Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Niska prędkość internetu 55MU7042

(Temat utworzony: 12-06-2020 07:58 AM)
9679 Wyświetlenia
xmario79
Explorer
Opcje

Mam problem/zapytanie. Kiedyś korzystałem z Neostrady 20 Mb/s i łączyłem się po kablu. Internet może nie szalał ale nic się nie zacinało. Od miesiąca mam Światłowód 300 Mb/s i niby powinno hulać. Teraz musi być wi-fi bo router stoi w innym miejscu. Niby źle nie jest ale gdy łączyłem się przez pasmo 5 Ghz to potrafiło zgubić sieć i musiałem wyłączać TV krótkim resetem z pilota. Więc korzystałem z 2,4 Ghz (rozdzielone mam pasmo). Nie wiem jaka była prędkość ale nic się nie cięło. Jednak od kilku dni jest problem. HBOGO przede wszystkim ale i Netflix się zacina. Sprawdziłem prędkość na Netflix i w przeglądarce w telewizorze i jest od 1 do 4 Mb/s. Na laptopie który stoi obok tv prędkość 2,4 Ghz jest ok 60 Mb/s, na telefonie podobnie a tu taki muł. Czy to wina karty sieciowej i coś się popsuło teraz czy to normalne ? Może coś źle mam ustawione. Ja rozumiem wolniej bo to wi-fi w innym pokoju ale nie kilka Mb/s. O co może chodzić ?

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@xmario79  Nie powinno być, bo źle działają aplikacje Smart Hub.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

0 Like
28 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Po pierwsze musisz ustawić ręcznie kanał WIFI w routerze. Jak daleko stoi TV od routera ? Możesz skorzystać z urządzenie Smart Wi-Fi Box.

https://www.orange.pl/view/modemy-dekodery-Orange#wifi-extender

0 Like
xmario79
Explorer
Opcje

Nie no jasne. Mogę wzmacniacz sygnału wi-fi. Chodzi mi tylko, że na laptopie czy smartphonie tuż obok telewizora jest dużo większy transfer niż w telewizorze. Rozumiem lekko mniejszy ale 60 a 2 to jednak różnica. I gdy ręcznie wybiorę kanał to coś pomoże myślisz ? Jeśli tak, chętnie spróbuję.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@xmario79  Chyba wiesz, że w laptopach masz dwie anteny WIFI i będzie lepiej niż w TV. Jeszcze warto sprawdzić, czy nie masz IPv6 w loginie do Neostrady https://test-ipv6.com/ 

0 Like
xmario79
Explorer
Opcje

A powienien być czy nie ? Wybacz że może głupio pytam ale naprawdę nie wiem.

0 Like
Rozwiązanie
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@xmario79  Nie powinno być, bo źle działają aplikacje Smart Hub.

0 Like
xmario79
Explorer
Opcje
Ok to sprawdzę i ewentualnie zmienię login (jeśli będę umiał :-)). Dzięki za pomoc.
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Jak zalogujesz, się do routera będziesz miał w loginie xxxxxxxxxx@neostrada.pl/ipv6 usuwasz /ipv6 i zapisujesz 

xxxxxxxxx@neostrada.pl

0 Like
xmario79
Explorer
Opcje
Ok jeszcze raz dzięki. W razie czego będę pisał bo widzę, że znasz się na tym.
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@xmario79  Czy udało się rozwiązać problem ?

0 Like