08-09-2018 11:05 AM
Posiadam tv UE65M8002 oraz HW-N950 i proszę o informację w kontekście Dolby Atmos soundbarów Samsung HW-K950, HW-N950 oraz HDR10+ czy...
- aby odtworzyć dźwięk w systemie Dolby Atmos z serwisu/aplikacji Netflix czy Amazon Prime Video należy zakupić telewizory konkurencji(!), które jak się okazuje potrafią wspierać Dolby Atmos i HDR10+ przez HDMI ARC!
Jeżeli ewentualnie nie trzeba kupować produktów konkurencji to....
- Czy i kiedy Samsung uaktualni firmware TV (MU8002) aby Dolby Atmos poprzez DD+ można było odsłuchać na "wypasionym" sprzęcie HW-K950 oraz HW-N950?
- czy Samsung uaktualni soundbar HW-K950, by obsługiwał DTS-X?
- czy Samsung uaktualni telewizory z 2017 roku aby wspierały HDR10+?
Zgodnie z informacją z niżej podanego linku...
https://www.samsung.com/us/support/answer/ANS00078565/
Dodam, że kuriozalną wydaje się być sytuacja gdy produkty Samsunga nie wspierają produktów Samsunga i lepiej współpracują z produktami konkurencji! Samsung promuje w swoich produktach z najwyższej półki zaawansowane standardy Dolby Atmos oraz promuje i jest członkiem założycielem standardu HDR10+! W praktyce konsumenci Samsunga, którzy buduja swoje zestawy w oparciu o sprzęt Samsung są w gorszej sytuacji niż inni klienci innych producentów!
Wydaje sie, że wsparcie techniczne Samsunga jest niewiarygodne i bez nadzieji na rozwój!
Proszę o odpowiedzi na powyższe pytania.
05-11-2018 08:16 PM — edytowano 05-11-2018 08:22 PM
Sprawa jest prosta w TV D.ATMOS jest przesyłany (zakodowany) w kontenerze DD Plus (jako kompresja strata) do Soundbar HW-N950 (7.1.2), który posiadam i wykrywa że materiał źródłowy jest w D.Atmos. Prawdopodobnie twój problem polega na tym że N850 pracuje w układzie 5.1.2.
I jeszcze jedno czy na 100% napisane jest w instrukcji, że soundbar wspiera tylko D.Atmos przez HDMI ARC? Bo coś mi się wydaje, że wspiera tylko (lub oraz) przez pozostałe złącza HDMI (bez ARC) - ale tu gdybam bo nie mam n850!
W Amazon Prime Video D.Atmos test tylko (na dzien dzisiejszy) w serialu Jack Rayan! Nie mam wiedzy na temat innych filmów!
05-11-2018 09:39 PM
Tak,masz rację,coś poręciłem z tym ARC,chociaż z drugiej strony na innym forum piszesz że tv<->sounbar masz poprzez ARC i oddpaliłeś D.Atmos,więc HDMI ARC musi przepuszczać Atmos
Masz też rację,że u mnie jest 5.1.2,chociaż nie do końca,bo ostatnio dokupiłem tylne głośniki SWA-9000 i zrobiło się 7.1.2
W tych głośnikach nie ma głośników górnych,stad 7.1.2 a nie jak u Ciebie 7.1.4
Czytałem w kilku miejscach,że same belki są takie same w N950 i N850,różnią się tylko tylnimi głośnikami,
ale ile w tym prawdy,nie wiem
Reasumując,jak odpalę Kodi na Nvidia Shield Tv,to czy to z dysku NAS,czy bezpośrednio ze steramu globalnego,
materiały ze ścieżką Dolby Atmos lub DTS-X skutkują tym,że mam info na wyświetlaczu belki,jaki dźwięk jest w danym momencie podawany
Dlaczego więc nie mam tego z telewizora,pomimo że w ustawieniach jest DD+ ?
I jeszcze jedno
Jeśli Dolby Atmos leci z Nvidi i mam info na belce że taki dźwięk jest,to w ustawieniach dźwięku w tv,tryb dźwięku robi się nieaktywny,nie można zmienić na inteligentny,przestrzenny,standardowy
Jeśli natomiast odpalę jakiś film w Dolby Atmos na Prime Video to nie mam info na belce że jest to Dolby Atmos i w ustawieniach dźwięku w tv o których pisałem wyżej,można zmieniać rodzaj dźwięku
Będę miał do Ciebie jeszcze jedno pytanie,bo widzę że wiesz co w trawie piszczy,ale to może później,żeby nie mieszać
I już zupełnie na koniec,na Amazoon Prime Video znalazłem kilka filmów które uaktywniły DD+ w telewizorze
Nie wszystkie są w D.Atmos?
05-11-2018 10:44 PM
Dolby Atmos (bezstratne, w czystej postaci) nie przejdzie przez HDMI ARC gdyż specyfikacja tego złącza nie pozwala na to - dopiero standard eARC umożliwi przesyl Dolby Atmos. Np Sony najnowsze soundbary potrafi zaktualizować do tego standardu, a Samsung...hm to nie jest firma która dba o klientów! Wcześniej pisałem Dolby Atmos z TV przejdzie tylko jako "zakodowane" w DD Plus (kompresja stratna)!
Jeżeli odtwarzasz D.Atmos to nie ma mozliwosci zmiany trybów dźwięku - czy odtwarza sie bezposrednio z TV Amazon Prime, czy zewnetrznych odtwarzaczy nvidia czy ATV 4K...- to jest normalne w Samsungu.
