Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kodek Xvid w TV Samsung

(Temat utworzony: 22-08-2018 02:11 PM)
140744 Wyświetlenia
Nopanak
Student
Opcje

Dzień dobry wszystkim. Od dosłownie 1 dnia jestem posiadaczem TV UE43NU7472. Niestety ten TV nie bardzo chce odtwarzać materiały video przygotowane kodekiem XviD i DivX, przy czym chodzi w szczególności o XviD. Przez to żona mi się wielce sfrustrowała, bo nie może bez komplikacji oglądać na nowym TV swojej kolekcji filmów, seriali i filmów rodzinnych. A ponieważ to ja wybrałem w/w TV frustracja przelana została na mnie. Dodam, że w/w telewizor zastąpił inny TV Samsunga (z 2011 r.), który bezproblemowo odtwarzał takie materiały.

W związku z powyższym mam takie pytania:

1) od kiedy Samsung zrezygnował z wspierania w/w kodeków i czy dotyczy to wybranych modeli czy wszystkich TV z 2018 r. (N), a może także wczesniejszych?

2) jakie były powody w/w rezygnacji - przecież XviD ma zdaje się status wolnego oprogramowania (był tworzony jako alternatywa dla nielegalnego na początku DivX i jako kodek umożliwiający odtworzenie video nawet na starszym sprzęcie)?

3) czy jest możliwe odwrócenie tej jakże niekomfortowej sytuacji (np. aktualizacją oprogramowania)?

4) jakie są możliwe sposoby obejścia w/w sytuacji - przy czym to tak dla ciekawości, bo jak żona dalej będzie smutna to chyba konieczne będzie rozejrzenie się za inną marką tv.

Liczący na pomoc G. z Krakowa

Przejdź do rozwiązania
405 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Teylor666  Wejdź na stronę swojego dysku i sprawdź, czy nie ma nowego firmware tak samo z TV

@Teylor666  Poczytaj instrukcje od strony 151  

http://downloadcenter.samsung.com/content/UM/201901/20190102115403583/POL_KM2DVBEUN-3.0.2_181205.0.p...

W nowych modelach z 2019 bez problemu pliki o wadze 60.70 GB działają.

0 Like
M_Komandos
Pioneer
Opcje

Dziwne... Nie odtwarzałem nigdy filmów większych niż 10GB. Skoro widać foldery systemowe, to dysk jest rozpoznawany, ale powinien pokazać chociaż zdjęcie...

A może problem jest z zasilaniem dysku? Rozumiem, że to dysk 2,5"? Jaka pojemność?

Moje 2 TV mają specjalne gniazdo 1A do zasilania HDD (starszy nie ma, więc większe dyski nie wystartują - trzeba stosować kabelek do dodatkowego zasilenia, albo po chwili wyrzuca komunikat o przeciążeniu USB). Ostatnio instalowałem SSD 1TB do laptopa i wyczytałem, że potrzebuje 1,7A - można się domyślać, że TV nie będzie w stanie prądowo dać tyle na USB (kiedy zgrywałem na niego dane przez obudowę USB komputer nie protestował, ale był podłączony pod UBS 3.0).

SSD są szybsze i bardziej ekonomiczne, bo nie kręcą non-stop talerzami, ale z etykietki widać, że w szczycie potrzebują więcej prądu.

0 Like
Teylor666
First Poster
Opcje
Niestety, aktualizowalem dysk ssd (samsung), tv jest zaktualizowany, dysk podlaczony jest do gniazda USB HDD 5V 1A i nic. TV wyswietla pliki systemowe dysku zewnetrznego. Martwia mnie informacje z instrukcji, ze jesli uzywamy jest dysk zewnetrzny, to najlepiej z wlasnym zasilaniem. Kupilem dysk Samsunga z mysla, ze bedzie najbardziej kompatybilnya tu kicha. Dysk nie ma oddzielnego wejscia zasilajacego. Tylko usb c
0 Like
pyoter
Navigator
Opcje

@M_Komandos  napisał(a):

Dziwne... Nie odtwarzałem nigdy filmów większych niż 10GB. Skoro widać foldery systemowe, to dysk jest rozpoznawany, ale powinien pokazać chociaż zdjęcie...

