Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kurz w matrycy telewizora

(Temat utworzony: 27-10-2021 11:09 AM)
10464 Wyświetlenia
Damian 13
First Poster
Opcje

Witam, czy mógłby ktoś w miarę możliwości postawić diagnozę mojego tv, otóż wydaje mi się że do wnętrza matrycy dostał się kurz lecz mogę się mylić, ewentualnie proszę o inne wskazówki. Tv ma dopiero pół roku. Na zdjęciu po powiększeniu widać brązowe smugi, w górnej części ekranu pozioma oraz z prawej strony smuga pionowa. Dziekuje

IMG_20211026_155438.jpg

0 Like
Damian 13
First Poster
Opcje

Dzięki za pomoc.

0 Like
Artur1971
Voyager
Opcje
To nie są żadne uszczelki vdsl2 mylisz zlew z tv:) obudowa źle spasowana ma mikro szczeliny przez które dostaje się kurz oby serwis samsunga na gwarancji wyt mienił tv lub wyczyścił matryce rożnie bywa , ogólnie nie wiadomo bez expertyzy co jest przyczyną ja obstawiam obudowę.
Artur1971
Voyager
Opcje
Vdsl2 czy słyszałeś o cloudingu czesta przypadłośc Ledów jak nie wszystko masz w Google
0 Like
Damian 13
First Poster
Opcje

Na clouding to nie wygląda, zdjęcie może nie jest dość wyraźne, przy górnej ramce od mniej więcej środka do prawej górnej krawędzi ciągnie się brązowa smuga oraz druga przy prawej krawędzi od góry poszerzająca się ku dołowi. Owszem na zdjęciu jeszcze widać jakby ciemniejsze plamy które mogły by wskazywać na clouding ale wtedy na czarnym ekranie były by białe plamy, chyba że się mylę to ok. W każdym razie czy w ogóle serwis udziela gwarancji na kurz lub clouding i co w takich przypadkach najczęściej robią?

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Artur1971  Clouding  był jak pojawiły się telewizory LCD i zawsze będzie mniejszy lub większy i występuje głównie na ciemnych scenach/tłach nierównomierność podświetlenia matrycy.

A na tym zdjęciu to jest Clouding  czy kurz?

20160801_124319.jpg

0 Like
Artur1971
Voyager
Opcje
Nierówno podświetlona matryca , w Philipsie kiedyś miałem podobny problem okazało się że wstaczyło poluzować minimalnie śruby obudowy, nie ma co gdybać temat rzeka.
Serwisy nie chętnie pomagają w takich przypadkach dla tego najlepiej sprawdzić w sklepie przed zakupem np. YT color test.
0 Like
Damian 13
First Poster
Opcje

Nie wiem czy piszemy o tym samym ale mam wrażenie że nie jeszcze raz wrzucę zdjęcie problemu. Tv jeszcze nie oddałem na gwarancję z powodu braku czasu. Oraz pytanie czy w tylnej obudowie przy łączeniach powinny być takie prześwity

IMG_20211201_090817.jpg

IMG_20211201_090709.jpg

IMG_20211201_091509.jpg

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Damian 13  Takie pytania proponuje zadawać za pomocą wsparcie techniczne E-mail

0 Like
Artur1971
Voyager
Opcje
Nie obudowa powinna być szczelna , często przez te prześwity dostaje się kurz jak masz gwarancję to pewnie wczyszczą uszczelnią oddadzą, jak nie to w zależności od serwisu czyszczenie około 200-500 zl.
Prawda jest taka że jeżeli już to zauważyłeś to będzie to przeszkadzać:(
0 Like
Damian 13
First Poster
Opcje

Tak mam gwarancję bo telewizor został zakupiony pod koniec kwietnia, tylko nie mam chwili żeby go zawieść do serwisu, właśnie w miejscach gdzie są te prześwity wychodzą na ekranie przy ramkach takie brązowe (pasy,smugi). Swoją drogą trochę żenujące że Samsung wypuszcza takie buble do sprzedaży a człowiek później musi się z tym męczyć.

0 Like