Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Soundbar Q990C notorycznie przechodzi w stan offline

(Temat utworzony: 20-05-2024 12:03 PM)
904 Wyświetlenia
coy_coyote
Apprentice
Opcje

Dzień dobry, od kilku tygodni jestem posiadaczem soundbara Q990C i mam ciągły problem z przechodzeniem urządzenia w stan offline. Jeżeli dodam go do aplikacji Smartthings to po jakimś czasie (czasem dzień, czasem kilka dni) urządzenie przechodzi w stan offline i żadne restarty nie dają efektu. Muszę dodawać urządzenie jeszcze raz od nowa do aplikacji. Zrobiłem już chyba wszystko co możliwe, łącznie z wymianą routera w domu, wyłączenia WPA3, zmiany sieci tylko na 2.4Ghz. Jest to o tylko irytujące że jeżeli urządzenie przejście w offline to muzyki np. przez Airplay nie da się puścić, trzeba zmieniać źródło ręcznie na np. BT. Całe szczęście że połączenie z TV mam przez ARC więc z telewizorem nie ma problemu. Pisałem to supportu, ale tam siedzi grupa przypadkowych ludzi, nie mających zielonego pojęcia o czym mówią. Każą mi wysyłać raport o błędach z Smaqrtthingsa tylko że aplikacja też ma jakiś bug ni nie tworzy żadnych logów, przynajmniej ta w wersji na IOS.

Najdziwniejsze jest to że na forach anglojęzycznych od prawie 8 mięsiecy aż huczy o tym problemie a Samsung nic z tym nie robi.

Macie może też takie problemy z tym soundbarem ? 

16 Odpowiedzi
NikodemK
Expert
Opcje

Cześć @coy_coyote,

Próbowałeś resetować samą listwę? Jeżeli nie, to możesz to zrobić przez przytrzymanie na niej przycisków "+" i "-" do momentu pojawienia się na ekranie napisu "INIT"soundbar się wyłączy, i po ponownym włączeniu będziesz móc go do SmartThings dodać jako "nowe" urządzenie.

Jeśli reset nie pomaga, to najlepiej sprawdź, czy soundbar przechodzi również w tryb offline, jeżeli połączysz go z jakąś inną siecią WiFi (hotspot z telefonu/inny router niezależny od Twojego normalnego dostawcy internetu).

Znikanie opcji sterowania urządzeniem ze SmartThings wskazywałoby na to, że soundbar po prostu w pewnym momencie traci połączenie z serwerami, co może być winą Twojego dostawcy, szczególnie jeżeli wykorzystuje on na przykład IPv6 lub router w jakiś sposób samą listwę z siecią rozłącza.

coy_coyote
Apprentice
Opcje

Cześć Nikodem, dziękuję za odpowiedź. Oczywiście resetowałem listwę wielokrotnie ale to nie pomaga.

Tak jak pisałem poprzednio. W międzyczasie zmieniłem w domu router na nowy, innej firmy, mając nadzieję że to w jakiś sposób pomoże. Niestety zachowanie listwy jest wciąż takie samo. Trudno mi będzie sprawdzić innego dostawcę internetowego, lub trzymać listwę na internecie ze smartfona przez kilka dni. Wydaje mi się że szukamy wszędzie tylko nie tam gdzie jest problem.

Pytanie z mojej strony jest bardzo proste i nasuwa się samo. Opiszę prostą sytuację. Ostatnio miałem kilka wyłączeń prądu przez dostawcę energii elektrycznej. Za każdym razem jak prąd wracał, wszystkie urządzenia korzystające z Wifi (a mam ich w domu kilkanaście różnych producentów), połączyły się ponownie z siecią bez żadnej mojej ingerencji. Jedynym urządzeniem, które tego nie potrafi to listwa Samsung traktowana przez samego producenta jako produkt typu "premium".

Dlaczego Samsung pozostaje ślepy i głuchy na to co ludzie piszą na forach całego świata, że ten produkt ma jakiś problem ? Dlaczego szuka się niestworzonych wręcz przypadków po stronie użytkownika zamiast przyjrzeć się co jest przyczyną po stronie urządzenia ?

Jeszcze raz pragnę podkreślić. I to musi wybrzmieć jednoznacznie.

Tutaj nie chodzi o to że listwa się rozłącza z siecią, bo to może się dziać z różnych przyczyn takich jak reset routera, brak prądu itp. tutaj chodzi o to że urządzenie za prawie 5000zł nie potrafi spowrotem połączyć się z siecią z którą już wcześniej była połączona, trzeba go usuwać i przechodzić proces łączenia i parowania od nowa bo po włączeniu w Smartthing listwa pozostaje już tylko ptem offline.

