15-06-2018 10:03 AM — edytowano 15-06-2018 10:04 AM
Witam,
Jakiś czas temu mój dysk po prostu padł. Był widoczny w moim komputerze, ale przy kliknięciu na niego to żądał formatu. Wtedy przy pomocy paru programu udało mi się odzyskać dane, zgrać się, sformatować dysk i wgrać je ponownie.
Ostatnim razem, podłączam dysk do komputera i NIC. Tylko dźwięk, że urządzenie zostało podłączenia i cisza. Nie widać go w moim komputerze. W menadżerze zadań na WIndowsie 8.1 widziany był jako stacja dysków (?), dzisiaj na nowym system windows 10 widziany jako pamięć masowa z wykrzyknikiem. Sprawdziłem również w ustawieniach administratora (zarządzaj moim komputerem) i nie było szans, aby przypisać literę etc. jak to radzą w internecie.
Co robić? Padł na AMEN? Nie odzyskam nic? 😞
Pomóżcie proszę.
Pozdrawiam
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
15-06-2018 04:32 PM
@Sebson
Wszystko wskazuję na problem po stronie dysku.
Chciałbym cię poinformować żę dywizję dysków HDD firmy Samsung przejeła firma Seagate w 2011 roku, w związku z czym zalecam kontakt z firmą Seagate w celu naprawy dysku.
Jeśli moja odpowiedź była pomocna, zaakceptuj ją jako rozwiązanie albo kliknij like!
15-06-2018 12:54 PM — edytowano 15-06-2018 12:55 PM
Cześć @Sebson,
Obawiam się że w tej sytuacji odzyskanie danych z dysku może okazać się niemożliwe. Spróbój sformatować dysk oraz przypisać literę w następujący sposób :
Kliknij PPM na mój komputer > zarządzaj > zarządzanie dyskami > jeżeli dysk jest widoczny należy przycisnąć na niego PPM i wybrać opcję „ Nowy wolumin prosty > przypisać odpowiednią literę do dysku i dalej postępować według instrukcji oraz sformatować dysk w systemie plików NTFS .
Jeżeli formatowanie oraz przypisanie litery do dysku będzie niemożliwe lub nie przyniesie żadnego rezultatu, należałoby zareklamować dysk u sprzedawcy .
Jeśli moja odpowiedź była pomocna, zaakceptuj ją jako rozwiązanie albo kliknij like!
15-06-2018 02:22 PM
Dysk nie jest widoczny, nigdzie. Ale jako urządzenie go widzi komputer, bo gdy chce bezpiecznie usunąć urządzenie to sie pojawia pełna dobra nazwa.
15-06-2018 04:32 PM
@Sebson
Wszystko wskazuję na problem po stronie dysku.
Chciałbym cię poinformować żę dywizję dysków HDD firmy Samsung przejeła firma Seagate w 2011 roku, w związku z czym zalecam kontakt z firmą Seagate w celu naprawy dysku.
15-06-2018 05:40 PM
Super. Na pewno tak zrobię, dzięki