Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Migotanie ekranu przy zmianie źródła

(Temat utworzony: 08-04-2020 01:58 PM)
10314 Wyświetlenia
3dh
Pioneer
Opcje

Witam,
to stary problem i dziwię się, że jeszcze nikt tego nie naprawił. Dochodzi do tego, kiedy źródło traci połączenie, czyli np. wyłączyłeś sprzęt podpięty pod telewizor, ale telewizor jest jeszcze włączony. Pojawia się wtedy odpowiedni komunikat o braku źródła i od tego momentu pojawiają się problemy. Od tego momentu, albo od momentu próby zmiany źródła w tym czasie. Telewizor wtedy kompletnie głupieje. Objawia się to takim migotaniem:
https://youtu.be/_pEldtYLFX8
co ma chyba związek z odświeżaniem. Dlaczego z odświeżaniem? Ponieważ zmiana odświeżania na 50Hz w KODI (w KODI migotało bez przerwy, a na innych źródłach tylko na początku) usuwało migotanie, tylko że to nie jest rozwiązanie.

W razie podobnych problemów pomaga odłączenie zasalania na kilkanaście sekund.

Proszę coś z tym zrobić.

Pozdrawiam.

Model telewizora: UE55M5572

0 Like
23 Odpowiedzi
EwaK
Hotshot
Opcje

@3dh migotanie pojawia się tylko po odłączeniu komputera, czy również przykładowo dekodera? Jeżeli jest to niezależne od urządzenia, skontaktuj się z infolinią w celu wykonania zdalnej diagnostyki.

0 Like
3dh
Pioneer
Opcje
Dochodzi do tego na każdym źródle na którym wyłączono sprzęt przy włączonym telewizorze. Kiedy widzę ekran z brakiem źródła, to już wiem, że telewizor zwariuje. Po prostu staram się najpierw wyłączyć telewizor albo przeskoczyć na drugie, działające źródło na czas wyłączania pierwszego. Nie jest to normalne i zwyczajnie denerwuje, ale lepsze to od wyciągania wtyczki z kontaktu na kilkanaście sekund.

Kiedyś miałem już zdalną diagnostykę, ale nic nie wykryła z tego co pamiętam. Chyba najpierw musiałbym wywołać tę usterkę i dopiero wtedy poprosić o diagnostykę.
0 Like
CzarekSz
Pioneer
Opcje

Niekoniecznie musisz "czekać na usterkę" :winking-face: Zawsze warto skontaktować się z konsutantem dla sprawdzenia, czy z oprogramowaniem nie ma żadnych problemów. Możliwe, że po diagnostyce doradzi rozwiązanie, które usprawni działanie TV.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@3dh  Ja bym wymienił kabel HDMI na początek. 

0 Like
3dh
Pioneer
Opcje
@vdsl2 To jak na razie najgłupsza porada jaką znalazłem w 2020 roku. Może jeszcze polecisz wymianę kabla zasilającego? Brawo.
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@3dh  To proponuje, żebyś zgłosił się do serwisu https://www.samsung.com/pl/support/service-center/

Tylko pracownicy Autoryzowanego Punktu Serwisowego są upoważnieni do oceny przyczyn wad produktu. Niestety, ale przepisy gwarancyjne wyraźnie wskazują, że tylko technicy lub inżynierowie firmy Samsung mogą dokonywać opinii technicznych. W przypadku kiedy nie zgadzamy, się z opinią producenta to zawsze zostaje nam możliwość skorzystania ze wsparcia rzeczoznawcy, który specjalizuje się w konkretnej dziedzinie.

0 Like
Rasta3122
Journeyman
Opcje

Mam wlasniw ten sam problem z tv z 2020r a dokladnie modelem 55TU7002K . Firmware aktualne . Gdy pogram na xboxie i później przełączę źródło na TV to obraz zaczyna migać.. i tak miga i miga. Tv kupilem kilka dni temu wiec mam możliwość zwrotu lub wymiany w razie czego. Ktoś doszedl jaka to przyczyna ? Kabel HDMI zmieniłem wiec to nie jego wina. 

0 Like
MagdaB
Expert
Opcje

Cześć @Rasta3122 Przeprowadź test po podłączeniu innego urządzenia kablem hdmi. Zobaczymy, czy będzie tak samo. Masz taką możliwość?

Rasta3122
Journeyman
Opcje
Nie ststy niemam czego podlaczyc po kablu hdmi
0 Like