15-11-2019 02:19 PM
Telewizory Samsung posiadają wiele funkcjonalności, od aplikacji internetowych po połączenia zdalne z innymi urządzeniami. Dzięki nim korzystanie z telewizora staje się dużo przyjemniejsze.
W tym poście chciałbym opowiedzieć o nieco bardziej „przyziemnej” funkcji, związanej z oglądaniem standardowej telewizji naziemnej. Jest nią tworzenie listy Ulubionych kanałów. Brzmi dość prosto, ale mimo to czasami stworzenie jej może stanowić trudność. Poniżej chciałbym Wam pokazać prostą instrukcję, jak wybrać dla siebie kanały, które interesują nas najbardziej.
Po wyszukaniu kanałów telewizji naziemnej wchodzimy do Listy kanałów. Znajdziemy ją po najechaniu na niebieską ikonkę „TV Naziemna na żywo”, znajdującą się na pasku głównym:
Po wejściu w Listę kanałów po prawej stronie mamy wyświetlone 3 poziome ikonki:
-> wybieramy symbol serca , który oznacza kanały ulubione.
Dalej wybieramy, którą Listę kanałów ulubionych chcemy stworzyć/edytować. Możemy utworzyć maksymalnie 5 List, dzięki czemu, każdy członek rodziny może mieć własną ulubioną listę.
W następnym oknie mamy dwie tabelki:
Wszystkie kanały (po lewej) i Lista ulubionych (po prawej).
Strzałki pomiędzy nimi służą do dodawania/usuwania kanałów ulubionych:
Po prawej stronie ekranu mamy dodatkowo takie opcje jak:
Kolejne listy tworzymy w sposób analogiczny
Mam nadzieję, że powyższe wskazówki pomogą Wam jeszcze bardziej cieszyć się użytkowaniem telewizorów Samsung.
Na swoich telewizorach wolicie oglądać kanały z własnej grupy, czy raczej korzystacie z pełnej dostępnej listy? Dajcie znać poniżej
21-12-2019 09:42 AM
21-12-2019 12:08 PM
21-12-2019 12:34 PM
21-12-2019 12:39 PM — edytowano 21-12-2019 12:54 PM
@zalko, Jaki miałeś wcześniej model TV ? Teraz masz, w TV system Tizen 5.0 więc jest to trochę inaczej niż wcześniej.
Jak odznaczę z ulubionych też nie jest na liście jako ulubiony.
21-12-2019 03:28 PM
21-12-2019 03:56 PM — edytowano 21-12-2019 08:03 PM
@zalko Nie do końca po usunięciu dwóch z ulubionych już nie ma na liście głównej. Miałem kilka modeli w domu serii C, D,F i JU a teraz RU z 2019. Zawsze tak było, był jeden model gdzie, żeby stworzyć listę ulubionych czy posortować trza było wejść przez Smart Hub.
@zalko Więc nie wiem, jaki miałeś model TV, który miał taką opcję ?
Ja nie pamietam gdy pracowałem w serwisie, żeby coś takiego było ?
09-04-2021 09:57 AM
@Krasnoludek W nowych modelach z 2021 roku pozostało bez zmian.
26-08-2022 02:09 PM
Czy już po prawie trzech latach od tamtej pory ta poprawka została wprowadzona. Mam TV SamsungQE65Q80B 65" QLED 4K 120Hz zakupiony niedawno i niestety nie moge utworzyć listy kanałów ulubionych pare z sat i pare naziemnych, mimo że podpięcie anten z sat i naziemnej jestoddzielne. Poprzedni TV Philips tak miał.
26-08-2022 04:29 PM
Cześć,
@jurasp Nadal nic się nie zmieniło w tej sprawie. Możesz tworzyć listy kanałów ulubionych, lecz kanały nadal będą dzielone według poszczególnych źródeł sygnału.
29-01-2023 10:34 PM
Witam,
mam problem jak w tytule,zapomniałem na śmierć w jaki sposób dodaje się kanały do ulubionych i przestawia ich kolejność,jeszcze dwa miesiące temu robiłem to bez problemu,a dzisiaj nie mogę znaleźć tej funkcji,proszę przypomnijcie jak to się robiło!,dodam że nigdy nie korzystałem i nie korzystam z jakichś modułów,dekoderów czy anten satelitarnych itp.Korzystam jedynie z telewizji naziemnej.Model tv UE50MU6102.