Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Edycja listy kanałów - problem ze zmianą nazw kanałów , podwójna numeracja

(Temat utworzony: 15-10-2024 11:24 PM)
344 Wyświetlenia
patrykpajak
Apprentice
Opcje

Jako że stałem się nabywcą QN92C przyszedł czas na optymalizację listy kanałów. O ile z poziomu TV jest możliwa zmiana kolejności kanałów oraz ich usuwanie to niestety brak jest opcji edycji ich nazw. W moim przypadku przed większością nazw kanałów pojawiają się liczby których chciałbym się pozbyć, np. 111 TVP1, 151 TVN24 HD, 312 Eurosport. Są też jednak takie, które tego liczbowego przedrostka nie posiadają. Postanowiłem skorzystać z możliwości edycji listy kanałów poza TV dzięki opcji Eksport listy kanałów oraz Import z wykorzystaniem nośnika USB oraz oprogramowania, które to umożliwiają. Po ściągnięciu najnowsze wersji ChanSort i chwili zabawy z nowym narzędziem utworzyłem listę kanałów, którą następnie zaimportowałem do TV. Na samym początku wszystko wskazywało na to, że udało się i import przyniósł oczekiwany efekt. Po czym po krótkiej chwili numery przed nazwami kanałów powróciły. Pytanie co robię nie tak, że nazwy po chwili są nadpisywane przez TV. Dla pewności skorzystałem z drugiego edytora nazw kanałów w serwisie samychan.com. Efekt dokładnie taki sam.... Kolejnym dziwnym zjawiskiem jest fakt, że przy nazwach kanałów przykład poniżej na zdjęciu, symbol nr kanału pojawia się dwukrotnie. Raz w postaci kółka w którym jest ten nr, oraz drugi raz obok napisany tą samą czcionką co nazwa kanału. W moim przypadku wygląda to tak, że kanał 3 jest w kółku, obok symbolu kółka tekst 3 oraz liczba o której wyżej pisałem czyli np. 113 i nazwa kanału co wygląda niestety źle i do tego sprawia, że jest to nieczytelne a całość wygląda tak ... 3, 3 113 TVP Info ...

Lista kanałów po imporcie bez dodatkowej numeracjiLista kanałów po imporcie bez dodatkowej numeracji

Kilka minit po imporcie powrót niechcianej numeracjiKilka minit po imporcie powrót niechcianej numeracji

Podwójna numeracja kanałów...Podwójna numeracja kanałów...

Papryk
5 Odpowiedzi
AdamW
Expert
Opcje

Spróbuj jeszcze raz przerzucić kanały na TV z pendrive, ale przed tym wyłącz funkcję automatycznego strojenia w trybie gotowości.

Ustawienia -> Nadawanie -> Automatyczne strojenie.

• Automatyczne strojenie w trybie gotowości On/Off.
patrykpajak
Apprentice
Opcje

Tak, to funkcja która wcześniej mieszała listą programów, ale została wyłączona przed rozpoczęciem modyfikacji listy kanałów oraz ich nazw... Innymi słowy problem pojawia się zarówno przy załączonej jak i wyłączonej opcji automatycznego strojenia w trybie gotowości.

Dodam jeszcze tylko że telewizor posiada aktualny FW: T-PTMCDEUC-2000.2

Papryk
0 Like
AdamW
Expert
Opcje

Podejrzewam, że to może nie działać poprawnie tak jak tego oczekujesz, może ktos inny ma jakiś pomysł?

@vdsl2 , @JasiuTV ?

0 Like
Wiesław D
Apprentice
Opcje

Cześć, mam dokładnie to samo co u Ciebie w tv QE65QN85DBT. Mam jeszcze dwa tv Samsung i tam jest wszystko OK. Tu mam jeszcze, tak sądzę, z tego powodu brak paska paska postępu programu po prawej stronie w okienku. Wyjmowanie modułu CAM nic nie daje. Po twardym resecie i ponownej konfiguracji telewizora pasek jest prze jakiś czas, ale po kilku włączeniach tv pasek znika i klops. Moim zdanie to wina firmware . Mam nadzieję, że Samsung to szybko naprawi w kolejnym oprogramowaniu. Przecież nie będę dwa razy dziennie tesetował telewizora aby ta funkcja działała poprawnie

0 Like
patrykpajak
Apprentice
Opcje

Zgłosiłem sprawie do wsparcia Samsung, od 2 miesięcy robią sobie *****. Odpisują po 2 tygodniach i kilkakrotnie informują że moja widomość zaginęła i przepraszają. Dwukrotnie umawiali się ze mną na zdalne wsparcie i ani razu do wsparcia nie doszło. W międzyczasie sugerowali że to moja wina że tak TV wyświetla. Moja cierpliwość się skończyła, zgłosiłem sprawę do rzecznika spraw konsumenta i aktualnie czekam na pomoc w tej sprawie. Podsumowując pracuję w innej dużej technologicznej firmie z branży elektroniki i moja ocena na podstawie standardów które znam to 2/10. Dam znać o przebiegu wydarzeń.
Pozdrawiam i Wesołuch Świąt

Papryk
0 Like