Może to jest problem tylko części iwyprodukowanych urządzeń ? Ubolewam że producent nie chce tego sprawdzić.

0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Próbował Pan sprawdzić listwę łącząc ją z telefonem. Telefonem oczywiście służy wtedy jako router. Ostatnio miałem przypadek, kiedy to u klienta router potrafił resetowac laptopa. Po dodanie extendera wszystko działa prawidłowo. Domyślam się że ma Pan internet światłowodowy?
coy_coyote
Apprentice
Opcje

Witam serdecznie @_Technik_ .

Dziękuję za włączenie się w dyskusję.

Wczoraj trochę pomęczyłem listwę sugerując się Waszymi radami i jedyne co mogę powiedzieć to połączenie przez zwykły extender 2.4GHz firmy Tp-link nie pomaga, po zresetowaniu internetu listwa nie potrafi połączyć się z powrotem do internetu. Włączyłem też hotspot w smartfonie ale pomimo różnych prób listwa nawet nie połączyła się z nim. Poza tym ciężko mi będzie to sprawdzić na smartfonie, bo listwa zrywa połączenie w różnych odstępach czasu. Czasem jest  to 2-3 godziny, czasem po 2-3 dniach. Nie było by z tym problemu, gdyby nie fakt że nie potrafi połączyć się z powrotem z tym samą siecią z którą była powiązana od ostatniego parowania.

Odpowiadając na Twoje pytanie @_Technik_ , tak w domu korzystam z sieci światłowodowej, ale mocno zaskakuje mnie to pytanie jakby było to coś złego. W moim odczuciu jeżeli mówimy o produkcie typu "premium", który został wypuszczony na rok 2023 to powinien on ogarniać większość typów i protokołów łączenia z internetem lub chociaż powinna być informacja np. "brak obsługi WPA3" albo "wymagany statyczny IP". Jedyna informacja to taka że listwa łączy się poprzez 2.4GHz i 5.0 również.

W moim odczuci nie może być tak że stary wysłużony soundbar  DD2.1 innej firmy, u córki w pokoju nie ma żadnego problemu a nowy Samsung, naszpikowany technologią za 5000zł nie radzi sobie z  tak prostą rzeczą. 

0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Nie wykluczam że może być problem z kartą sieciowa w Pana listwie i bez serwisu się nie obędzie. Proszę wierzyć że czasem najlepszy sprzęt może zawodzić.
dreambase13
Student
Opcje

Witam.Samsung Q990D zakupiony 18.08.24 mam ten sam problem,próbowałem wszystkiego i nic z tego,Tv podpięty Sony przez ARC dogaduja się bez problemu ale z aplikacją Samsunga niee! Urządzenie po chwili przechodzi w stan offline i tylko diagnostyka pomaga,albo i czasem nie.Samsung nie umie odpowiedzieć  na me zapytanie ,żadnego rozwiazania nie podsówa oprócz resetu soundbara i aplikacji ,śmiechu warte...

0 Like
coy_coyote
Apprentice
Opcje

U mnie diagnostyka nie pomaga. Muszę usunąć soundbar z SmartThings i przejść próbę dodawania od nowa i resetowania konta.   Jedyne co można wyczytać z diagnostyki to brak połączenia z chmurą SmartThings. Jeżeli zerwie się połączenie nie potrafi się z powrotem  sam podłączyć. 
Najgorsze że Samsung nabrał wody w usta i proponuje mniej lub bardziej śmieszne „workaroudy”. 

dreambase13
Student
Opcje

Też mi pokazuje brak połączenia z chmurą,ale przy diagnostyce łączy się z nią od razu,natomiast długo wyszukuje soundbara czasem mimo połączenia z chmurą go nie znajdzie,przeszukałem wszystko ,przeczytałem ale jakoś na stronach sklepowych czy innych w opiniach nie ma poruszonego problemu,po zakupie miałem od razu aktualizacje no ale jak widać nic nie wniosła, no ale problemu wtedy nie znałem.Sprzęt za taką kase i jak dla mnie to duża wada gdzie poprzedni LG w apce nawet na chwile sie nie zastanowił co z nią robić,brak pomysłu...

0 Like
gepetto_PL
First Poster
Opcje
Mam ten sam problem, soundbar łączy się z internetem poprzez routery mesh tp-linka. Po maksymalnie dwóch dniach przechodzi w tryb offline. Tak jak kolega wyżej napisał pomaga jedynie usunięcie go ze smarthings i ponowna rejestracja.
0 Like