18-07-2024 01:15 PM
Cześć wszystkim,
Mam pewien problem z połączeniem soundbara przez WIFI, wcześniej miałem normalnie w ustawieniach TV opcję dzwięku Symphony+ przez WIFI, teraz jak odpalam WIFI na soundbarze to nic się nie dzieje, telewizor nie wykrywa.
Zaktualizowałem Soundbar do najnowszej wersji przez USB bo pomyślałem, że może tutaj tkwi problem ale nadal nic.
Chciałem odpalić soundbar na aplikacji smartthings, ale właśnie miałem wygaśnięty soundbar, usunąłem chciałem dodać jeszcze raz, ale nawet aplikacja nic nie wykrywa...
Jakieś pomysły? Mogło paść WiFi w soundbarze? Może coś źle robię? Wcześniej nic nie potrzebowałem konfigurować aby te WIFI działało na nim...
18-07-2024 02:06 PM
UPDATE: udało mi się połączyć soundbar z aplikacją, natomiast nigdzie nie widzę w TV opcji puszczania audio przez wifi tak jak to miałem kiedyś normalnie w opcjach.
Załączam screeny, w samej aplikacji też nic nie ma mowy o sparowaniu przez WiFi, mało tego jak przełącze na soundbarze z kabla na wifi urządzenie znika w telefonie... Ktoś jakieś pomysły? Soundbar do serwisu?
18-07-2024 03:57 PM
Próbowałeś już wykonać reset soundbara poprzez naciśnięcie na nim przycisków "+" i "-" do momentu pojawienia się na nim napisu "INIT"?
Urządzenie się wyłączy, potem ponownie je uruchom i ponownie sprawdź czy jest aktywne Wi-Fi.
18-07-2024 07:22 PM
Reset wszystkiego wraz ze zresetowaniem sieci pomógł, dzięki!
22-07-2024 07:25 PM — edytowano 22-07-2024 07:26 PM
Dobra niestety wracam znowu z tym problemem, po kilku dniach przestało działać...
Soundbar z WIFI łączy się bez problemu, czy to sama belka, czy przez aplikację, jedynie co nie działa
to połączenie soundbara z TV poprzez wifi, próbowałem 10x już opcji INIT, przeszukałem fora zagranicznie różne opcje z resetowaniem modemu, odłączaniem sprzętu od gniazdka wszystko próbowałem.
Nawet próbowałem resetować bez kabla, żeby wymusić na TV łączenie przez wifi. I tak znajduje belkę i próbuje połączyć, ale po 5min mielenia wyskakuje błąd, że nie może...
Dość mocno mi zależy na beprzewodowym dolby atmos, ale widzę że coś mój TV z Sounbarem nie mogą się dogadać, jakieś pomysły ktoś coś? Czy sprzęt Samsunga ma we krwi, że pierwsze dni wszystko ładnie działa a po czasie zaczyna się sypać czy o co chodzi? 🤔
23-07-2024 12:19 PM
Od strony soundbara zrobiłeś wszystko co się da, może oryginalnie problem leży po stronie telewizora, skoro to po jego stronie nie można zainicjować połączenia z soundbarem po Wi-Fi?
W tej sytuacji warto napisać lub zadzwonic na infolinię w celu połączenia zdalnego z telewizorem, poproś o diagnostykę telewizora.
https://www.samsung.com/pl/support/contact/#contactinfo
23-07-2024 01:55 PM
Też własnie myślałem, że to może wina leży po stronie telewizora, ale skoro na początku się dobrze połączył, sieć jest stabilna to uznałem, że wina leży po stronie soundbara gdyż mam wrażenie, ze mam z nim jeszcze jeden problem, ale jestem w fazie testów 😅
Dzieki za link do diagnostyki, postaram się w tym tygodniu to zrobić i dam znać co z tego wyjdzie!
23-07-2024 06:43 PM — edytowano 23-07-2024 06:44 PM
UPDATE:
Połączyłem się z technikami zdalnie (aż 3 razy), ale niestety nie pomogli, straciłem tylko 2-3h czasu 😒
Zresetowano mi Telewizor do ustawień fabrycznych i po diagnostyce w telewizorze wszystko jest OK, połączenie TV z soundbarem nadal się nie udało. Ale na plus całej tej akcji jest to, że doszedłem, że TV i soundbar łączą się razem w sieci 2.4G - minus taki, że treści video 4k nie mają szans odpalenia, nawet teledyski z YT się tną.
Przykre jest to, że technik zganiał, że wszystko jest OK i to wina internetu. A jego zalecenie to użyć kabla HDMI skoro działą przez kabel, gdzie ja kupiłem specjalnie ten sprzęt ze względu na bezprzewodowy ATMOS. Sprawdziłem połączenia na 3 źródłach internetu i wszędzie było to samo. 2.4G działało, 5G nie działało. Telewizor się łączył, ładował, załadował a po wszystkim w ustawieniach G Symphony brak ustawienia dźwięku po WIFI.
Stąd moje pytanie, możliwe jest że w soundbarze padła antena 5G? Albo sam na siłe wchodzi w tryb 2.4G przez co nie łączy się z 5G? Już nie wiem, czy walczyć nadał czy zostało oddać na gwarancję.
24-07-2024 01:01 AM
@Emenens napisał(a):Stąd moje pytanie, możliwe jest że w soundbarze padła antena 5G? Albo sam na siłe wchodzi w tryb 2.4G przez co nie łączy się z 5G? Już nie wiem, czy walczyć nadał czy zostało oddać na gwarancję.
Rozdziel swoją sieć na dwie osobne o różnych nazwach. Jedna sieć o częstotliwości 2,4GHz, a druga 5GHz. W trakcie konfiguracji soundbara połącz go z siecią 5GHz. Soundbar ma słabsze anteny Wi-Fi niż inne urządzenia, więc dobrze by było gdyby znajdował się bliżej routera.
24-07-2024 09:22 AM
Oczywiście, że mam rozdzielone na dwie sieci 😛
I robię tak jak napisałeś, tylko po połączeniu nic się nie dzieje...