Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z obrazem UE43TU8002K

(Temat utworzony: 15-08-2020 05:03 PM)
992 Wyświetlenia
Exoter
Journeyman
Opcje

Hej, zauważyłem przycięcia obrazu co jakiś czas. Wygląda to tak jakby obraz tracił fps (spowalniał) Zdarza się to nie za często ale zastanawiam się co może być spowodowane. Najlepsze jest to że tylko problem jest z obrazem a dźwięk nic nie przerywa. Ulepszacze mam wyłączone oprócz Contrast Enhance który jest ustawiony na "niski" Zdarza się to przy oglądaniu meczów czy wyścigów. Z ciekawości odpaliłem powtórkę na innym telewizorze który podłączony jest do Horizona i w tym czasie tam wszystko płynnie wyglądało. U siebie mam podłączony Mediabox. Zastanawiam się gdzie leży problem. Czy może to być wina dekodera, kabla HDMI, czy może samego TV. Jeżeli ktoś miał też taki problem albo bardziej ogarnia temat, prosiłbym o pomoc, pozdrawiam 😊

9 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Exoter  Już mamy sporo tematów z wiązane z meczami z różnymi modelami TV bez rozwiązania. Czy masz już najnowszy firmware w TV wer 1304 ?

Exoter
Journeyman
Opcje

Zgadza się, jest najnowszy

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Exoter  Nie znam tego modelu, ale możesz, pobawić się ustawieniami może coś pomoże.

https://www.rtings.com/tv/reviews/samsung/tu8000/settings

Exoter
Journeyman
Opcje

Tak jeszcze patrzę na stronie Samsunga gdzie znajdują się do pobrania aktualizację. Widnieje ta sama wersja co pobrałem tyle że jest jeszcze z 11.08, wcześniej pobierałem z daty 6.08. Nie wiem czy jest to jakaś różnica. Zastanawiam mnie też jedna rzecz mianowicie "Firmware" czy to też się aktualizuję? Bo może tutaj jest problem w działaniu TV

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Exoter Chodzi Ci wersję All Windows czy EXE został, poprawiony plik był uszkodzony i dlatego jest inna data.

Tak wygląda dla przykładu innego modelu.

Przechwytywanie.PNG

ALL OS i ALL Windows jest to samo 

[Main information]
upgrade type: USB
model string: T-NKLDEUC
major version: 1304
minor version: 1
build date: 2020-07-27
release name: SWU-OU_T-NKLDEUC-01304-2020-07-27-Release
firm code: SWU-OU_T-NKLDEUC_01304_2020-07-27
firm version: 01304.2020-07-27
used key type: REL key of NikeL decrypted aes key/REL key of NikeL private rsa key
tool version: 1.7
partitions: 123456789101213141518192223
md5sum: acea0c9106a708688ddf104d8d3931b8

Exoter
Journeyman
Opcje

Dzwoniłem na infolinie Samsunga. Powiedzieli mi żebym przetestował jeszcze aplikację w TV czy tam takie coś występuje. Odpaliłem więc Youtuba i kilka filmików i na razie nie zauważyłem takiego problemu. Wcześniej kiedy tylko odpaliłem dekoder niespełna 5 min później obraz się przyciął (spowolnił). Jeżeli w dalszym ciągu nie będę widział takiego problemu który występuje przez odbiór dekodera, to by oznaczało że z TV wszystko okej. Tylko pytanie brzmi czy jest to możliwe żeby dekoder się gryzł z TV albo kabel jakiś słaby i nie daję sobie rady z nowym TV. Wcześniej miałem ten sam dekoder i podpięty telewizor który miał 5 lat i tam wszystko śmigało. Pozostaję jeszcze testować :smiling-face:

0 Like
Exoter
Journeyman
Opcje

Zaobserwowałem że obraz traci płynność przy zbliżeniach na jakąś osobę, przy scenach gdzie jest dużo światła (koncerty, kabarety) i przy ujęciach z góry. Wydaję mi się że procek może nie wyrabiać. Dziwi mnie że na aplikacjach Youtube wszystko śmiga jak należy nie ma żadnych problemów. Mam jeszcze umówionego technika żeby zobaczył sygnał czy nie jest za słaby ale wygląda mi to na wadę telewizora.

0 Like
CzarekSz
Pioneer
Opcje

Jeżeli masz taką możliwość, przetestuj czy problem pojawia się po podłączeniu pod HDMI jakichś innych sprzętów, np. konsoli lub odtwarzacza Blu-Ray. Jeżeli będzie to problem dotyczący każdego podłączanego sprzętu, zamów zdalną diagnostykę, wchodząc w Ustawienia- Pomoc techniczna- Prośba o pomoc zdalną. Pracownik infolinii będzie mógł zdalnie sprawdzić oprogramowanie TV.😉

Exoter
Journeyman
Opcje

Dzięki za odzew. Oprogramowanie jest aktualne, na konsoli oraz przez aplikację Youtube nie doświadczyłem takich problemów. Dzisiaj był technik z UPC i jedynie co powiedział że może być to jeszcze wina dekodera i mogą nie wyrabiać z nowym sprzętem bo rok produkcji tych dekoderów to 2006. Kazał mi jeszcze jakiś nowszy wypróbować. Mam jeszcze taką nadzieje że mogą to też naprawić z jakąś aktualizacją oprogramowania :winking-face:

0 Like