DD Plus jest dostępny na wielu filmach i serialach Amazon i Netflix ale to nie znaczy że jest D.Atmos! Z telewizora Samsung MU8002 (taki posiadam) Dolby Atmos znalazłem tylko na Amazon i serial Jack Rayan! Jak narazie aplikacja Netflix na Samsungach nie udostepnia w telewizorach DA.
Posiadam ATV 4K i filmów z D.Atmos jest sporo na Netflix i serwisie filmowym Apple jeszcze więcej za ekstra kasę!
05-11-2018 10:57 PM
Dzięki, będę trochę mądrzejszy
A powiedz mi jeszcze jedną rzecz
Mam Netflixa w najwyższym pakiecie i nie dało mi się ani razu odblokować DD czy DD+ na apce telewizyjnej, a z amazoona prawie na kazdym filmie mam czy to DD czy DD+
Czym to jest spowodowane
Zauwazylem tez, że na filmach w hdr z amazoona, na ikonie typ obrazu pojawia się znaczek HDR, a na netflixie chyba tego nie widzialem, teraz nie mogę tego sprawdzić, ale jutro zobaczę
05-11-2018 11:01 PM
U mnie na ue65ks9000l na Netflixie pojawia się HDR .. DA niestety niema 😞
05-11-2018 11:02 PM
05-11-2018 11:14 PM — edytowano 05-11-2018 11:17 PM
Hm...na TV czy nvidia?
Dzisiaj przez chwilę oglądałem 6 sezon House od Card - aplikacja Netflix "wbudowana" w TV Samsunga i DD+ jest dostępne - oczywiście bitstream nasz ustawione w TV. Na wielu filmach / serialach, które oglądałem było dostępne. Wiec moze reset telewizora jest konieczny. Jeżeli oglądasz przez nvidia shield i tam brak DD+ to być może coś "nie hallo" w oprogramowaniu nvidia?
Podobnie z HDR, Netflix ma sporo filmów i mają oznaczenie jakość "HDR" w aplikacji telewizora.
W pierwszej kolejności przeładuj aplikacje telewizora Netflix w ustawieniach Netflix, jeżeli to nie pomoże resetuj cały TV.
06-11-2018 07:16 AM
Chodzi o TV
Nie przywiązywałem uwagi do tych ustawień dźwięku,bo Netflix oglądam z nvidi,więc nie ma znaczenia jak jest ustawione w TV,ale jak jeszcze nie miałem nvidi,to wydaje mi się że kombinowałem z tymi ustawieniami jak koń pod górę i bez efektu.Myślałem że ten typ tak ma,ale jak wczoraj odpaliłem Prime Video,to odrazu rzuciło mi się to w oczy,ścieżka samoczynnie zmieniała się z PCM na DD lub DD+
Bitstream w TV załąsczony na stałe
Co do obrazu,to też rzuciłlo mi się to wczoraj,przy przeglądaniu Amazoon Prime
No nic,dzisiaj przyjdę z pracy i zobaczymy
06-11-2018 06:16 PM — edytowano 06-11-2018 06:17 PM
Panowie,sytuacja opanowana
Nie za moją zasługą,bo nic w ustawieniach TV nie zmieniałem
Jeśli chodzi o HDR z Netflikxa na apce TV to jest i pewnie tak było,wcześniej nie zwracałem na to uwagi,bo tak jak wspominałem,Netflixa oglądam na Nvidii
Jeśli chodzi o DD czy DD+ na Netflixie z aplikacji TV,to przyznam że wstąpiły chyba jakieś siły nadprzyrodzone,bo teraz taki dźwięk mam na prawie każdym filmie z Netflixa
Powiadam jeszcze raz,wcześniej sprawdzałem dziesiątki filmów na Netflixie i te opcje w ustawieniach TV były zawsze na szaro
Zmieniło się to wczoraj po odpaleniu Amazoon Prime Video,gdzie dźwięk w takim formacie na tym serwisie pojawiał się odrazu
Coś się odblokowało?,nie wiem i nie sądzę,bo nie wierzę w siły nadprzyrodzone ;),ale faktycznie tak jaest
No nic,to tak tylko dla wyjaśnienia sytuacji,bo wszystko oglądam z shielda,a tam problemów z dźwiękiem nie ma
Przy okazji poruszę jeszcze jeden wątek który mnie nurtuje
Posiadam dekoder Tv Sat Vu+ Ultimo 4k z NC+ i CP
Canal+ niektóre audycje nadaje w AC3,ale u mnie coś nie bangla,tylne głośniki nie grają,dlaczego?
W dekoderze dźwięk AC3 załączony
Jak ustawię w TV dzięk przestrzenny,to tylne głośniki się załączają,ale nie o to mi chodzi
Powinny one grać też na ustawieniu "ineteligentny" lub "standardowy"
Wiadomo że ustawienie "surround" to taka oszukana wielokanałowość
12-11-2018 04:30 PM
No dobra,było trochę wolnego więc był czas na próby
Zarejstrowałem 7-dniowy okres próbny na Amazoon Prime Video i załączyłem film Jack Ryan
Tak jak u autora tego wątku mam dźwięk Dolby Atmos na trzech ostatnich odcinkach pierwszej serii
Moj sprzęt:
Tv 65NU8002
Soundbar HW-N850+SWA9000
Czekam zatem na "dogadanie" Samsunga z Netflixem aby i na tej platwormie była obsługa Dolby Atmos,bo na Netflixie filmów z taką ścieżką dźwiękową jest więcej niż na Amazoon Video
Z drugiej strony filmy w HDR z Amazoona w moim odczuciu lepiej wyglądają niż te z Netflixa