A może problem jest z zasilaniem dysku? Rozumiem, że to dysk 2,5"? Jaka pojemność?

Moje 2 TV mają specjalne gniazdo 1A do zasilania HDD (starszy nie ma, więc większe dyski nie wystartują - trzeba stosować kabelek do dodatkowego zasilenia, ale po chwili wyrzuca komunikat o przeciążeniu USB). Ostatnio instalowałem SSD 1TB do laptopa i wyczytałem, że potrzebuje 1,7A - można się domyślać, że TV nie będzie w stanie prądowo dać tyle na USB (kiedy zgrywałem na niego dane przez obudowę USB komputer nie protestował, ale był podłączony pod UBS 3.0).

SSD są szybsze i bardziej ekonomiczne, bo nie kręcą non-stop talerzami, ale z etykietki widać, że w szczycie potrzebują więcej prądu.

Tak jak wspomina Komandos, telewizory Samsung raczej nie będą poprawnie współpracować z dyskami SSD(nawet tego samego producenta). Spróbuj tradycyjnych dysków HDD. Te bez własnego zasilania również powinny działać.

0 Like
M_Komandos
Pioneer
Opcje

Można spróbować kupić specjalny przewód lub przejciówkę, tj. dwie wtyczki USB i jedno gniazdo.

Ja bym zszedł do piwnicy, gdzie mam różne akcesoria i polutował 2 wtyczki (1 tylko z zasilaniem 5V bez styków sygnałowych), a do zasilenia dodatkowej wtyczki wykorzystałbym drugie gniazdo w TV (niektóre mają 2-3 szt. USB).

Co do kompatybilności sprzętu Samsung, to już kiedyś pisałem, że rozczarowała mnie wieża Samsung z Bluetooth, gdyż mogę ją sparować z dowolnym sprzętem w domu, oprócz obu telewizorów Samsung - paranoja! (podłączam ją przez HDMI, bo ma odtwarzacz DVD).

:grinning-face-with-one-large-and-one-small-eye:

Dodatkowe zasilanie microUSB 3_0.pngDodatkowe zasilanie USB.jpg

0 Like
darodjd
Apprentice
Opcje

Dla ludzi którzy mają problem z odtwarciem i za razem przerobieniem swojego materiału zapisanego w kodeku DIvX/Xvid.

Przygotowałem specjalną wersję darmowej nakładki na kodek ffmpeg z profilem dla TV Samsung

Program Dostępny pod adresem: qwinff-Samsung-portable 

Wystarczy dodać plik lub pliki po czym w "konwersja do" wybieramy AVI, a w "ustawienia domyślne" wybieramy "Samsung AVI/XVID"

Przerabianie plików jest praktycznie ekspresowe.

vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@darodjd Na pewno się komuś przyda.

0 Like
M_Komandos
Pioneer
Opcje
Dziękuję bardzo!
Do tej pory przerabiałem Any Video Converter-em, co zajmowało ok.1h/film na moim laptopie, a teraz to trwa sekundy 🙂
0 Like
Kuchcik
Journeyman
Opcje

Jesteś moim bohater!!!!! chylę czoła. Cała swoją biblotekę (ponad 350 filmów ) przerobiłem bardzo szybko :smiling-face:

Teraz to już dla mnie nie jest problem,że Samsung tego nie wspiera, dzięki tej aplikacji po prostu w parę sekund przerobię sobie plik. Jeszcze raz więlkie dzięki

0 Like
WalekMsT
Journeyman
Opcje

to rozwiąże problem https://youtu.be/UhlbhpeQhdw

0 Like