10-09-2020 06:47 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Ku przestrodze.
Zastanówcie się, zanim kupicie drogą rzecz firmy Samsung. A czemu? Już wyjaśniam.
W czerwcu 2018 r. temu kupiłem telewizor w salonie Samsunga. Telewizor duży - 75 cali i jak dla mnie drogi (wtedy kosztował prawie 10.000).
Miesiąc temu, czyli dwa miesiące po upływie gwarancji zepsuła się matryca. Autoryzowany serwis, po zdiagnozowaniu usterki, poinformował mnie, że nie może naprawić telewizora....bo nie mają takich matryc, a nawet gdyby mieli to koszt takiej matrycy to 9000 PLN - NETTO!!! Ale nie mają i raczej mieć nie będą. Kazano mi zgłosić sprawę do przedstawiciela producenta, co też uczyniłem. Odpowiedzieli szybko.... bardzo szybko.
Cytuję główną część odpowiedzi Samsung Polska na mój mail:
"Jest mi niezmiernie przykro, że Pana telewizor zepsuł się. Zgodnie z warunkami zawartymi w karcie gwarancyjnej okres gwarancji wynosi 24 miesiące do daty zakupu, a naprawa jest możliwa gdy zgłoszenie zostało zarejestrowane podczas trwania okresu gwarancyjnego.Firma Samsung zapewnia pełne wsparcie oraz dostępność części w czasie trwania gwarancji.Mam nadzieję, że powyższe wyjaśnienia spotkają się z Pana zrozumieniem oraz nie wpłyną negatywnie na ocenę naszej firmy"
Ja ten mail odczytałem wyraźnie:
Gooowno mnie obchodzi, że popsuł Ci się telewizor. Mógł się popsuć wcześniej.Gwarancja się skończyła więc spadaj na drzewo. Może tam znajdziesz swoją matrycę. Ale zanim spadniesz wystaw nam ocenę 5 za szybką odpowiedź.
Właśnie wystawiłem,
10-09-2020 11:07 PM — edytowano 10-09-2020 11:59 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
@JarekJ Jak wiadomo, okres gwarancji jest, dwa lata od momentu zakupu urządzenia na tę chwilę nie ma żadnych przepisów, żeby producenci musieli mieć części zamiennie do danego sprzętu od momentu wprowadzenia na rynek przez kilka lat.
Wpisz, sobie w Google a się dowiesz, co będzie (Prawo do naprawy w Unii Europejskiej od 2021 roku)