestrzeń kolorówAutomatyczny
10 punktów balansu bieliNa
Gamma+1
Wzór eksperckiPoza
xvYCCPoza
OPCJE OBRAZU
Ton kolorówWarm2
Cyfrowy filtr hałasuPoza
Filtr szumów MPEGPoza
Poziom czerni HDMINormalny (niski, jeśli dostępny)
Tryb filmowyPoza
Auto Motion PlusPoza
LED Motion PlusPoza
10 PUNKTÓW BALANSU BIELINA
InterwałCzerwonyZielonyniebieski
1010
2)10-2
3)002)
4000
5-10+1
60-10
7-1-2-2
802)1
9100
102)10
BALANS BIELI
OprawaWartość
Przesunięcie R.25
Przesunięcie G.25
Przesunięcie B.27
Wzmocnienie R.19
G-Gain22
Wzmocnienie B.21
REGULACJA EKRANU
Rozmiar zdjęciaDopasuj do ekranu
kurian85
Pioneer
Opcje

po wartościach wnioskuje iż  nie  jest to q6rat, bo w tym maks kontarst to 50,pewnie model wcześniejszy fna bo podświetlenie na 17 , na tym 17 to byla by czarna dziura hehheeh😄

0 Like