Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

UE65M8002 Dolby Atmos / HDR10+

(Temat utworzony: 08-09-2018 11:05 AM)
5399 Wyświetlenia
tesbor
Explorer
Opcje

Posiadam tv UE65M8002 oraz HW-N950 i proszę o informację w kontekście Dolby Atmos soundbarów Samsung HW-K950, HW-N950 oraz HDR10+ czy...

- aby odtworzyć dźwięk w systemie Dolby Atmos z serwisu/aplikacji Netflix czy Amazon Prime Video należy zakupić telewizory konkurencji(!), które jak się okazuje potrafią wspierać Dolby Atmos i HDR10+ przez HDMI ARC!

Jeżeli ewentualnie nie trzeba kupować produktów konkurencji to....

- Czy i kiedy Samsung uaktualni firmware TV (MU8002) aby Dolby Atmos poprzez DD+ można było odsłuchać na "wypasionym" sprzęcie HW-K950 oraz HW-N950?
- czy Samsung uaktualni soundbar HW-K950, by obsługiwał DTS-X?
- czy Samsung uaktualni telewizory z 2017 roku aby wspierały HDR10+?

Zgodnie z informacją z niżej podanego linku...

https://www.samsung.com/us/support/answer/ANS00078565/

Dodam, że kuriozalną wydaje się być sytuacja gdy produkty Samsunga nie wspierają produktów Samsunga i lepiej współpracują z produktami konkurencji! Samsung promuje w swoich produktach z najwyższej półki zaawansowane standardy Dolby Atmos oraz promuje i jest członkiem założycielem standardu HDR10+! W praktyce konsumenci Samsunga, którzy buduja swoje zestawy w oparciu o sprzęt Samsung są w gorszej sytuacji niż inni klienci innych producentów!

Wydaje sie, że wsparcie techniczne Samsunga jest niewiarygodne i bez nadzieji na rozwój!

Proszę o odpowiedzi na powyższe pytania. 

47 Odpowiedzi
GrzegorzC
Explorer
Opcje

Cześć tesbor
Twój telewizor nie posiada obsługi Dolby Atmos.

Samsung nie informuje o zmianach, jakie będą wprowadzać aktualizację.
Sądząc po specyfikacji Samsung nie wypuści aktualizacji wspierającej HDR10+ do twojego Tv.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, zaakceptuj ją jako rozwiązanie albo kliknij like! :smiling-face:

Sprawdź nowy dział Wideo i podziel się opinią.
0 Like
tesbor
Explorer
Opcje
GrzegorzC, może masz rację, jeżeli tak będzie postaram się szybko pozbyć sprzetu Samsunga z mojego domu!
ale...wczoraj trochę poświęciłem czasu na eksperymenty z moim sprzętem UE65MU8002 oraz HW-N950 aby rozpoznać problemy braku wsparcia Dolby Atmos oraz HDR10+.
TV podłączony do soundbar N950 przez HDMI ARC. Amazon Prime Video oficjalnie wspiera Dolby Atmos i HDR10+, aktualnie jedna pozycja z oferty Amazon daje możliwość odbioru Dolby Atmos - serial Jack Ryan.
- Dolby Atmos:
Udało mi się odpalić poprzez włączenie w TV opcji dźwięku Dolby Digital+! Soundbar pokazał Dolby Atmos! Co ciekawe taka możliwość jest tylko na 3 ostatnich odcinkach z 1 sezonu. Dźwięk zdecydowanie bardziej dynamiczny i przestrzenny. Prawdopodobnie TV wykrywa, że do HDMI podłączony jest system dźwięku 7.1. W innym przypadku opcja DD+ nie jest aktywna.
Dodam, że można też ściągnąć z sieci dama Dolby Atmos niektóre można przepuścić przez TV i DD+ A mój N950 odtwarza jako dolby atmos.

- HDR10+:
Przypuszczam, że w telewizorach z 2017r może być nieoficjalnie testowo zaimplementowane wsparcie dla HDR10+. Stwierdzam to na podstawie problemów z jakoscią obrazu UHD HDR jakie występują tylko i wyłącznie na filmach z Amazon. Na ciemnych strefach obrazu występuje miganie. Mam wrażenie, że jest to ewidentny problem wynikajacy z blędami interpretacji HDR10+. Mój MU8002 prawidłowo wyświetla zwyczajny HDR z innych źródeł, które nie wspierają HDR10+ ( NETFLIX, kanały demo tv UHD HDR z satelity, filmy z dysku).
Dlatego mam nadzieję że jest szansa na pełne wsparcie TV z 2017r. zgodnie z obietnicami Samsunga!!! Teraz poczekam jak Samsung potraktuje swoich klientów. Nie po to inwestowaniem w ich sprzęt, by być rozczarowany i żałować, że nie wybrałem innego producenta, który daje lepsza jakość i perspektywy na rozwój - aktualizacje!

KABA59
First Poster
Opcje

Czy ła się Niebieska Dioda ?

0 Like
tesbor
Explorer
Opcje

@KABA59, jeżeli pytasz o niebieską diodę w soundbar to w HW-N950 niestety nie ma diody - informacja (Dolby Atmos) jest tylko przez chwilę za wyświatlaczu tekstowym. W K950 ta dioda jest bardzo OK, przydaje się bo widać, że soundbar gra w D.Atmos!

0 Like
KABA59
First Poster
Opcje

W K950 jest jeszcze z lewej strony ale nie wiem w jakim celu ?

0 Like
rebelthorn
Journeyman
Opcje

Ja bym się podłączył do pytania, czy starsze TV ue65ks9000l mają szansę otrzymać jakiś upgrade do Dolby Atmos czy jest to generalnie nie do wykonania? 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@rebelthornJest to niemożliwe do wykonania.

0 Like
KABA59
First Poster
Opcje

Pewnie zadający pytanie był by ciekawy dla czego a nie czytał odpowiedz w stylu [nie bo nie } 

Pozdrawiam 

0 Like
dekoder
Navigator
Opcje
- Dolby Atmos:
Udało mi się odpalić poprzez włączenie w TV opcji dźwięku Dolby Digital+! Soundbar pokazał Dolby Atmos! Co ciekawe taka możliwość jest tylko na 3 ostatnich odcinkach z 1 sezonu. Dźwięk zdecydowanie bardziej dynamiczny i przestrzenny. Prawdopodobnie TV wykrywa, że do HDMI podłączony jest system dźwięku 7.1. W innym przypadku opcja DD+ nie jest aktywna.
Dodam, że można też ściągnąć z sieci dama Dolby Atmos niektóre można przepuścić przez TV i DD+ A mój N950 odtwarza jako dolby atmos.

U mnie na niektórych filmach z Prime Video odblokowuje się DD+ w ustawieniach tv,ale na belce brak informacji o Dolby Atmos.Samsung 65NU8002+HW-N850

Trochę to dziwne co opisujesz,bo istrukcji sounbara widnieje,że Dolby Atmos aktywny jest tylko przez HDMI ARC,więc nie pojmuję jak nasze telewizory samsung mogo wypuścić Dolby Atmos,skoro one tego nie wspierają

U mnie Dolby Atmos jak i DTS-X działa,ale z Nvidia Shield Tv podłączonego do soundbara

Wtedy na początku odtwarzania filmu pojawia się stosowna informacja na wyświetlaczu soundbara

0 Like