06-12-2021 08:03 AM — edytowano 06-12-2021 08:16 AM
Witam,
Niedawno zakupiłem soundbar Samsung HW-Q800A (podłączony został kablem HDMI do wejścia HDMI ARC w TV) i chciałbym się upewnić co do niektórych kwestii, więc mam kilka pytań:
1. Chciałbym podłączyć do soundbara konsole Nvidia Shield TV Pro (która obsługuje Dolby Atmos) rozumiem, że poprzez tak podłączoną konsole (kablem HDMI do soundbara) uzyskam dźwięk Dolby Atmos w soundbarze (dodam, że TV nie obsługuje Dolby Atmos) i oczywiście będę miał obraz z konsoli na TV?
2. W jaki sposób są wyświetlane komunikaty na soundbarze przy oglądanie różnych treści (czy przy filmie z dźwiękiem Dolby Digital, jest na soundbarze komunikat Dolby Digital, ponieważ z tego co zauważyłem u mnie nic się nie wyświetlało przy oglądaniu np. treści z Amazona, normalnych audycji telewizyjnych czy filmu na HBO (p.s. jeszcze nie podłączałem filmu z źródła zewnętrznego np na pendrivie).
3. Czy możecie się podzielić ustawieniami jakie macie aktualnie w swoich modelach "HW-Q" (z jakich trybów dźwięku korzystacie) i z jakiego najlepiej korzystać przy oglądaniu treści np z dźwiękiem Dolby Atmos czy Dolby Digital?
4. Jak macie ustawiony subwoofer?
5. W które miejsce należy dotknąć soundbar telefonem aby funkcja zadziałała, dodam, że mam włączoną aplikację SmartThings w telefonie a w niej mam włączone Tap View, Tap Sound (dodam, że wszystko mam skonfigurowane jeśli chodzi o połączenie telefonu z soundbarem czyli bluetooth i SmartThings).
6. Jaką opcję dźwięku wybrać w TV (Samsung UE55NU8072) bo w opcjach mam w TV do wyboru Bitstream lub PCM zaś Dolby Digital i Dolby Digital Plus mam nie aktywne.
Z góry dzięki za pomoc.
06-12-2021 09:58 AM — edytowano 06-12-2021 10:01 AM
07-12-2021 12:58 PM
Witaj.
Niestety muszę cię zmartwić.
Ad. 1 - O ile Dolby Atmos będzie, to Shield nie obsługuje HDR10(+) więc na dzień dobry tracisz całą funkcjonalność twojego telewizora (jeżeli masz TV 4k). Co do głównego pytania, tak, będzie miał D. Atmos.
Ad.2 - Tak, nie wyświetla tych komunikatów.
Ad.3 - Jeżeli nie masz TV z najnowszych serii wspomagających dźwięk adaptacyjny, to najlepiej na STANDARD, najbardziej zbliżony do oryginału.
Ad.4 - Subwoofer na "-6" pokój 20m2 przy wyższym poziomie zaczyna dudnić, a w filmach przy tym nastawie wrażeń jest aż nadto.
Ad.5 - https://eu.community.samsung.com/t5/sprz%C4%99t-audio-i-wideo/soundbar-hw-q800a/td-p/3806600
Ad.6 - Bitstream - czasem oznaczany jako bezstratny (RAW) - passtrough
17-12-2021 08:18 AM
Dzięki @Fiskomp.
Mam jeszcze pytanie co do mikrofonu (przycisk Ø na soundbarze). Do czego on służy, oczywiście poza tym, że wykorzystuje się go do podłączenia telefonu z soundbarem za pomocą bluetooth (dłużej trzeba przytrzymać - komunikat: BT PAIRING).
Zaś przy normalnym użytkowaniu, jak wcisnę, świeci się czerwona dioda na wyświetlaczu i jest informacja ustna, że mikrofon jest wyłączony, zaś po ponownym wciśnięciu, gaśnie dioda i jest informacja ustna, że mikrofon jest włączony i tyle.
17-12-2021 02:46 PM
Cześć @marekwa81 Sam przycisk Ø służy do włączenia i wyłączenia mikrofonu.
17-12-2021 11:47 PM — edytowano 18-12-2021 12:13 AM
18-12-2021 12:21 PM
@marekwa81, Mikrofon służy do obsługi asystenta Alexa / Google.
18-12-2021 02:38 PM