Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Samsung HW-N650 HDMI ARC Problem ze zmianą głośności

(Temat utworzony: 30-08-2019 09:26 AM)
2019 Wyświetlenia
kawyka
Journeyman
Opcje

Witam. Posiadam soundbar HW-N650 podpięty przez HDMI ARC do tv LG OLED C8. Kolega ma taki sam soundbar podpięty do telewizora sony. Problem polega na tym że przykładowo słuchając muzyki zmniejszam głośność pilotem od TV i soundbar reaguje normalnie i głośność soundbara się faktycznie zmniejsza jednak głośność subwoofera zostaje na tym samym poziomie. Efekt jest taki że wszystkie tony mam cicho a subwoofer tłucze. To samo się dzieje przy zwiększaniu głośności. Wszystkie tony w góre a subwoofer jakby nie nadążał za rozkazem soundbara.
Zaznaczę że działo się to na starszym sofcie i na nowszym.
Wydaje mi się że problem leży w oprogamowaniu soundbara.
Serwis niestety olewa sprawe bo urządzenie działa normalnie przy pilocie soundbara.
Infolinia nie pomogła, czat online również.
Bardzo proszę o pomoc.

ULC
Journeyman
Opcje

@vdsl2  napisał(a):

@ULC  Chyba sam nie wiesz, co piszesz - ależ absolutnie wiem co piszę. Skąd takie przypuszczenie? Chyba nie wiesz co czytasz, ale to nie mój problem.

poza tym wszystko mi działa zarówno sterowanie głośnością, jak i włączanie i wyłączanie po HDMI. - już Ci gratulolwałem Twojej sytuacji. Powtórzę, cieszę się Twoją radością. (Choć podgłośnić soundbar nie zmieniając głośności subwoofera nie dasz rady).

W przypadku złego działania lub braku HDMI ARC zaleca się użycie kabla optycznego, lub obu równocześnie. - HDMI ARC działa jak złoto. Jedna z funkcji jest źle przez soundbar interpretowa i to tyle. Kupiłem ten soundbar m.in. ze względu na HDMI pass through. Jesli uznam, że to nie działa to oddam do sklepu.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje
0 Like
ULC
Journeyman
Opcje

Czyli LG zaleca:

1. Wyjście optycznie - brak możliwości sterowania głośnością. Dla mnie odpada.

2. Bluetooth - tutaj nie testowałem, ale boję się o zakłucenia. Mam sporo urządzeń bluetooth w domu.

3. HDMI - tak mam podłączone i zauważam problem.

@kawyka  

Znalazłem workaround.

SubWoofer nie nadąża z dostosowaniem, ale jeśli ustawisz pożądaną głośność, poczekasz aż cyferki z wyświetlacza Soundbar znikną i wtedy wciśnij głośność raz jeszcze.

SubWoofer podgoni do nastawionej głośności.

Rozwiązanie to nie jest, błąd producenta pozostaje błędęm producenta, ale daje się żyć.
Do czasu nowego Firmware dla mnie EOT.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@ULC  napisał(a):

Czyli LG zaleca:

1. Wyjście optycznie - brak możliwości sterowania głośnością. Dla mnie odpada.

Ja podłączałem wiele sprzętów jak Pioneer czy Yamaha i Demon do swojego TV i działa regulacja głośności po wejściu optycznym tak samo po HDMI ARC.

0 Like
kawyka
Journeyman
Opcje

I co subwoofer nadąża przy sterowaniu innym pilotem na ARC ?

0 Like
ULC
Journeyman
Opcje

@vdsl2  napisał(a):

Ja podłączałem wiele sprzętów jak Pioneer czy Yamaha i Demon do swojego TV i działa regulacja głośności po wejściu optycznym tak samo po HDMI ARC.

Być może. Niemniej jednak, kupiłem soundbar Samsung ponieważ ma HDMI ARC i chcę go tak używać. Z powodu malutkiej usterki w Firmware nie działa to do końca (choć znalazłem tymczasowy workaround opisany powyżej).

Jeśli Twoja odpowiedź ma brzmieć: HDMI nie działa podłącz optykiem - to dla mnie dyskwalifikacja sprzętu i sprawa dla UOKiK (niezgodność informacji handlowej z towarem).

Także Twój komentarz, choć zapewne masz doświadczenie i rację, wciąż jest nie na temat!

P.S. W moim poprzednim TV, dziś jako monitor, nie działa sterowanie głośnością wyjścia optycznego, S/PDIFowego po jack 3,5 ani słuchawkowego. W sensie nie przez domyślne przyciski głośności. Także to też nieco dowód anegdotyczny.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@ULC Jakiś czas temu miałem TV Samsunga UE40D6500 i kino domowe Samsunga  HT-X30  i żeby było, sterowanie głośnością musiałem mieć podłączony kabel optyczny i HDMI. A teraz taka ciekawostka to samo kino domowe Samsunga HT-X30 i TV UE40JU6740 może być podłączone tylko kablem HDMI i wszystko działa, oba telewizory miały HDMI ARC.

0 Like
ULC
Journeyman
Opcje

Zaczyna mnie nurtować co Ty masz na celu? :smiling-face:
Kiedyś miałeś dwa Samsungi spięte i one nie działały po HDMI. No i?
Co to ma do opisanego problemu? Twój nowszy TV Samsunga obsługuje sterowanie po HDMI, a starszy nie obsługiwał. Co to wnosi do konkretnego opisanego przez OP i mnie problemu?

Ja kiedyś miałem telewizor Rubin i kineskop w nim nawał, a aby zmienić kanał musiałem wstać i wcisnąć guziczek. Co z takiej nieprzystającej do opisanego problemu opowieści wynika?

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@ULC  To proponuje Ci zgłosić problem do serwisu lub najlepiej do sprzedawcy  z tytułu rękojmi.

0 Like
ULC
Journeyman
Opcje

Nie czytałeś moich poprzednich postów, co?

echhh...

Dobra. Dzięki za radę.

EOT

0 Like