Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

UE46F5500 ARC

(Temat utworzony: 19-12-2018 09:20 PM)
9010 Wyświetlenia
MJurczak
Apprentice
Opcje

Cześć. Zakupiłem dzisiaj soundbara i mam problem z jego połączeniem z telewizorem. Instrukcja mówi, że TV obsługuje ARC, ale żadne gniazdo HDMI (są 3) nie jest opisane "ARC". Najlepsze jest to, że TV widzi sprzęt i przy naciskaniu "+" i "-" regulacji głosu widać pasek natężenia głosu soundbara (wyświetla się też logo "Anynet+"), tyle że nie wydobywa się z niego żaden dźwięk. Przy połączeniu przez kabel optyczny wszystko jest OK, ale mi bardzo zależy na tym, żeby obsługiwać wszystko jednym pilotem. Jakieś pomysły? Wina kabla (jest w miarę nowy)? 

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@MJurczakŻeby u ciebie działo musisz mieć podłączony jednocześnie kabel HDMI i optyczny wtedy będzie sterowaniem głosem przez pilota od TV i będzie dżwięk, ale nie koniecznie może działać włączenie i wyłączenie . Kabel może być HDMI 1.4 do 2.0.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

23 Odpowiedzi
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@MJurczak sprawdzałeś wszystkie złącza HDMI swojego telewizora (podłączałeś kabel)?

I jeszcze jedno pytanie, co to za listwa? Producent, model?

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@MJurczakPowinien Ci działać pod HDMI STB.

12.jpg

0 Like
MJurczak
Apprentice
Opcje

Sprawdzone wszystkie 3. Na każdym to samo. Sprzęt to Yamaha YAS-107.

P.S. Jak jest z kablami HDMI przy ARC? Bo z tego co czytałem to w zasadzie każdy w miarę nowy powinien działać, ale widzę, że są w sprzedaży takie, które mają dopisek ARC. 

0 Like
Rozwiązanie
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@MJurczakŻeby u ciebie działo musisz mieć podłączony jednocześnie kabel HDMI i optyczny wtedy będzie sterowaniem głosem przez pilota od TV i będzie dżwięk, ale nie koniecznie może działać włączenie i wyłączenie . Kabel może być HDMI 1.4 do 2.0.

MJurczak
Apprentice
Opcje

Ok ale wtedy jakimi gniazdami HDMI połączyć TV z listwą? W listwie mam HDMI ARC (OUT) i HDMI IN. 

P.S. Rozmawiałem przed chwilą z supportem i otrzymałem odpowiedź, że w specyfikacji mojego TV nie ma nic o ARC, a to że był zapis w instrukcji to nie musi nic znaczyć, bo jedna instrukcja jest pisana do kilku modeli.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@MJurczakKabel może być HDMI 1.4 lub taki jaki masz na wyposażeniu z TV gniazda HDMI STB do Soundbar HDMI IN czyli wejście. 

0 Like
MJurczak
Apprentice
Opcje
Działa. Dzięki wielkie. Tylko teraz nie rozumiem co daje cały ten system ARC? Że wszystko idzie po jednym kablu zamiast dwóch? Czy są jeszcze jakieś inne korzyści?
0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@MJurczak ARC ma za zadanie przekierowanie wszystkich źródeł dźwięku jednym łączem do systemu audio. Zamiast podłączać zewnętrzne urządzenia audio-wideo kablem wizyjnym do telewizora a drugim kablem do sytemu nagłośnienia, robimy to jednym kablem do tv a ten przesyła to kanałem zwrotnym do naszych głośników.

Dobre rozwiązanie, np. w przypadku soundbarów, które mają na przykład jedno, czy dwa i to różne wejścia.

Mamy dekoder sat, konsolę do gier albo dwie, blue ray i może jeszcze stare DVD i zaczyna brakować nam wejść. Stąd właśnie technologia kanału zwrotnego.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Jak miałem kiedyś TV UE40F5000 też musiałem używać dwóch kabli HDMI i optycznego, żeby to działo jak ty chciałeś mieć, teraz ma UE40JU6740 i wystarczy mi sam kabel HDMI..