Wątek zawiera odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dot. programuOne UI 7 Beta, oraz niezbędne instrukcje.
I Kto może wziąć udział w Beta testach?
W Beta testach mogą wziąć udział wszyscy użytkownicy, którzy posiadają najnowszy flagowy telefon z wolnej sprzedaży o kodzie CSC: EUX/-/EUX/EUX (dawniej XEO) i którzy zakupili telefon w kraju, który jest objęty programem.
Aby wziąć udział w programie, musimy kliknąć w baner znajdujący się w aplikacji Samsung Members
Lista Krajów biorących udział w Becie: Korea Południowa, Niemcy, Polska, USA oraz Wielka Brytania.
UWAGA!!!
- Użytkownicy urządzeń operatorskich (brandowanych) nie mają możliwości wzięcia udziału w testach nakładki.
- Osoby posiadające inne modele, niż najnowszy flagowiec (obecnie seria S24) nie mają możliwości wzięcia udziału w becie (mam na myśli osoby posiadające starsze flagowce lub modele innych serii, niż S) .
- Na udział w becie może mieć wpływ też karta sim, jaką obecnie posiadamy. SIM musi być z PL.
II Jak anulować widniejącą już aktualizację do testowej wersji nakładki?
Jeśli zdecydowałeś się rejestrację w programie, a Twój telefon wyszukał aktualizację, to istnieją dwie drogi do anulowania aktualizacji : instalacja bety, a następnie przywrócenie stabilnej wersji lub wypisanie się z programu oraz przywrócenie ustawień fabrycznych.
III One UI Beta nie działa stabilnie. Co z tym zrobić?
Z tym za wiele nie zrobimy. One UI Beta to program i oprogramowanie przeznaczone wyłącznie do testów.Może on zawierać różnego typu awarie i błędy. Właśnie dlatego kierowany jest on do ODPOWIEDNIEJ GRUPY ludzi, którzy mają te błędy wyłapać i przyczynić się do wydania jak najstabilniejszej wersji systemu.
Tutaj takie moje drobne spostrzeżenie i rada. Widzę, że dużo ludzi chce przystąpić do programu One UI Beta i po przystąpieniu traktują go jak normalne stabilne oprogramowanie. Potem są tylko pretensje i niezadowolenie na forum, jak coś nie działa. A to wszystko wynika z ich niewiedzy. Moja rada: zawsze warto czytać to, co piszą inni lub to, co jest napisane na banerze Bety. Teraz warto odpowiedzieć sobie na jedno z pytań: dla kogo to jest? 😉
IV Dlaczego płatności (np. Google Pay/Portfel Google) nie działają na oprogramowaniu testowym?
Nie działają one z prostego powodu.
Oprogramowanie testowezostało pozbawione koniecznej certyfikacji, która umożliwia działanie tej funkcji. Jest to dla naszego bezpieczeństwa.
V Pomimo, że mam telefon, który jest zgodny z wymaganiami programu One UI Beta, nie widzę aktualizacji
To może świadczyć o jakimś błędzie w oprogramowaniu. Na sam początek można spróbować zapisać się do testów jeszcze raz i odczekać. Jeśli ponowny zapis nic nie dał, można wykonać następujące procedury
-Wipe cache Partition
VII [Poradnik] Jak wrócić do poprzedniej wersji systemu Android 14?
VIII FAQ w Programie One UI 7 Beta - Najczęściej zadawane pytania
IX Sugestie dotyczące zmian w nowym One UI
X Aktualizacje oprogramowania One UI 7 Beta