Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Chromecasta na F8000 - przycisk "return"

(Temat utworzony: 04-03-2024 11:01 AM)
896 Wyświetlenia
dziodos
Apprentice
Opcje

Witam. Posiadam TV Samsung F8000 z Smart Touch Control. Z racji leciwego już Smart Hub postanowiłem dokupić do TV Chromecasta. Jest on podłączony poprzez HDMI-CEC. Wszystkie komendy na pilocie Samsunga działają za wyjątkiem "return". Dopiero dłuższe naciśnięcie przycisku wywołuje żądaną komendę cofania. Doszedłem do tego, że przycisk "exit" na pilocie wywołuje komendę "return" na Chromecascie. Powinno być odwrotnie.

Na pilocie Chromecasta wszystkie przyciski działają tak, jak powinny.

Gdy podłączyłem Chromecasta do drugiego TV (QN85B) to przycisk powrotu na pilocie Samsunga działa tak jak powinien.

Dodam, że mam również konsolę PS5 podłączoną przez HDMI-CEC i przycisk "return" działa jednym kliknięciem.

HDMI-CEC jest włączony na telewizorze i Chromecastie i w telewizorze.

Resetowałem Chromecast i TV do ustawień fabrycznych.

Zmieniałem pozycję Chromecasta we wszystkich portach HDMI w telewizorze

Niestety pilot od QN85B nie łączy się z F8000 😞

13 Odpowiedzi
MatiJ
Expert
Opcje

Cześć,

Możesz napisać jaką masz wersję oprogramowania w TV?

Menu>Ustawienia>Pomoc techniczna> Kontakt z firmą Samsung. 

0 Like
dziodos
Apprentice
Opcje

Według 

ustawienia>pomoc techniczna>aktualizacja oprogramowania to posiadam 1136

według tego co Pan napisał to 

T-FXPDEUC-1136.0, BT-S/G

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@dziodos  Najnowsza wersja FW jest na stronie 1137.

https://www.samsung.com/pl/support/model/UE55F8000SLXXH/#downloads

@MatiJ  Tylko nie bardzo rozumiem co ma wersja firmware do słabo ragującego klawisza na pilocie?

dziodos
Apprentice
Opcje

To nie chodzi o słabe reagowanie na pilocie. Po prostu żeby cofnąć to trzeba kliknąć na pilocie "exit" a nie "return"

Telewizor pokazuje mi aktualna wersje oprogramowania jako 1136

0 Like
MatiJ
Expert
Opcje

@vdsl2 Tu chodzi po prostu o niewłaściwą pracę HDMI-CEC z tym urządzeniem. Wynika to najpewniej z wieku sprzętu, ale jeżeli jest nowsze oprogramowanie, więc warto sprawdzić.

@dziodos Spróbuj wgrać aktualizacje, ale jeżeli nie pomoże, to już nic się nie da zrobić.

patyczak
Black Belt 
Opcje
Jak wiesz, że pod przyciskiem "Exit" działa "Return", to nie możesz go po prostu tak używać?
0 Like
dziodos
Apprentice
Opcje

Nie, bo żeby wywołać funkcję "exit" trzeba przytrzymać przycisk "return". Jest to trochę irytujące :smiling-face:

0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
Mówią, że człowiek, jak świnia, do wszystkiego może się przyzwyczaić. Widzę w Twoim sprzęcie konflikt pokoleniowy i jeśli nowy FW nie pomoże, to i tak będziesz się irytował i trzymał ten przycisk, albo kupisz nowy TV.
dziodos
Apprentice
Opcje

Niestety aktualizacja oprogramowania nic nie pomogła.

0 Like