Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kodek Xvid w TV Samsung

(Temat utworzony: 22-08-2018 02:11 PM)
140472 Wyświetlenia
Nopanak
Student
Opcje

Dzień dobry wszystkim. Od dosłownie 1 dnia jestem posiadaczem TV UE43NU7472. Niestety ten TV nie bardzo chce odtwarzać materiały video przygotowane kodekiem XviD i DivX, przy czym chodzi w szczególności o XviD. Przez to żona mi się wielce sfrustrowała, bo nie może bez komplikacji oglądać na nowym TV swojej kolekcji filmów, seriali i filmów rodzinnych. A ponieważ to ja wybrałem w/w TV frustracja przelana została na mnie. Dodam, że w/w telewizor zastąpił inny TV Samsunga (z 2011 r.), który bezproblemowo odtwarzał takie materiały.

W związku z powyższym mam takie pytania:

1) od kiedy Samsung zrezygnował z wspierania w/w kodeków i czy dotyczy to wybranych modeli czy wszystkich TV z 2018 r. (N), a może także wczesniejszych?

2) jakie były powody w/w rezygnacji - przecież XviD ma zdaje się status wolnego oprogramowania (był tworzony jako alternatywa dla nielegalnego na początku DivX i jako kodek umożliwiający odtworzenie video nawet na starszym sprzęcie)?

3) czy jest możliwe odwrócenie tej jakże niekomfortowej sytuacji (np. aktualizacją oprogramowania)?

4) jakie są możliwe sposoby obejścia w/w sytuacji - przy czym to tak dla ciekawości, bo jak żona dalej będzie smutna to chyba konieczne będzie rozejrzenie się za inną marką tv.

Liczący na pomoc G. z Krakowa

Przejdź do rozwiązania
405 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@darkacdc79 Raczej nie ma innego odtwarzacza video do pobrania.

0 Like
M_Komandos
Pioneer
Opcje

Rozumiem, że zmienione są proporcje obrazu? Ja mam ten problem tylko z niektórymi filmami. Wchodzę wtedy w MENU -> OBRAZ -> USTAWIENIA ROZMIARU OBRAZU -> ROZMIAR OBRAZU -> UŻYTKOWNIKA i bawię się proporcjami. Czasami trzeba zastopować i uruchomić od nowa odtwarzanie, by ustawienia się wczytały.

0 Like
Wojtek B
Journeyman
Opcje

To nie jest rozwiązanie to jest tylko definicja tego co Samsung spierniczył i nie zamierza jak widzę nawet po dwóch latach poprawić a wręcz dalej psuje ... (do kompletu dodał DTS)

skoro tak ładnie wypunktowałeś to może odpowiesz

1. Kiedy zamierza to poprawić?

2 Czy przyznał się do błędu czy tylko za pomocą "Helping Hand"s pisze że nie wie czemu po co i nie daje żadnych odpowiedzi traktując nic nie wartą gadkę jako rozwiązanie?

3. sam sobie konwertuj biblioteki. nie wszystkim się chce (lub nie mogą bo nie potrafią mają jai i dodaj sobie własne wyjaśnienie) konwertować filmy z przyjęć czy inne pierdoły zrobione xvidem - doskonałym, ciągle bardzo popularnym i obsługiwanym przez zdecydowaną większość konkurencji kodekiem

0 Like
MagdaB
Expert
Opcje

Cześć :smiling-face: Jak pewnie wiesz, każdy TV ma listę formatów oraz kodeków, które obsługuje. Brak na nich divx / xvid było i jest związane z polityką antypiracką. Nie ma na ten moment informacji, aby zostały dodane w aktualizacji.

0 Like
Wojtek B
Journeyman
Opcje

Nie do końca, tutaj nie chodzi o to że czegoś nie dodano w związku z polityką, tylko że coś usunięto z nowszych modeli telewizorów dzięki czemu zmniejszono ich użyteczność.

Takie rzeczy jak gniazda stopki czy wielkość ekranu widzisz przed zakupem listy obsługiwanych kodeków nie ma na pudełku w sklepie... Argument o xvid i divix i antypirackości samsunga jest naprawdę świetny bo usunięto je mniej więcej w roku 2018 prawdopodobnie z braku chęci implementacji, a piraci już dawno kodują w h264 i lepszych formatach które to samsung z radością obsługuje.

Jakoś inni producenci a zarazem posiadacze zdecydowanie większych piraconych zasobów (ta druga firma na S) nie mają problemów z obsługą "pirackich" kodeków....

Stąd moje stwierdzenie, że jest to usterka oprogramowania, którą należy niezwłocznie naprawić i przeprosić użytkowników, a nie jakaś wyssana z palca polityka, która może być najwyżej tylko nieudolną i z gruntu fałszywą próba maskowania problemów z implementacją kodeka (pewnie tak jak przy DTS chodziło o klika dolarów na opłaty licencyjne)

Koniczek
First Poster
Opcje
Kupowałem w zeszłym roku telewizor Samsung 50 caliQE 50Q80Tnikt mnie nie9 uprzedzil że nie obsługuje divx jakie urządzenie dokupić aby telewizor je czytał.
0 Like
KRiSToF4
Navigator
Opcje

Żadnego.

Masz komputer to zainstaluj program FFmpeg Batch AV Converter  lub QWinFF i po kilkudziesięciu sekundach masz plik z rozszerzeniem .mp4 i kodekiem ID mp4v-20

bohen25
First Poster
Opcje

Mam pytanie, chodzi mi o najnowsze modele Samsung Qled z 2021 r.  mianowicie czy jeżeli podłączę pendriva do takiego urządzenia jak Xiaomi Mi Box S które wspiera divx i xvid to materiały odtworzę bez problemu?

0 Like
KRiSToF4
Navigator
Opcje

Odtworzy bez problemu bo odtwarzaczem będzie Xiaomi Mi Box S, a nie TV Samsung który w tym wypadku będzie tylko monitorem.

0 Like
Karbulot
Explorer
Opcje

Witam. Właśnie zakupiłem QE50Q67AAU. No i problem jak wszystkich, nie odtwarza wielu filmów. Mało tego, mam filmy z kilkoma ścieżkami dźwięku i trochę źle się ogląda, jak mam komentatora w tle, bo inne ścieżki nie są obsługiwane. O ile wiem, nie tylko Samsung ma te problemy, więc wymiana telewizora nie ma sensu. Nie chcę się bawić w żadne konwertowania, mam 8 GB filmów i seriali i konwertowanie tego zajmie mi miesiące. Myślę o tym Xiaomi Mi Box S, ale mam dwa pytania:

1. Czy w aplikacjach w Xiaomi Mi Box S do odtwarzania filmów mam opcję wyboru ścieżki dźwiękowej?

2. Czy Xiaomi Mi Box S odczyta podłączony HDD o pojemności 8TB? Przykładowo mój Qnap go nie widzi, ale to już wieloletni sprzęt, on chyba widzi dyski do max 2TB.

0 Like