Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Loop-boot na telewizorze (Model UE65RU8002U )

(Temat utworzony: 3 tygodni(e) temu)
54 Wyświetlenia
Karliciak
Pioneer
Opcje
Witam, Niestety, tuż po upływie gwarancji (minęło zaledwie pół roku) mój telewizor przestał działać prawidłowo. Objaw wygląda następująco: urządzenie cały czas się włącza i wyłącza, czyli wpada w tzw. boot-loop. Dotychczas podjęte próby: 
- odłączenie od zasilania na 24h 
– bez efektu, wymiana przewodu zasilającego – pomogła jedynie na ok. 10 minut, po czym problem powrócił, odłączenie wszystkich urządzeń peryferyjnych
– telewizor pracuje tylko z podłączonym kablem zasilającym, aby wykluczyć ewentualne konflikty. 

Aktualnie nie da się w ogóle korzystać z telewizora – czasami uda się na moment wejść w menu, ale po kilku sekundach urządzenie znów gaśnie i resetuje się. Podejrzewam problem z sekcją zasilania albo z oprogramowaniem, ale nie mam pewności. Czy ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem lub zna skuteczne rozwiązanie? Z góry dziękuję za każdą podpowiedź!
7 Odpowiedzi
Moti7t
Helping Hand
Opcje
W sumie od wielu lat każdy TV ma opcję resetu do ustawień fabrycznych w ustawieniach. Nie wiem gdzie to konretnie jest w Samsungach bo używam tylko telewizory LG. Może to pomóc.
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Karliciak Tego typu objaw jest powodowany przez uszkodzenie zasilania lub płyty głównej albo innej przyczyny. Sam chcesz naprawiać jak nie ma już części zamiennych do tego modelu z 2019 roku?

Karliciak
Pioneer
Opcje
Główne pytanie brzmi ile serwis zarzyczy sobie za diagnozę - ja w teorii myślę,, że podstawowy torubleshooting mogę zrobić - nie wydaje się to skomplikowane w budowie m. Ale czy ktoś może się orientuje ile serwis zawoła za diagnozę?
0 Like
Karliciak
Pioneer
Opcje
A może jakiś "sprzęt dawca" by się znalazł, to po taniości udałoby się załatwić problem.
0 Like
Karliciak
Pioneer
Opcje
Problem jest taki, że nie ma szans wejść do ustawień. Dosłownie 2s i idzie jakiś komunikat, który wyłącza TV.

Właśnie trafiłem na dużo nagrań na YouTube, gdzie ludzie mają identyczne objawy.
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Karliciak  Około 300 zł za diagnozę.

Moti7t
Helping Hand
Opcje
Wiem że to nie jest rada ale ja bym się nie bawił w naprawę, wyjdzie drogo, a ten TV ma już jak rozumiem ponad 2 lata. Sam kiedyś miałem dwa TV Samsung, które padły szybko (+/-) 2-3 lata, od tamtej pory powiedziałem sobie nigdy więcej telewizorów tej firmy. Kupiłem jeden LG 55`, który śmiga już 6 lat, drugi LG 55` ma ponad 5 lat i trzeci LG 55` ponad 3 lata i również zero problemów.
0 Like