Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

SSD 850 EVO

(Temat utworzony: 03-05-2021 07:06 PM)
458 Wyświetlenia
Marek38
Apprentice
Opcje

Witam wszystkich, dysk jak w temacie, po 3 latach leżenia w szufladzie, po podłączeniu do laptopa,  błąd danych, CRC, dysk 4 miesiące po gwarancji. Co można z nim zrobić oprócz utylizacji?

0 Like
9 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Marek38  Czy masz na nim zainstalowany system?

Marek38
Apprentice
Opcje

Tak, Win 10

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Możesz spróbować przez CMD i Uruchom jako administrator

Wpisz chkdsk c: /r /f i później Y

Marek38
Apprentice
Opcje

Tak jak pisałem, błąd crc, dysk nie zainicjowany, wszystko zniknęło, brak partycji. Próba inicjacji dysku kończy się niepowodzeniem. Z poziomu CMD dysku nie ma.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

To pozostaje zakup nowego dysku.

Marek38
Apprentice
Opcje

Też tak myślę, dzięki za rozmowę i pozdrawiam

0 Like
RobertZG
Apprentice
Opcje
Mozna sprobowac z Ubuntu live z pendriva I zobaczyc co z tym dyskiem, czy cokolwiek widac. Ważne żeby wystartować z innego dysku z pendriva. W linuxie czasem da się zrobić więcej niż w win. Pozdro, r
0 Like
nowan2020
Troubleshooter
Opcje
Kolega @RobertZG dobrze ci podpowiada. Potrzebujesz uruchomić ten dysk na działającym systemie . Miałem tak , jak wziąłem dysk nieostrożnie i przeskoczyła iskra. Wywaliło system i stąd błąd CRC bo wykosiło partycję.
Czy odpuściłeś temat ?
Partycję założyć nową jest trudno bo siedzi Windows , potrzeba np Partition magic , albo co innego do dysków , Acronis, Linux ,usunąć wszystko co jest i założyć na nowo NTFS,
z poziomu CMD oj wtajemniczonym też pójdzie , tylko trzeba mieć wprawę , generalnie męczarnia,
Można też pomęczyć dysk z poziomu USB jeśli masz interfejs od jakiegoś dysku zewnętrznego
0 Like
nowan2020
Troubleshooter
Opcje
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1992046.html
Nie wiem jak jesteś zaawansowany ale popatrz, przebrnij przez reklamy

https://youtu.be/toXoxHmZwXE
0 Like