18-11-2021 12:21 PM — edytowano 18-11-2021 12:23 PM
Cześć,
Mam problem z automatycznym łączeniem sounbara z subwooferem,
Mianowicie po każdym wyłączeniu telewizora i soudbara muszę ponownie parować za pomocą klawisza "mute" belkę z subwooferem.
Po wyłączeniu sprzętu na subwooferze na mniej więcej 2 sekundy zapala się czerwona dioda "standby" po czy zaczyna migać niebieska dioda "link" i w takim stanie sprzęt pozostaje - po ponownym włączeniu bez manulnego parowania nic się nie zmienia. Poza tym nie ma żadnych innych problemów z działaniem sprzętu. Belkę podłączałem poprzez hdmi, kablem optycznym, bezprzewodow. To samo dzieje się kiedy soundbar nie jest podłączony do żadnego urządzenia.
Po sprawdzeniu wersji softu pokazuje takie wartości:
M1103.0
D3117.2
H0058.0
W0089.0
R0000.0
T00030
Wygląda jakby był nowszy soft niż na stronie internetowej, soundbar był podpięty do internetu i pewnie sam się zaktualizował.
Szkoda dobrego sprzętu i z chęcią bym to uratował. Poproszę o pomoc 😊
18-11-2021 07:08 PM
18-11-2021 08:03 PM — edytowano 21-11-2021 05:04 PM
Jestem już po resetach, próbie ponownego podłączania subwoofera do belki. To wszystko pomaga jedynie do kolejnego poprawnego wyłączenia sprzętu. Po której na subwooferze miga dioda jakby chciał się parować z belką.
Zauważyłem jeszcze jedną zależność. Jeżeli odłączę od prądu soundbar i subwoofer (nie wyłączając ich z pilota, podłączyłem testowo na osobnej listwie) to połączenia przywracają się automatycznie. Jednak każdorazowe poprawne wyłączenie sprzętu powoduje zapalenie diody standby na 1-2 sekundy i przejście do trybu parowania.
Mam nowszy soft niż na polskiej i zagranicznych stronach Samsunga, nie mogę więc via usb zweryfikować poprawności tej aktualizacji, a przy podpięciu pendrive'a z ostatnią dostępną wersją nic się niestety nie dzieje. Obecny firmware (D3117.2) automatycznie pobrał się z internetu.
22-11-2021 01:46 PM
W tej sytuacji najlepiej skontaktować się z serwisem
https://www.samsung.com/pl/support/service-center/
25-11-2021 12:53 PM
Rozumiem kontakt z serwisem, tylko dlaczego ma to być na mój koszt?! Najnowszej aktualizacji która jest na moim sprzęcie nie ma na polskiej ani zagranicznej stronie Samsunga. Logiczne, że nie umieścili na serwerze uszkodzonej aktualizacji tylko dlaczego klientów którzy mają automatyczne aktualizacje zostawiają na lodzie? Jak to ma się do wizerunku stabilnej i odpowiedzialnej firmy? Sprawa wyszła po aktualizacji także jest to oczywista wina firmy.
Poniżej dwa przypadki gdy Samsung wypuścił uszkodzony firmware swoim klientom. Wtedy zaproponował rozwiązanie, także @Samsung jakie rozwiązanie proponujesz teraz? Kupić sprzęt konkurencji i nie mieć więcej nic wspólnego Waszą firmą to jest na ten moment jedyne rozwiązanie jakie przychodzi mi do głowy w oczekiwaniu na odpowiedź od Was.